Buna ziua, supun atentiei forumului avocatnet urmatoarea problema: am contractat impreuna cu sotul meu un credit ipotecar cu valoare rezonabila pe 18 ani, fiind garantat cu casa pe care am construit-o impreuna pe ternul care imi apartinea in exclusivitatea fiind primit prin donatie de la o matusa. Eu sunt titulara creditului, sotul fiind coplatitor( impreuna fiind cu veniturile noastre). Am hotarit recent sa partajam bunurile comune, mie urmand sa-mi revina casa in totalitate, avand in vedere ca eu detineam deja intreg ternul si 1/2 din casa, iar sotului sa-i revina integral un apartament detinut impreuna, central la care eu doresc sa renunt in favoarea lui. Mentionez ca nu am dorit reesalonarea creditului si nici schimbarea vreunei conditii, doar trecerea in posesia mea(care sunt titularul creditului, a intregii proprietati), sotul ramanad co platitor in continuare. Pentru a realiza acest lucru la notar, ni s-a cerut acordul bancii. Banca a trenat sa-mi dea raspunsul cam 2 luni, dupa care mi-a impus conditia de sulta obligatorie si deloc neglijabila care trebuie platita de mine sotului( pe care oricum intentionez sa i-o dau prin renuntarea la partea mea din apartament). In plus, mi-a cerut comisionul de cateva sute de lei bune pentru asa zisa analiza a dosarului, in conditiile in care conditiile creditarii si garantia cu mult mai mare, nu s-au schimbat cu nimic!
Mie personal mi se pare de 2 ori abuz: unul - amestecul in viata mea privata- ma priveste in ce conditii- cu sau fara sulta primesc cealalta jumatate de proprietate( a fi debitor la banca , dar bun platitor( nu am avut deloc restante), nu inseamna deloc a fi la cheremul lor si 2- perceperea unui comision deloc de neglijat pentru un verdict discutabil si o analiza sumara care a luat nepermis de mult timp functionarilor bancii...
Intreb daca este legal si ce pot face si daca ma pot adresa inclusiv ANPC?
Banca considera "prestare de servicii" toate operatiunile pe care le-a realizat pentru dvs. cu ocazia partajului (modificari de acte, etc) asa ca nu veti putea constesta in instanta o prestare de servicii, pentru care initiativa v-a apartinut. Va bateti capul de pomana si va faceti nervi in plus.