avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vanzare apartament cu datorii la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vanzare apartament cu datorii la intretinere

Salutare.

Am un apartament, pe numele meu, maicamea are drept de uzufruct viager(momentan doar maicamea locuieste in el). In decursul anilor, s-a adunat la intretinere undeva la 44.000 RON(nu stiam daca se plateste sau nu intretinerea, am fost plecat din tara, etc).

Am decis sa vand apartamentul inainte sa-mi fie scos la licitatie si sa nu ma aleg cu nimic.

Intrebarea 1: care sunt pasii de vanzare a unui apartament cu datorii la asociatia de proprietari?
Intrebarea 2: in cazul in care se scoate la licitatie, din ce-am mai citit, se scoate cu pretul de pornire fiind unul evaluat, exista vreo sansa sa fie evaluat la un pret mai mic decat e datoria? (pe piata, in aceasi zona, apartamente de aceasi dimensiune, nr de camere, etc), se vand undeva la 20.000 de euro.
Intrebarea 3: daca evaluarea s-ar face la un pret mai mic decat e datoria, ce se intampla cu restul datoriei de la asociatia de proprietari?

Multumesc.

O zi buna,
Mircea

PS.stiu ca maicamea va trebui sa fie de acord pt ca are acel drept de uzufruct viager. :-)
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:08, 30 Septembrie 2014
Sunt doua situatii:
1) Il vindeti de buna voie, caz in care trebuie:
- fie sa platiti datoria de buna voie si sa luati adeverinta de la asociatie,
- fie sa isi insuseasca cumparatorul obligatia platii acelei datorii
.
2) Dvs ca proprietar (debitor) sunteti executat silit de catre asociatie (creditor), care va scoate apartamentul la licitatie (ma rog, dupa parcurgerea unei proceduri, judecata, executor, etc). Apartamentul se adjudeca:
- la un pret mai mare decat datoria si atunci se plateste datoria si diferenta va revine dvs.
- la un pret mai mic decat datoria si atunci se retine suma din valorificarea apartamentului, iar pentru diferenta dvs. veti fi urmarit in continuare pe alte bunuri sau conturi, venituri, etc.

Logic ca este de preferat sa va vindeti singur apartamentul (la pretul pietii) dacat sa vi-l vanda executorul pe doi bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita ap. kkmak kkmak Exista un apartament 2 camere.Unul este proprietar si altul uzufruct viager. Daca se scoate la licitatie din cauza de neplata intretinere, cine primeste banii ... (vezi toată discuția)
Imobil grevat de drept de uzufruct viager MrAl MrAl Buna ziua Doresc putin ajutor daca sunteti binevoitori :) Doresc sa achizitionez un apartament scos la licitatie dar care este grevat de un drept de uzufruct ... (vezi toată discuția)
Datornic la intretinere deja dat in judecata valentinaman valentinaman Buna seara, Ce se intampla daca un proprietar de apartament dintr-un bloc are datorii la intretinere si este deja in instanta? Ce urmari comform legii ... (vezi toată discuția)