avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Acte judecatorie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Acte judecatorie

Este necesar sa merg in instanta pentru ca un consatean lucreaza unul din terenurile mele fara acceptul meu si sustine ca este terenul sau. Terenul este in alta localitate decit cea de domiciliu. Acest teren este deja inscris in CF.
Ce acte imi sint necesare, in cite exemplare si unde trebuie sa le depun? Mi se spune ca trebuie un exemplar (in copie) si pentru vecin. Este adevarat? De ce trebuie?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 09:57, 5 Octombrie 2014
Dvs depuneți cerere de chemare in judecata si inscrisurilor de care înțelegeti sa va folosiți in doua exemplare, unul ptr instanța si unul ptr a fi comunicat.. Depuneți titlul de proprietate, si tot ce aveți cu privire la terenul la care faceți referire, la instanța.
AltNovice a scris:
Mi se spune ca trebuie un exemplar (in copie) si pentru vecin. De ce trebuie?

Pentru că așa prevăd dispozițiile Codului de procedură civilă pe care le puteți citi mai jos. Cererea de chemare în judecată se depune în atâtea exemplare câte sunt necesare pentru comunicare, plus un exemplar pentru instanță. Orice cerere de chemare în judecată se comunică celeilalte părți pentru ca aceasta să își poată formula apărările. La fiecare exemplar al cererii se vor alătura copii de pe înscrisurile de care întelegeți să vă folosiți în proces.
Art. 149 Numarul de exemplare
(1) Cand cererea urmeaza a fi comunicata, ea se va face in atatea exemplare cate sunt necesare pentru comunicare, in afara de cazurile in care partile au un reprezentant comun sau partea figureaza in mai multe calitati juridice, cand se va face intr-un singur exemplar. In toate cazurile este necesar si un exemplar pentru instanta.
...........

Art. 194 Cuprinsul cererii de chemare in judecata
Cererea de chemare in judecata va cuprinde:
............
e) aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor aplica, in mod corespunzator, dispozitiile art. 150.
............

Art. 150 Inscrisurile anexate
(1) La fiecare exemplar al cererii se vor alatura copii de pe inscrisurile de care partea intelege a se folosi in proces.
(2) Copiile vor fi certificate de parte pentru conformitate cu originalul.
(3) Se vor putea depune in copie numai partile din inscris referitoare la proces, urmand ca instanta sa ordone, daca va fi nevoie, infatisarea inscrisului in intregime.
(4) Cand inscrisurile sunt redactate intr-o limba straina, ele se depun in copie certificata, insotite de traducerea legalizata efectuata de un traducator autorizat. In cazul in care nu exista un traducator autorizat pentru limba in care sunt redactate inscrisurile in cauza, se pot folosi traducerile realizate de persoane de incredere cunoscatoare ale respectivei limbi, in conditiile legii speciale.
(5) Dispozitiile art. 149 se aplica in mod corespunzator.
Ultima modificare: Duminică, 5 Octombrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunere dosar partaj judiciar petje petje Cate dosare se depun in instanta? Cate unul pentru fiecare parte? Trebuie sa fac copii in tot atatea exemplare cati parati sunt+ instanta? Cate dosare ... (vezi toată discuția)
Urgent - stabilire program minori andreeadiill andreeadiill Buna ziua,va rog sa-m spuneti ce am de facut pentru-ca am primit o comunicare adresa in calitate de parat in materie de minori si familie,stadiul fond,obiectul ... (vezi toată discuția)
Primul termen, in toamna - se poate completa cererea? lara12 lara12 am cerut un anume program de vizita la care as dori sa adaug ceva. din ce am citit, reiese ca pot solicita orice in plus, pana la primul termen. as vrea sa ... (vezi toată discuția)