O exceptie unita cu fondul, ridicata de parat intr-un proces civil si respinsa (lipsa calitate procesuala activa) de instanta, mai poate ulterior face obiectul unei actiuni separate cu acelasi temei juridic?
Se poate invoca de noul parat in procesul ulterior autoritatea lucrului judecat?
nu se poate invoca autoritatea de lucru judecat. exceptia poate sa fi fost bine surprinsa in cadrul procesului respectiv, ea a fost respinsa doar datorita faotului ca nu a fost invocata de persoana indreptatita sa o faca.
aceasta exceptie poate fi invocata din nou fara doar si poate
Clarificari: proces de anulare a contractului de vanzare-cumparare pe Lgea 112, in calitate de parat.
Am invocat exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei ce detine un legat cu titlu universal. Temeiul consta in diferenta de identitate intre numele emitentei testamentului si fosta proprietara (nume Decret 92/1950) a apartamentului in litigiu.
Practic, exista posibilitatea de a se respinge exceptia si a se admite / respinge actiunea.
In cazul respingerii exceptiei si admiterii actiunii, inainte de apel doresc sa initiez o actiune civila in constatare separata avand ca temei juridic cel invocat in exceptie si sa suspend actiunea initala a reclamantului pe art. 244 al. 1 C.p.c.
La aceasta actiune initiata de mine se pune problema invocarii autoritatii lucrului judecat.
Nu inteleg ce fel de actiune in constatare vreti sa invocati. Actiune in constatare referitoare la ce?
Legatarul universal se subroga in drepturile celui care i-a constituit acest legat... deci exceptia invocata de dumneavoastra va fi respinsa. Exista calitate procesuala.
Puteti invoca aceasta exceptie in orice alta actiune. Daca este sau nu intemeiata, este o alta problema.
Informaţie
GHEORGHIAN
Doresc să aflu mai pe înţeles ce înseamnă : admite/ respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active/ pasive a reclamantului/ părâtului la o ... (vezi toată discuția)
Proces omniasig
MAXIMMUSS
am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)