avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Absenta nemotivata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Absenta nemotivata

Buna ziua , am lipsit o zi de la munca fara posibilitatea sa anunt din timp avand si un contract pe perioada nedeterminata , care sunt consecintele?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:17, 3 Octombrie 2014
buna ziua,

sunt 2 variante posibile :

1) cazul ideal - in practica, daca va intelegeti bine cu seful si va acopera si daca aveti si o meserie care presupune deplasari curente la clienti (consultant vanzari, de ex), pentru a nu da de banuit celorlati colegi, nu se intampla nimic (se considera zi de munca);

2) daca nu sunteti in cazul fericit de mai sus - cel mai posibil a fost anuntat HR-ul de absenta dvs, vi se va da avertisment si vi se va taia o zi de munca. In cazul in care insa in regulamentul intern al companiei sau in alte proceduri interne exista mentionat faptul ca inclusiv 1 singura absenta nemotivata = abatere grava, angajatorul are dreptul sa va si concedieze disciplinar (dupa respectarea procedurii legale - cercetare prealabila, etc). Deci, recomandarea mea este sa verificati intai procedurile interne ale companiei, ca sa stitit exact ce va asteapta, sa va interesati ce s-a intamplat in absenta dvs, sa dati un email sefului dvs din care sa rezulte ca regretati ce s-a intamplat, precum si motivul pentru care nu ati putut anunta din timp (pentru a avea o dovada, chiar daca tardiva, denota totusi buna-credinta in regretul faptei) si ca va oferiti sa recuperati ziua pierduta prin ore suplimentare (cat ati putea ramane, 1-3h) pana la efectuarea celor 8 h pierdute.

succes!
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
@ Florin95

Pentru o singura zi de absente nemotivate, nu prea aveti de ce sa va faceti prea multe griji decat daca exista un angajtor prea zelos din fire.

Absenta nemotivata nu cinstituie vechime in munca si nici stagiu de cotizare la pensie, somaj si sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere contract munca greenday greenday buna ziua, lucrez la o companie cu cim de 2 ore, cu un salar fix de 170 ron si bonusuri din comisioane.. azi am fost anuntata de unul din sefii mei ca mi ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate xperyens xperyens Buna ziua, As dori sa stiu daca se considera o absenta nemotivata de la lucru lipsa mea, desi a fost anuntata in prealabil prin sms pe telefonul personal al ... (vezi toată discuția)
3 absente nemotivate - desfacere c.i.m. andrei_coma andrei_coma Un amic a lipsit de la locul de munca deoarece a intervenit ceva urgent si a trebuit sa plece lipsind nemotivat 3 zile. Nu a anuntat pe nimeni pt ca era nou ... (vezi toată discuția)