avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata cheltuieli spatii comune aferente unui bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata cheltuieli spatii comune aferente unui bloc

Situatie curenta - asociatie de proprietari pe complex rezidential cu mai multe blocuri.

Exista spatiile comune aferente complexului (spatii verzi, cai acces, etc) si spatii comune aferente unui bloc (lift, scari, etc).

Exista cheltuieli aferente spatiilor comune (ex: intretinere iarba verde, dezapezire, curatenie, etc), exista cheltuieli aferente spatiilor comune aferente unui bloc (reparatii lift, reparatii usa acces in bloc, becuri arse, etc..)

Intrebari:

- cum se impart cheltuielile aferente spatiilor comune unui bloc?
- exista o decizie a CEx prin care cheltuielile aferente unui spatiu comun al unui bloc sunt asociate la, citez 'spatii comune care deservesc intregul cartier', si in cadrul aceleiasi decizii, cheltuielile de acest fel mai mari de X RON se impart pe tot complexul, evident, cele mai mici de X RON raman impartite pe blocul respectiv. Cat de legala este decizia CEx si daca da, cum se poate corecta eroarea?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: combat2k , utilizator 06:55, 7 Octombrie 2014
Repartizarea cheltuielilor comune se face pe proprietatea comuna, nu in functie de marimea sumei, in conformitate cu HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari.

Am sa va dau cateva exemple simple:
- pe o scara de bloc se repara liftul. Suma poate fi destul de mare. Cu toate acestea ea va fi suportata de proprietarii acelei scari, nu de tot cartierul si nici de tot blocul.
- la un bloc se repara terasa pentru cele 2 scari ale blocului. Cheltuiala va fi suportata de proprietarii acelui bloc, nu de intreg cartierul.
- in parcarea din subsol se monteaza camere video. Cheltuiala se suporta de proprietarii locurilor de parcare din acel bloc, nu de toti proprietarii din bloc si nici de tot cartierul.
- in subsolul blocului se fac reparatii la o teava de AR care alimenteaza ambele scari. Cheltuiala se suporta de proprietarii blocului.
- in exteriorul cladirii, in dreptul uneia din scari se amenajeaza intrarea in acea scara. Cheltuiala va fi suportata de proprietarii acelei scari.
- in parcarea exterioara se monteaza instalatie de iluminat suplimentar. Cheltuiala se suporta de proprietarii locurilor de parcare exterioara.
- pe aleile dintre blocuri se deszapezeste. Cheltuiala se suporta de toti proprietarii cartierului.

Intentia acestei decizii a fost de a face suportabile unele cheltuieli mari pentru proprietari, dar aceasta repartizare nu este corecta si pentru motivul ca, spre exemplu, nu la toate blocurile se va strica liftul in acelasi an, ci poate niciodata sau la o distanta de 10 ani, cand preturile sunt foarte diferite sau s-ar putea ca unii dintre proprietari sa plece, altii noi sa vina intre timp.

Si in blocurile vechi repartizarea cheltuielilor se face pe proprietatea comuna bine delimitata, nu in functie de valoarea lucrarii.
Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2014
elga50, moderator
Multumesc frumos pt raspuns si pentru exemple.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neintelegeri in asociatia de proprietari lenuta56 lenuta56 Locuiesc intr-un bloc compus din trei scari, scarile sint contorizate separat la toate utilitatile si sunt delimitate, avand subsoluri separate. O scara si-a ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli reparații Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Stimați colegi, Intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari se poate face repartizarea unora dintre cheltuieli in special cele cu privire la ... (vezi toată discuția)
Teava sparta Iael Iael Buna ziua, In scara in care locuiesc s-a spart o teava la subsol. Dupa inlocuire in respectiva luna de intretinere a fost repartizata toata cheltuiala ... (vezi toată discuția)