avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Legalitatea perceperii comisionului de analiza a ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Legalitatea perceperii comisionului de analiza a dosarului de catre banca creditoare in conditiile in care nu se schimba conditiile de creditare

Buna ziua, supun atentiei forumului avocatnet urmatoarea problema: am contractat impreuna cu sotul meu un credit ipotecar cu valoare rezonabila pe 18 ani, fiind garantat cu casa pe care am construit-o impreuna pe ternul care imi apartinea in exclusivitatea fiind primit prin donatie de la o matusa. Eu sunt titulara creditului, sotul fiind coplatitor( impreuna fiind cu veniturile noastre). Am hotarit recent sa partajam bunurile comune, mie urmand sa-mi revina casa in totalitate, avand in vedere ca eu detineam deja intreg ternul si 1/2 din casa, iar sotului sa-i revina integral un apartament detinut impreuna, central la care eu doresc sa renunt in favoarea lui. Mentionez ca nu am dorit reesalonarea creditului si nici schimbarea vreunei conditii, doar trecerea in posesia mea(care sunt titularul creditului, a intregii proprietati), sotul ramanad co platitor in continuare. Pentru a realiza acest lucru la notar, ni s-a cerut acordul bancii. Banca a trenat sa-mi dea raspunsul cam 2 luni, dupa care mi-a impus conditia de sulta obligatorie si deloc neglijabila care trebuie platita de mine sotului( pe care oricum intentionez sa i-o dau prin renuntarea la partea mea din apartament). In plus, mi-a cerut comisionul de cateva sute de lei bune pentru asa zisa analiza a dosarului, in conditiile in care conditiile creditarii si garantia cu mult mai mare, nu s-au schimbat cu nimic!
Mie personal mi se pare de 2 ori abuz: unul - amestecul in viata mea privata- ma priveste in ce conditii- cu sau fara sulta primesc cealalta jumatate de proprietate( a fi debitor la banca , dar bun platitor( nu am avut deloc restante), nu inseamna deloc a fi la cheremul lor si 2- perceperea unui comision deloc de neglijat pentru un verdict discutabil si o analiza sumara care a luat nepermis de mult timp functionarilor bancii...
Intreb daca este legal si ce pot face si daca ma pot adresa inclusiv ANPC?
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 12:57, 17 Octombrie 2014
Nu au ce analiza, Ipoteca ramane pe acelasi ap si sotul ramane coplatitor. Este abuz.
Sulta nu aveti de ce plati pt ca supuneti partajului si casa si apartamentul, dvs luati casa, el ap.. partajul se face in natura.
Raspunsul vi l-au dat in scris ? ati depus solicitarea dvs tot in scris ?
Buna ziua, Multumesc de raspuns. Fara sa am studii juridice, asa am considerat si eu, un abuz!Imi baga mana in buzunar pentru o saaa zisa analiza si se amesteca in viata mea privata!
Mi-au dat raspuns in scris cu conditiile lor, inas eu avand alte probleme mai grave si vrand sa analizez bine situatia, NU AM SEMNAT NIMIC!Su nu m-am grabit sa platesc"comisionul lor de analiza a dosarului". Doar nu aplic pentru un credit de novo!
Cui ma pot adresa sa reclam banca? ANPC? Mi se pare bataie de joc sa platesc bancii cateva sute bune de lei( milioane vechi) sa imi aprobe pentru un dept al meu, in conditiile in care nu doresc sa schimb nimic in contract si NU AM FOST NICIODATA RESTANTI la ei! Ce ma sfatuiti?
probabil mai sunt si altii in situatii similare....
Da, plangere la anpc, apoi daca nu va rezolvati problema, in instanta.
Singurul comision care banca poate percepe este: comisionul unic pentru serviciile prestata la cererea clientului

Acest comision a fost introdus prin OUG 50/2010. In cazul in care dvs ati trimis o notificare de la banca (in 2010) privind neaceptarea conditiilor respective, nu aveti de platit acest comision. In cazul in care ati semnat un act aditional in 2010 conform OUG 50/2010 (sau nesemnat, dar comunicat de banca si acceptat tacit pentru ca nu l-ati opus), aceasta suma se poate percepe.

Sunt banci care cer o suma modesta (50 RON/cerere) dar sunt si banci care cer sume mai mare (ex. cateva sute de lei/cerere).
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
Stefan021, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Atunci ce sa mai cred, daca iau in considerare raspunsul anterior?! Totusi din partea bancii nu e un "serviciu" prestat, ( oricum dosarul a fosta analizat la cordarea initiala a creditului) ci i se cere avizul pentru schimbarea partiala a detinatorului patrimoniului ( in totalitate la imprumutat) si nu a bunurilor ipotecate sau conditiilor creditarii... Pentru a-mi exercita un drept consfintit de lege am nevoie de aprobarea bancii , insa sa ma mai si taxeze gras pentru asta, e corect?!Banca nu e afectata in nici un fel...Pentru 500 de lei unii muncesc 2 saptamani....

Alte discuții în legătură

Comision abuziv sau nu vincze vincze Buna ziua, Va deranjez si eu cu o mica nelamurire. In prezent, logodnicul meu are un credit pentru nevoi eprsonale la Brd a carui rata se plateste pana pe ... (vezi toată discuția)
Credit cu comision de risc klaus86 klaus86 Potrivit OUG 50/2010, art. 36: Art. 36 Pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiza dosar, comision de administrare credit ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea prevederilor contractuale de catre creditor Cristi2011 Cristi2011 Cristi2011 Cristi2011 In data de 07.04.2011 am contractat un credit de nevoi personale nenominalizat - refinanțare. In contractual de credit exista următoarea prevedere: ... (vezi toată discuția)