avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program de vizitare minor nerespectat de parintele ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program de vizitare minor nerespectat de parintele nerezident, sanctiuni?

Cum poate fi obligat un parinte nerezident sa isi respecte programul de vizitare minor, daca acela, desi si-a cerut acest drept in instanta, nu il respecta?
Ce sanctiune poate fi aplicata in cazul in cazul acelui parinte iresponsabil? (isi cere acest drept, dar nu il exercita, sau il exercita numai cand doreste el, eventual in alte zile decat cele prevazute).
As dori discutii libere, pe juridic si chiar psihologic.
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2014
tarkan, utilizator
Cel mai recent răspuns: tarkan , utilizator 15:58, 14 Octombrie 2014
INstantele nu taxeaza neprezentarea, desi, dupa mine, ar trebui.
Totusi, nu il exercita sau il exercita in alte zile, ca-i mare diferenta? Ce importanta are ca vine in alte zile si care e scopul urmarit de parintele "rezident", are lipsa scandal si razboaie prin instante?
Exista o mare diferenta in cazul in care parintele nerezident vine in alte zile decat cele pe care le-a propus sau cu care a fost de acord. Copilul il va astepta, se va intreba de ce acel parinte nu vine ("oare nu mai mai iubeste?"), parintele rezident va fi pus in situatia sa explice de ce nu vine acela, si acea zi sa fie stricata definitiv.
Daca ii vine o idee "nerezidentului" sa vina acasa la "rezident" atunci cand acesta are alt program cu copilul (exemplu de mers la bunici la tara), nu vi se pare o mare problema?
1. Copilul este pus intre a alege ori cateva ore cu rezidentul, ori o plimbare la bunicii sai la tara care poate au si animale, pasari, sau care l-au crescut de mic.
2. Programul rezidentului este dat peste cap. Mi s-ar parea normal si de bun simt ca nerezidentul sa nu fi provocat aceasta situatie. Rezidentul va fi pus la grea incercare, stiind ca daca il refuza, ii poate face probleme (gen plangeri, amenzi, tot tacamul).
Cam atat deocamdata.
Deci, juridic nu primeste nicio sanctiune daca nu isi onoreaza programul de vizitare cand trebuie.İnteles.
Dar daca vine in alte zile decat cele programate, fara sa anunte, este normal?
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2014
tarkan, utilizator
Nu aduceti copilul ca argument, nu are nicio legatura. Faptul ca parintii au decis (pot decide) ca de programul de instanta se va tine cont partial e un lucru care nu are legatura cu copilul. Daca parintii (sau unul dintre ei) nu pot decide asta spre binele copilului, atunci nu e altcineva de vina.

Nu vad o problema in a alege copilul, din contra, e cu atat mai bine sa simta ca are ceva de spus privind viata lui. Nu conteaza cate gaini sunt la bunici.

Rezidentul isi face viata cat de grea sau de usoara doreste, la el e puterea asta. Nu e toata puterea la el, sigur, si nici n-ar fi normal sa fie asa. Nerezidentul atata poate, dupa ce nu are nicio libertate in relatia cu copilul sau, sa faca viata grea rezidentului.
Totusi, e extrem de usor de dezarmat o astfel de intentie, dar e important sa nu ne mai pese de programul adultului mai mult decat de al copilului. Ca si mie imi strica sotul programul uneori si nu ma simt pusa la grea incercare.

Sigur ca mereu e mai usor sa ne rezolve altii problemele (de exemplu, sa nu faca sau sa faca nerezidentul ceva care ne-ar usura noua viata!!?), insa lucrurile nu merg asa. Viata este de asa natura incat e normal ca fiecare sa isi urmareasca interesul si sa faca EL efort ca sa obtina ce doreste. Nu sa faca sau sa nu faca altul.

Oricum, motivatia ca ar putea sa strice programul adultului e puerila si egoista.

Nu cred numai ca e normal, dar e si recomandat sa se viziteze in afara unui program; un program de vizite, cu ore si date e extrema care, din nefericire, la noi e regula.

Un copil interactioneaza cu parintele lui dupa nevoie, nu dupa un program. Dupa nevoia ambilor, desigur. Impunerea unui program nu fac decat sa descurajeze o legatura autentica, dupa nevoi, se produce un atasament defectuos fata de acel parinte lipsa si, evident, o alienare.
De aceea instantele aproba atat de usor alienarea asta, pentru ca e atat de simplu: daca e nevoie de un program, atunci deja e o problema. Copilul, saracul, sufera primul ca el trebuie musai sa-l iubeasca pe tata sau s-o iubeasca pe mama numai weekendurile pare de vineri de la 18 pana duminica la 16!!
Sarmanul copil si dezvoltarea lui psihologica, incredere in el si, evident, tipare de control ale nevoilor emotionale care duc de la adictii la maturitate, la probleme de stima de sine si nu numai.
Conditionarea accesului la celalalt parinte de gastele de la tara mi se pare, sincer... de rasul curcilor! N-am inteles ce-ati vrut cu acel exemplu care a fost nefericit; ce parinte ar alege o lectie de biologie in defavoarea micsorarii handicapului de a creste cu un parinte??

Copii fericiti va doresc!
De asemenea, din elementele aflate la dosar rezultă că, la sfârşitul săptămânii, copilul pleacă în mod periodic cu mama sa la părinţii acesteia, în alt oraş, motiv pentru care programul său obişnuit riscă să fie perturbat, având în vedere că vârsta sa, de trei ani, nu îi permite să înţeleagă motivele schimbării modului său de viaţă.
(Marius Ovidiu DOBRESCU împotriva României)
Ei, CEDO a considerat cererea petentului inadmisibilă pentru că nu trebuie perturbat programul copilului.
Citez . "dar e important sa nu ne mai pese de programul adultului mai mult decat de al copilului."
Ce mare dreptate aveţi! Şi iată, apare tăticul rătăcitor joi dupăamiază , după 3 luni de absenţă şi solicită imperativ mamei să-i predea copilul, fiindcă nu l-a văzut demult şi trebuie să relaţioneze cu tata. Dar copilul are joi , după grădiniţă, ora de engleză şi ora de dans aerobic,iar tăticul are program de vizită sâmbătă, dar sâmbătă., acelaşi tătic are alt program, de la care EL nu poate lipsi!
Şi încep iarăşi reclamaţii, mama la dat declaraţii, iar tăticul dispare iarăşi.3 luni, 6 luni, un an...dar nu dispare de tot, sună la autorităţi să verifice stadiul reclamaţiei, sună mama că îi obstrucţionează relaţia cu copilul său, sună prietenii şi cunoscuţii să se plângă cât este el de oropsit...
AVLIL a scris:

Nu aduceti copilul ca argument, nu are nicio legatura. Faptul ca parintii au decis (pot decide) ca de programul de instanta se va tine cont partial e un lucru care nu are legatura cu copilul.
Copii fericiti va doresc!


Deci argumentul cu copilul cade. Nu exista in aceasta ecuatie copilul.
Multumesc, deja copilul meu are 21 de ani, a trecut prin "vizitele lipsa" ale tatalui, acum este bine merci, si se intreaba ce rost a avut acel program, daca tot nu a fost respectat de tatal ei si pe noi doua ne-a impiedicat sa ne facem weekendurile sau sarbatorile frumoase. Asta este o alta poveste de viata, inveti sa faci mancare mancand intai.

Referitor la gaini si gaste (adica la ferma bunicilor), sau lectia de biologie (care ii poate fi mai folositoare unui copil crescut intr-o cutie de chibrituri numita garsoniera confort trei), ce putem spune de aceasta?

"Dispozițiile art. 14 din Legea 272/2004 consacră dreptul fundamental al minorului de a "menține relații personale și contacte directe cu părinții, rudele, precum și cu alte persoane față de care copilul a dezvoltat legături de atașament”"

Deci, ati spus sa nu aduc copilul ca argument, dar copilul nu este un "robot", are afinitati, sentimente, este capabil sa isi iubeasca bunicii si gainile de acolo, Ce daca rad curcile de el, se joaca in aer liber, nu este constrans. Un psiholog ar recomanda aceste iesiri la tara, in aer liber, exact pentru a relationa cu animalele, cu pasarile, a invata "biologie" pe viu, nu din carti.
Un animal sau o pasare poate ajuta un copil aflat in aceasta situatie foarte mult.
Pisica mea a ajutat-o pe fata mea sa indure istericalele si plangerile pe la politie pe care mi le facea tatal ei, cand venea cand vroia el (stateam si doua ore imbracate pana sosea, nu conta, daca asa dorea domnul, nu?).
İ-am citit fetei mele. Stiti ce mi-a spus referitor la venitul in alte zile? Ca dezorienteaza copilul, il obisnuieste sa fie dezorganizat. Si credeti-ma, a trecut prin multe.
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2014
tarkan, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea 257/2013 norme de aplicare proastasatului proastasatului As dori sa intreb daca aceasta lege, care aduce completari fostei legi 272/2004, are si metodologia de aplicare aparuta. Astfel, in mod discriminatoriu, noua ... (vezi toată discuția)
Modificare program vizita minor IngridIoana IngridIoana sunt mama unui baietel de 2 ani. in martie 2012 s-a stabilit in intstanta programul de vizita pentru minor in favoarea tatalui (el a fost cel care a cerut ... (vezi toată discuția)
Obligatiile parintelui rezident in cazul programului cu preluarea din domiciliu againstPAS againstPAS In cazul unui program cu preluare de la domiciliu, ce ar trebui sa faca parintele rezident? Cum ar trebui sa pregateasca copilul? Este normal sa nu permita ... (vezi toată discuția)