avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despăgubiri de 9 miliarde
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despăgubiri de 9 miliarde

Buna ziua ! Tatăl meu lucrează intr-o firma de câțiva ani de zile ca strungar , acum cateva luni a primit cateva piese de rectificat de la șeful lui.Modificarea pieselor a fost începuta de către alt angajat si ca tatăl meu a continuat rectificarea după Instrucțiunile șefului.Piesele au fost in final nefolosibile pentru ca au fost greșit făcute si acum i se cer despăgubiri in valoare de 9 miliarde de lei si i se cere si demisia.Este posibil asa ceva ??? Tatăl meu lucrează pe un salariu de 1000 de lei aceste piese de o valoare atât de mare nu trebuiau sa fie asigurate ??? I se pot cere despăgubiri ? Am foarte mare nevoie de ajutor, un sfat o părere ...Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: irina_stirbu2000 , utilizator 19:04, 3 Octombrie 2014
In opinia mea:
- tatal dvs trebuia sa refuze rectificarea daca a observat ca sunt gresit fabricate.

- raspunderea patrimoniala trebuie sa fie colectiva, intrucat nu numai tatal dvs a lucrat la acele piese.
Angajatorul poate cere tatalui dumneavoastra despagubiri - raspunderea patrimoniala a salariatului conform art. 254 codul muncii.
Din cate ati spus, tatal dumneavoastra nu poate raspunde patrimonial intrucat piesele au fost modificate dupa instructiunile sefului (daca i-au fost aduse la cunostinta in scris). Deasemenea trebuie sa existe un proces verbal de predare/primire a pieslor respective intre seful si tatal dumneavoastra, trebuie sa existe un plan de modificare a pieselor care tatalui dumneavoastra i-a fpst adus la cunostinta in scris (verbal nu este valabil). Trebuie sa existe o expertiza asupra acelor piese care sa verifice daca tatal dumneavoasra a respectat sau nu planul sefului. Daca i-a fost adus la cunostinta in scris si nu a respectat intocmai, atunci poate fi tras la raspundere. Daca nu i-a fost adus la cunostinta, insa dupa aceasta intamplare angajatorul si seful incearca acest lucru, tatal dumneavostra SA NU SEMNEZE NIMIC.
Va multumesc mult pentru răspunsurile date !
Ultima modificare: Miercuri, 1 Octombrie 2014
Lemnarudorina, utilizator
Mie unul nu mi se pare corecta o astfel de abordare (chiar si in conditiile in care salariatul ar fi facut eroare) dar e strict o parere personala:

Chiar am intrebat aici pe forum opiniile altor persoane in aceasta privinta dar nu am primit niciun semn ca ar fi cineva interesat de o astfel de problematica:
www.avocatnet.ro/content/for...

Am facut un calcul si in cazul dvs. despagubirile sunt echivalentul cu salariul angajatului pe 75 de ani. Poate exista niste prevederi pe undeva si eu nu le cunosc dar nu mi se pare normal ca cineva sa plateasca cu salariul pe 75 ani pentru o eroare materiala. Ce ar trebui sa faca un astfel de om? puscarie pe viata?

La ce m-am gandit eu cand mi-am pus aceasta problema:

1. Nu exista om care sa nu faca erori in timpul muncii. Singura chestiune de evaluat este cat de grava este sau nu greseala care a facut-o.
2. Mi se pare corect ca pedeapsa care o primeste sa fie corelata cu recompensa care a primit-o pt munca depusa.
3. Salariatii nu au dreptul la profitul societatii atnci cand el exista atunci de ce sa aibe obligatia sa suporte pierderile societatii. (sa nu fiu inteles gresit nu consider ca un salariat ar trebui sa fie lipsit de responsabilitati ci consider doar ca este o carenta in legislatie care ar putea genera abuzuri - cum este in cazul dvs.)
4. Toata lumea cunoaste ca exista o economie gri in Romania. De exemplu o persoana care lucreaza pe minimul pe economie desi in realitate salariul este posibil sa fie mai mare. Daca va naste va primi o indemnizatie mica pentru ca asa figureaza in acte. In contrapartida mi se pare corect ca daca ar produce o paguba angajatorului si acea paguba sa fie raportata la acelasi salariu la care se raporteaza pensia, somajul, indemnizatia pt cresterea copilului ...etc.
5. Eu consider ca afacerea trebuie administrata de catre conducerea societatii. Asta inseamna ca trebuie sa ia in calcul tot felul de riscuri. Sa nu uitam ca uneori companiile isi propun sa diminueze costurile salariale si atunci angajeaza persoane mai putin pregatite pentru ca salariul cerut de candidat este mai mic. Daca acest lucru se traduce si intr-o pregaire mai slaba atunci acesta este un risc pe care si-l asuma societatea.
6.Am plecat de la o paralela intre un salariat cu o societate de asigurari. Apoi o soc de asig daca primeste o prima mai mare asigura un risc mai mare daca prima e mai mica asigura un risc mai mic. Pai ... un salariat se compara cu o societate de asigurari incat sa sa asigure .../fara numar/ ? Eu zic ca nu.

Cazul acesta care il aveti dumneavoastra mi se pare ca reflecta aceste considerente. Mi-ar placea sa aud si alte pareri referitoare la acestea indiferent de ce zice legea in acest moment. Poate ca legea nu este corecta si se merita ca cineva sa isi puna problema schimbarii ei.

Nu imi dau seama daca exista posibilitatea de a ajunge la un comun acord cu societatea la care este angajat tatal dvs. dar in caz ca se poate ar fi bine sa stiti ca raspunderea in acest caz este limitata.

Art. 254. [raspunderea salariatului]
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

In cazul raspunderii patrimoniale nu se face puscarie.

Alte discuții în legătură

Imputare ? cipriB cipriB Buna ziua! In urma ultimului inventar efectuat la firma unde lucrez eu, s-a ajuns la concluzia ca este un minus in gestiune de 1 miliard rol, iar plus de ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu fara hotarare judecatoreasca gabrielaghm gabrielaghm Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat deoarece nu stiu cum sa procedez. La firma unde lucreaza sotul meu, un service auto, patronul doreste sa ... (vezi toată discuția)
Limitarea raspunderii angajatilor ContSters256771 ContSters256771 Ce parere aveti despre limitarea raspunderii patrimoniale a angajatilor. Nu vorbesc despre cazurile in care fapta este savarsita cu vinovatie ci atunci cand ... (vezi toată discuția)