avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Camera de supraveghere montata in curte comuna fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Camera de supraveghere montata in curte comuna fara acordul tuturor, folosita pt a acuza pe nedrept in zgarierea unei masini

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati si pe mine in legatura cu o situatie legata de o filmare realizata cu o camera de supraveghere ce surprinde o curte comuna.
Cel care a montat camera nu a cerut acordul tuturor locatarilor, motivand ca o foloseste pentru a se proteja de hotii care i-au spart apartamentul de mai multe ori.
Recent, masina unui vecin a fost zgariata, domnul cu camera i-a inmanat filmul, si au invinovatit o cunostinta din bloc, doar pt ca aparea pe film langa masina, desi nu se vedea clar daca o zgarie. (garantez ca persoana este nevinovata). Probabil ca era nevoie de un tap ispasitor ca sa plateasca pentru ce au facut altii.
Ce se poate face in aceasta situatie? Are dreptul Politia sa foloseasca acel film drept dovada? Vecinul avea dreptul sa ceara filmarea?
Va multumesc antipcipat, apreciez orice raspuns.
Bogdanra a scris:

Hotumatua, sau cum v-o zice.... Dumneavoastra sunteti intr-o eroare TOTALA, stiti ceva auzit din reviste si dati cu parul in balta. Colegii nostri se refereau la standarde de SERVCII ISO si se refera la servcii de confidentialitatea datelor, de stocare, etc etc... Nimic tehnic, ci doar legal... pe de alta parte Dvs va referiti la cu totul si cu totul altceva, va referiti la SENSIBILITATEA tehnica a unui dispozitiv foto-video . Nu se vorbea de asa ceva, nu asta interesa...


Mai mare dragul sa porti un dialog in acesti termeni. :)
Asadar, ISO: International Organization for Standardization, acronimul vine din varianta franceza. Deci orice ISO este un standard pe care, o autoritate, ca sa-ti dea o autorizatie, te obliga sa-l satisfaci. Eu am folosit termenul generic de "tehnic", fara sa ma refer la suruburi si piulite doar. Deci niciodata un ISO nu o sa-ti dea, sau restrictioneze, un drept.
Familia ISO 9000 de pilda se refera la sistemele de asigurare a calitatii obligatoriu de pilda in aviatie, dar nu te opreste nimenea sa-ti deschizi o shaorma care sa satisfaca norma ISO 9000, scrii asta pe geam si lumea o sa te prefere. Daca vrei ca datele camerei sa fie folosite nu stiu unde, satisfaci cerintele ISOxxx. Dar indiferent ce ISO vei satisface, nu vei avea dreptul sa intri cu bocancii in intimitatea cuiva, fiindca dreptul la intimitate este un drept constitutional.
Sper ca acum ai inteles, si nu mai vii cu parul. :)
este proprietate cmunca, nu poti 1/2 +1 ,nu poate sa i-a nimeni decizia pe proprietatea ta. nu merge cu 1/2+1 aici.
Eu nu cred ca fac ceva rau cand imi trag ciorapii pe strada sau imi curat nasul cu servetelul intr-un mod mai brutal... ca nu ma vede nimeni.
Nimeni nu-mi face rau daca ma vede cand imi trag ciorapii sau imi sterg nasul, insa incerc sa fac toate astea intr-o anumita intimitate, in liftul blocului? intr-o parcare goala?
Cand estei in spatiul public se presupune sa-ti iei anumite sigurante ca nu-ti cad ciorapii sau mucii, caci se poate usor presupune ca poti fi vazut in mai mult de un mod.
Totusi, cand esti in intimitatea domiciliului tau, fie si a dependintelor acestuia, daca o camera inregistreaza ceva trebuie macar sa fii informat si sa existe un acord al coproprietarilor in acest sens.
Caci nu vreau ca peste 10 ani, cand voi candida la presedintie, sa apara foto cu mine si ciorapii mei. Sau cu mucii.
Sau, in cazul ca apar, ar trebui macar sa stiu ori sa pot prevedea asta, deci sa fi fost informata.

Asta inseamna exemplu de nevoie de intimitate, nu se pune problerma ca cineva face ceva. Intr-o zi am carat un bidon de lapte in geanta mea de avocat. Nu pare cine stie ce, dar te pufneste rasul sa scoata o madama un bidon alb de 2,5 litri dintr-o servieta de piele. :)) Si acum rad cand ma gandesc...
Sincer, as prefera ca nimeni sa nu fi filmat asta cand mi-am scos cheile de langa bidonul de lapte! :secret:

Nu mai diminuati importanta intimitatii cu argumente de stat totalitar de tipul: da' ce, faceai ceva ilegal?
Am auzit tampenii mari de incalcare a intimitatii, de exemplu intr-o gradinita se pusesera camere de supravegheat la bai!!! Dumnezeule mare, aberant. Nu mai spun ca educatori si director de gradinita nu aveau o problema cu faptul ca se inregistrau si puteau fi vizionate momentele cele mai intime ale copiilor. Care, sincer, nu cred ca faceau ceva ilegal! Nu spun ca erau parinti care gaseau benefic sa stie daca si ce au facut copiii lor la baie!
AVLIL a scris:


Am auzit tampenii mari de incalcare a intimitatii, de exemplu intr-o gradinita se pusesera camere de supravegheat la bai!!! Dumnezeule mare, aberant. Nu mai spun ca educatori si director de gradinita nu aveau o problema cu faptul ca se inregistrau si puteau fi vizionate momentele cele mai intime ale copiilor. Care, sincer, nu cred ca faceau ceva ilegal! Nu spun ca erau parinti care gaseau benefic sa stie daca si ce au facut copiii lor la baie!


Aveti dreptate. Postarea dvs. imi aminteste de un show al Grupului Divertis, cu multi ani in urma, in care un membru al grupului, tipul acela solid, simpatic, si care joaca de regula rolul de tălâmb, este prezentat de catre liderul grupului ca: nu are nimic de ascuns, dar nici de aratat.
Se pare ca cei mai ingrijorati de posibilitatea incalcarii dreptului la intimitate sunt cei a caror intimitate nu intereseaza pe nimenea; virtuoasa careia nu-i zice nimenea ham. :)
Am vazut cu ceva timp in urma un material BBC in care un fost interlop declara ca se lasase de infractiuni stradale fiindca, zicea el, de cand cu camerele de supraveghere, nu ai nicio sansa sa scapi.
Stiti cite camere de supraveghere sunt pe strazile , sa zicem Bucurestiului ? Si acolo puteti fi filmat in posturi diferite, deschizind servieta si scotind cine stie ce. Acele camere nu va ataca la intimitate ?
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2014
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Hotarare asociatie proprietari versus lege Neiyre Neiyre Adunarea generala a decis cu majoritate de voturi montarea unor camere de supraveghere la intrare si la la et 10. Exista insa 2 proprietari care nu sunt de ... (vezi toată discuția)
Publicarea de poze cu mine online, fara permisiunea mea almaxwell almaxwell Buna ziua, Am fost intr-un restaurant si am lasat un review despre serviciile acestora, online. Proprietarul, pentru a-si demonstra punctul de vedere, a ... (vezi toată discuția)
Legal - sistem supraveghere video firma, accesul directorului prin telefon mi_prejmer_sc mi_prejmer_sc Siguranta la locul de munca inseamna si supraveghere video. Dar in ce lege pot gasi : managerul institutiei are \\"voie\\" sa aiba acces permanent,prin soft ... (vezi toată discuția)