Am nevoie de ajutor cu privire la actul care trebuie facut pentru preluarea a 50% dintr-un credit Prima Casa luat acum 2 ani pentru reintregire.
Situatia este in felul urmator: Eu si fostul sot am luat un apartament prin Prima Casa acum 2 ani cand nu eram casatoriti. Anul acesta am divortat amiabil fara partaj sau mediere. Am inceput demersurile pentru a prelua eu apartamentul si mi-a fost aprobat de catre banca (BRD) dosarul (financiar si de la fond). Acum ar mai trebui facut actul final la notar insa banca nu stie exact ce act trebuie facut.
Am cerut parerea la 2 notari si am primit raspunsuri si intrebari totodata deoarece nu au mai intalnit aceasta situatie. Ambii notarii spun ca trebuie facut act de Vanzare-Cumparare insa noi ne-am inteles ca nu ne platim nimic unul celuilalt insa ei spun ca acest lucru nu e posibil fara o dovada de plata.Este vorba de un credit in EUR de 57000 din care fiecare avea 50-50% adica 28500 EUR. Deoarece este un credit, nu consider ca ar trebui sa ii platesc ceva lui personal, eu voi duce ratele restul de 28 de ani iar el a platit pana acum cate 50% din rata lunara (pana acum au fost 3600 EUR) si jumatate din avansul de 5% (1500 EUR). Nu as avea de ce sa ii platesc jumatate din apartament deoarece banca e singura care a platit aceasta suma deocamdata.
El doar doreste sa i se stearga creditul lui si eu doresc sa raman cu creditul intreg. Cei de la banca inca nu au primit un raspuns concret dar ei cred ca trebuie facut un contract de vanzare cumparare si nu cred ca se accepta act de donatie.
Exista vreo modalitate de a face contract de vanzare cumparare prin preluare a creditului si pentru care nu trebuie platit nimic in afara de taxele de procesare? De asemenea, din cauza ca e contract de vanzare cumparare, notarii au spus ca trebuie platit 3% impozit pe jumatatea lui insa daca nu o vinde ci o preiau eu, ar mai trebui platita acea suma?
Se cheama partaj/ iesire din indiviziune si nu se plateste impozit, puteti mentiona in act ca e fara sulta sau una modica avand in vedere ca ramaneti si cu datoria de platit, in actul de partaj veti mentiona ca preluati si creditul. Practic aveti de impartit un bun in valoare de si o datorie in valoare de, dvs ramaneti si cu bunul si cu datoria si nu mai sunt pretentii de nicio parte.
banca nu are acte de facut decat cel aditional la credit prin care preluati dvs ratele integral.
care e legatura ? Aveti o proprietate pe cote parti ( cote ideale, nu aveti o delimitare a bunului pe camere) si acum vreti sa plecati cu partea dvs, cum faceti ? cereti sa iesiti din indiviziune.. asta ce inseamna, sa nu mai fiti legat cu proprietatea unul de altul, sa aveti un intreg , bunul nu il puteti imparti in natura, de vandut nu vreti sa il vindeti si sa impartiti banii ( nici nu ati avea ce imparti decat datoria), ci vreti sa vi se atribuie imobilul in lotul dvs si sa ii dati bani pt cota lui.. nu ii dati ca luati si creditul pt tot imobilul.. de ce vi se pare de neconceput ?
De la banca am primit intrebarea pe care am pus-o, mie nu mi se pare de neconceput :) si imi convine mult mai mult asa. Va multumesc pentru raspuns si sper sa rezolv cat de repede.