Avand in vedere faptul ca sunt angajata pe perioada nedeterminata si ma aflu de 30 de zile in concediu prenatal,pot fi concediata(fara vreo legatura cu starea mea de graviditate,sustin ei) disciplinar?Mentionez ca angajatorul a luat la cunostinta starea mea de graviditate inca din luna aprilie.De asemenea,am fost deja convocata la comisia de disciplina,la care nu m-am putut deplasa din cauza starii delicate in care a fost si este in continuare sarcina;iar pe data de 9 octombrie va avea loc o noua comisie.
Va multumesc anticipat
1. In timp ce sunteti in concediu de maternitate aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat.
2. Din Codul muncii:
Art. 49
...
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
3. - Asadar nu sunteti obligata sa va prezentati la comisia de cercetare disciplinara si nici nu va poate inceta CIM in timp ce sunteti in concediu de maternitate.
- Va poate chema la comisia de cercetare disciplinara dupa ce inceteaza suspendarea CIM.
1. Despre concedierea disciplinara (fara legatura cu sarcina) pe starea de graviditate, parerile sunt impartite. Nu stiu sa exsite cazuri in instanta, asa ca nu stim daca o concediere pentru o abatere grava fara legarura cu sarcina ar fi legala sau nu. Opinia mea personala este ca ar putea fi legala, dar este doar o parere.
Ar fi interesant de stiut care este fapta ...
2. In timpul concediului medical pre si post natal nu se poate dispune nici un fel de concediere. Nici in timpul altui concediu medical.
Nici in timpul suspendarii pentru crestere si ingrijire copil.
Nici in timpul in care mama revenita din ingrijire copil primeste stimulent de insertie (aici pot fi iarasi doua interpretari, dar mai aveti pana acolo).
3. Daca sunteti in medical, este un motiv bun si obiectiv sa nu va prezentati la sedintele de cercetare disciplinara.
4. Aplicarea de sacntiuni disciplinare se prescrie in 6 luni de la savarsirea faptei.Este de analizat si de discutat daca ati mai putea fi sacntionata la revenirea in unitate dupa nastere.
Angajatorul(implicit comisia de disciplina) a luat cunostinta de situatia mea,cu toate acestea,repet,m-a reconvocat.Toata lumea,inclusiv o doamna de la ITM,careia i-am si prezentat prima convocare,mi-a spus ca cei de la firma la care lucrez,fac toate astea pentru a nu-mi mai plati concediile medicale.
@ smeagull
Faptele prezentate de ei sunt oarecum ambigue...cum ar fi de exemplu,nerespectarea fisei postului(nu mi s-au adus exemple concrete) si faptul ca,DUPA 2 SAPTAMANI de la intrarea mea in Concediu Medical s-a efectuta un inventar in urma caruia s-au constatat lipsuri de aprox 5000 Ron.Desi la momentul respectiv,suma a fost imputata tuturor angajatelor,si recuperata in intregime,dintre toate angajatele,eu am fost singura care a primit convocare...
Lipsa in gestiune poate fi un motiv destul de serios pentru o cercetare disciplinara.
Asa cum s-a spus mai sus, cercetarea disciplinara trebuie sa fie suspendata pana la revenirea dvs din concediu medical.
"Potrivit art. 60 alin. (1) lit. c) C. muncii, concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere. Acest text stabileşte o interdicţie de ordin general de a dispune concedierea salariatei pe durata în care aceasta este gravidă, cu condiţia ca angajatorul să cunoască acest fapt. Textul nu face vreo diferenţiere în raport de motivul concedierii, astfel încât este incident în toate cazurile de concediere reglementate de lege, indiferent dacă sunt sau nu în legătură cu persoana salariatului."
(C.A. Bucureşti, s. a VIl-a civ., confl. mun. şi asig. soc., dec. nr. 6976R/2009, Jurindex)
Noul cod al muncii
lita854
(5) De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului va interveni o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, ... (vezi toată discuția)