avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu maternitate

buna ziua,
va rog sa imi spuneti, eu sunt gravida in 35 sapt., o verisoara care lucreaza la hr m-a informat ca nu e obligatoriu sa fac o cerere de instiintare catre angajator cum ca sunt gravida, angajatorul este socrul meu, nu a mai avut situatii de graviditate in firma, deci nu a facut niciun demers in acest sens, va rog sa imi spuneti cum se procedeaza ca sa fiu in legalitate, e ok cum a zis ea?.....eu o sa intru direct in postnatal, adica dupa ce nasc, ce acte imi trebuie inainte de a naste si ce trebuie sa faca angajatorul. multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: andreea307 , utilizator 12:52, 9 Octombrie 2014
In primul rand felicitari !

Doctorul de familie sau ginecologul iti emit o adeverinta pentru instiintarea angajatorului .
Este o masura luata pt ca obliga : " angajatorul nu poate concedia salariatele gravide, care au nascut recent sau alapteaza, pe cele aflate in concediu de risc maternal sau in concediu de maternitate, in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani, pespectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, in concediu de ingrijire copil bolnav pana la varsta de 7 ani, respectiv 18 ani pentru copilul cu handicap. Exceptie fac situatiile de reorganizare judiciara sau falimentul angajatorului, in conditiile legii."

Trebuie sa ai la indemana o adeverinta pentru medic , in caz ca se intampla sa nasti , trebuie sa o prezinti la spital pentru a face dovada ca esti angajata ([ link extern ] .

Concediul de maternitate (126 zile) este format din:

Concediu de sarcina (cunoscut sub numele de concediu prenatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere in exclusivitate pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii si fara legatura cu sarcina.
Concediu de lauzie (cunoscut sub numele de concediu postnatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere (legea presupune efectuarea unui concediu postnatal obligatoriu de 42 zile).

Daca nu iti iei prenatal sa stii ca nu se prelungeste perioada de maternal. De ex. dc nasti in 12.12.2014, in 13.12.2015 sau 13.12.2016 te vei intoarce la serviciu.

Pe perioada de postnatal vei primi concediu medical , pe care il vei prezenta angajatorului si el iti va da salariu aferent ( 85 % ) , dupa aceasta perioada vei depune actele la Primarie si vei primi banii de la Primarie.

Dupa expirarea postnatalului si concediului medical, angajatorul trebuie sa faca o decizie de suspendare( dupa ce tu depui o cerere pentru suspendare ), pentru ca tu intri in concediu maternal ( aici tu iti spui optiunea 1 an sau doi ) ca sa te suspende direct pe acea perioada. ( poti sa te reintorci la serviciu inainte de expirarea suspendarii , dar asta e alta discutie ) .


Cam astea imi vin in minte acum .
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
...

Art. 3. - (1) Salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sã le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevãzutã la alin. (1) şi nu informeazã în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevãzute în prezenta ordonanţã de urgenţã, cu excepţia celor prevãzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.


2. Dvs. faceti o scrisoare catre angajator prin care anuntati ca sunteti gravida si anexati si o adeverinta de la medicul de familie.

3. Cand veti intra in concediu de maternitate prezentati angajatorului certificatul medical iar acesta va calcula si va plati indemnizatia aferenta pe care apoi o va recupera de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

4. Cautati pe Internet net si cititi OUG 96/2003 si vedeti acolo care sunt obligatiile angajatorului fata de gravide.
multumesc mult pt raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. sunt însărcinată in 24 de săptămâni, eu stiu ... Bmihela Bmihela Buna ziua. Sunt însărcinată in 24 de săptămâni, eu stiu ca sunt 2 tipuri de concedii in timpul sarcini unul este risc de sarcina de 120 de zile pe care ... (vezi toată discuția)
Risc maternal Fely39 Fely39 Buna seara!Lucrez din data de 23.05.2014.Sant insarcinata in 26 saptamani si sunt in risc maternal.Riscul maternal se termina in data de 03.03.2015.Pot sa-mi ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal cpop3330 cpop3330 Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal de 120 zile pana in a 31 saptamana de sarcina.Gravida a beneficiat de 24 zile pe noiembrie,31 ... (vezi toată discuția)