Avand in vedere faptul ca sunt angajata pe perioada nedeterminata si ma aflu de 30 de zile in concediu prenatal,pot fi concediata(fara vreo legatura cu starea mea de graviditate,sustin ei) disciplinar?Mentionez ca angajatorul a luat la cunostinta starea mea de graviditate inca din luna aprilie.De asemenea,am fost deja convocata la comisia de disciplina,la care nu m-am putut deplasa din cauza starii delicate in care a fost si este in continuare sarcina;iar pe data de 9 octombrie va avea loc o noua comisie.
Va multumesc anticipat
1. - Nu exista "concediu fara plata pentru maternitate" ci numai "concediu fara plata" (care poate fi pentru studii sau pentru nevoi personale).
- Mai exista si "concediu fara plata pentru cresterea copilului cu varsta de la 1 la 2 ani" pentru cei care au reluat activitatea dupa CCC pana la varsta de 1 an (dar asta este un caz special).
2. Cred ca faceti o confuzie intre suspendarea si incetarea unui CIM.
3. - In timpul suspendarii CIM persoana respectiva este tot salariat al acelei unitati numai ca nu presteaza munca si nu primeste salariu.
- In rest se bucura de toate drepturile unui salariat, prevazute in lege si in CCM aplicabil unitatii angajatoare.
- Daca in timpul concediului fara plata salariatul beneficiaza de concediu medical (inclusiv de concediu de maternitate) atunci se intrerupe concediul fara plata care se poate relua, de unde a ramas, dupa incetarea concediului fara plata.
4. Dar cred ca stiti toate acestea deoarece sunt convins ca ati citit Codul muncii.
Art. 50
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
...
Art. 49
...
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
2. Asadar:
- in timpul concediului medical CIM este suspendat de drept;
- fiind in concediu medical salariatul nu are obligatia legala de a se prezenta la comisia de cercetare disciplinara sau la orice alta convocare a angajatorului.
Noul cod al muncii
lita854
(5) De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului va interveni o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, ... (vezi toată discuția)