Am urmatoarea intrebare: Este legal montarea unor camere de supravegere pe holuri in lift si in afara blocului (camera vede si alte spatii), Camerele au fost montate la cererea presedintelui de bloc, (fara luarea avizului de la toti locatarii) de catre o firma probabil specializata, fara a se face licitie ,iar utilizarea- vizionarea imaginilor se face exclusiv de catre presedinte si nu de o firma specializata in paza.
Achitarea c/v s-a facut din fondul de reparatii si nu dintr-un fond special pentru aceasta.
Personal consider ca este vorba de atac la intimitate si deturnare de fonduri.
Rog un sfat.
Multumiri anticipate
Cu siguranță s-a hotărât in adunarea generală si nu este atac la intimitate si este o forma de protecție a tuturor celor din bloc. La cerere se pot viziona înregistrările, iar in caz de savirsire a unei infracțiuni ar putea fi o forma de identificare a celui vinovat.
Sunt secretar in comitetul executiv deci eu scriu p.v. In adunarea generala s-a hotarat sa se studieze problema si nimic atceva. Nu s-a stabilit de unde se va plati, in comitetul executiv nu s-au prezentat oferte (s-a achitat 4000 lei noi desi din cate cunosc o alta firma a cerut 2000)
Si apropo de adunare generala legislatia cere adunari anuale, iar domnul presedinte nu a dispus nici una in 2014 desi am atentionat in acest sens.
Montarea de camere video o poate decide si comitetul executiv daca se constata nevoia monitorizarii partilor comune.
Este o actiune recomandata de politia comunitara.
Nu este atac la intimitate pentru ca singurul spatiu din bloc considerat de intimitate este apartamentul propriu.
Holurile sunt proprietate comuna, adica nu presupun intimitate.
Asociatiile de proprietari nu organizeaza licitatii, ci strangere de oferte, iar pretul mai mic poate insemna si calitate mai proasta sau un numar mai mic de produse.
Trebuie discutate mai multe oferte in comitet si luata o decizie.
Acoperirea costurilor din fondul de reparatii este normala si corecta. Este foarte bine ca aveti acest fond. Astfel locatarii nu vor mai fi agasati cu costuri suplimentare pe lista de intretinere.
Deturnare de fonduri ar fi fost daca se monta o camera video in fata apartamentului presedintelui asociatiei pentru uzul propriu si cheltuiala s-ar fi facut din acest fond de reparatii, dar nu atunci cand cheltuiala se face pentru binele tuturor.