In urma bunicii mele decedate in urma cu 4 ani si jumatate nu s-a facut taxa mostenirii din diverse motive. As vrea sa stiu daca bunicul meu imi poate face testament pe partea care i-ar reveni in urma efectuarii acesteia?
Trebuie mai intai sa faceti succesiunea dupa bunica. Daca toti mostenitorii sunt de acord va prezentati la un notariat si solicitati eliberarea certificatului de mostenitor. In caz de neintelegeri, puteti face partajul succesoral la instanta de judecata. Apoi bunicul poate sa dispuna de bunurile sale.
Este un act care se face pentru cauza de moarte si nu este necesar de trecut in concret ce va lasa mostenire. Sa nu uitam ca manifestarea de vointa facuta intr-un testament poate fi schimbata prin revocarea expresa sau tacita a acestuia... care poate avea loc pana la decesul testatorului.
Poate fi un bun individualt determinat, o cota din acesta, o universalitate de bunuri sau o parte din acea universalitate.
Cu alte cuvinte, poate sa va faca si maine testament, in care sa va lase toate bunurile mobile ce se vor aflla in patrimoniul lui la data decesului, sau toate bunurile dobandite prin mostenire de la fosta sotie.... sau dreptul de proprietate ce il va avea la data decesului din acel bun imobil... etc.
Mergeti cu bunicul neintarziat la notar si puteti face testamentul.
Altele pot sa fie problemele dvs.... discenamantul bunicului sa nu fie afectat, situatia in care mai exista mostenitori rezervatari ai bunicului, cu care ati putea ajunge in litigiu dupa decesul bunicului... etc
Legatul universal
Antik
'' Legatul Universal'' confera dreptul [i]legatarului universal[/i] de a exercita orice actiune patrimoniala care ar fi putut fi exercitata de testator daca ... (vezi toată discuția)