Buna ziua, supun atentiei forumului avocatnet urmatoarea problema: am contractat impreuna cu sotul meu un credit ipotecar cu valoare rezonabila pe 18 ani, fiind garantat cu casa pe care am construit-o impreuna pe ternul care imi apartinea in exclusivitatea fiind primit prin donatie de la o matusa. Eu sunt titulara creditului, sotul fiind coplatitor( impreuna fiind cu veniturile noastre). Am hotarit recent sa partajam bunurile comune, mie urmand sa-mi revina casa in totalitate, avand in vedere ca eu detineam deja intreg ternul si 1/2 din casa, iar sotului sa-i revina integral un apartament detinut impreuna, central la care eu doresc sa renunt in favoarea lui. Mentionez ca nu am dorit reesalonarea creditului si nici schimbarea vreunei conditii, doar trecerea in posesia mea(care sunt titularul creditului, a intregii proprietati), sotul ramanad co platitor in continuare. Pentru a realiza acest lucru la notar, ni s-a cerut acordul bancii. Banca a trenat sa-mi dea raspunsul cam 2 luni, dupa care mi-a impus conditia de sulta obligatorie si deloc neglijabila care trebuie platita de mine sotului( pe care oricum intentionez sa i-o dau prin renuntarea la partea mea din apartament). In plus, mi-a cerut comisionul de cateva sute de lei bune pentru asa zisa analiza a dosarului, in conditiile in care conditiile creditarii si garantia cu mult mai mare, nu s-au schimbat cu nimic!
Mie personal mi se pare de 2 ori abuz: unul - amestecul in viata mea privata- ma priveste in ce conditii- cu sau fara sulta primesc cealalta jumatate de proprietate( a fi debitor la banca , dar bun platitor( nu am avut deloc restante), nu inseamna deloc a fi la cheremul lor si 2- perceperea unui comision deloc de neglijat pentru un verdict discutabil si o analiza sumara care a luat nepermis de mult timp functionarilor bancii...
Intreb daca este legal si ce pot face si daca ma pot adresa inclusiv ANPC?
dvs cereti (!) banca avizul pentru schimbarea partiala a detinatorului patrimoniului. Banca dupa cerere dvs presteaza un serviciu pentru a emite un astfel de aviz, pentru care dvs platiti un comision daca este prevazut in contractul de credit/act aditional cf OUG 50/2010
PS: Nu cred ca acest comision este numit fiind ”comision de analiza” cum spuneti dvs, si ”comisionul unic pentru serviciile prestate si ceruta de client”. Mai bine intrebati banca de denumirea exacta...
Din pacate banca recurge la un abuz, care nu poate fi demontat decat in instanta. Va spun din experienta. ANPC nu va v-a ajuta. In instanta veti argumenta ca orice comision pe care o banca il percepe reprezita un serviciu, iar institutia financiara trebuie sa probeze, cu documente contabile, instantei, conform art. 11 din Legea 363/2007, ca acel comision contestat reprezinta cu exactitate pretul serviciului solicitat si incasat. Veti gasi in DEX definitia comisionului bancar si o veti folosi. De asemenea veti mai invoca si faptul ca a fost incalcat si principiul bunei-credinte prevazut de art.4 alin.1 din Legea 193/2000. In prima instanta va puteti reprezenta singura, insa, in apel, daca nu aveti studii juridice, va v-a trebui neaparat avocat, conform prev. noului Cod de procedura civila.
Buan ziua, Multumesc pentru raspuns. In concluzie, trebuie sa pierzi timp si bani ca sa te opui pretentiilor bancilor... problema e ca emiterea unui aviz sau acord din partea bancilor nu reprezinta un SERVICIU as cum pretind ei. Banicle sunt institutii financiare care furnizeaza clientilor sai (persoane fizice si juridice) urmatoarele tipuri de servicii:
1. Deschiderea de conturi bancare
2. Credite
3. Servicii privind transferul fondurilor
4. Schimb valutar
5. Cecurile de calatorie
6. Plati privind derularea cheltuielilor guvernamentale
7. Incasarea taxelor si amenzilor
8. Constituirea de garantii bancare
9. Seifuri, casete pentru pastrarea valorilor
10. Private banking - consiliere financiara personalizata si administrare a banilor clientilor cu venituri mari sau care detin active lichide insemnate, precum si tranzactii personale prompte, in conditii de maxima confidentialitate.
11. Cumpararea si vanzarea actiunilor
Deci nu se spune nimic de avize, acorduri si altele de acest gen care nu intra in mod evident in obiectul de activitate al bancii ci sunt conexe si obligatorii serviciilor de baza prestate. Asadar o sa cer sa-mi defineasca clar pentru ce vor sa ma taxeze: pentru ca imi dau un acord formal si pun o stampila ...pentru a-mi putea exercita un drept consfintit prin lege, in conditiile in care banca nu a fost si nu va fi deloc lezata!
Functionara de la banca mi-a spus ad literam: comision de analiza a dosarului...!Care a fost de altel super analizat, valoarea mobilului depasit de 7 ori valoarea imprumutului!
M-am documentat doar ce reprezinta "serviciile bancare" si nu se spune nicaeri de emiderea de acorduri, avize, etc care sa fie taxate....Acestea sunt obligatorii si conexe serviciilor financiare cum este Creditarea!