Buna ziua.
Am o mare dilema.Lucrez in invatamant si dupa cum se stie secretarele,contabilele sunt normate la nr de elevi
In momentul de fata am normat 2 secretare si un contabil.Problema este urmatoarea:inecpand cu 1.09.2009 nu mai avem numarul de elevi necesar pt normarea celor 3 .Una dintre secretare are 20 ani vechime pe post si este super eficienta.Cealalta are 1 an vechime insa...este insarcinata, contabila este singura si nu ne putem dispensa de ea (mai are 1 an pana la pensie).
Nu as vrea sa nedreptatesc pe nimeni insa prefer secretara competenta si cu vechime.Cea gravida nu are experienta si in plus va intra in CIC .Sarcinile de etapa ne preseaza asa ca nu avem timp sa formam alte persoane.
Cum sa procedez?
Care sunt etapele concrete in cazul restrangerii de activitate?
Daca i se restructureaza postul, eu zic sa ii oferiti un alt post, daca aveti aceasta posibilitate, pentru a putea si ea sa beneficieze de prevederile legale legate de concediul de maternitate si CCC.
Ii explicati si ei despre ce e vorba si cred ca va intelege ca faceti acest lucru spre binele ei.
Succes!
Scuze pt insistenta!
As vrea sa vad cadrul legal prin care pot sa-i ofer alt post decat cel care se restructureaza( adica restructurez postul-dupa evaluare dar nu concediez persoana pt ca ii ofer alt post).Aceasta situatie ne va afecta din septembrie ,inasa trebuie luate masuri pana atunci.
Multumesc!
1. Nu cunosc daca este un act normativ din domeniul invatamantului care reglementeaza aceasta problema dar Codul muncii prevede modificarea CIM in art.41 si urmatoarele:
Art. 41. - (1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
2. Daca i se restructureaza postul de secretara si aveti un alt post liber in schema faceti un act aditional la CIM prin care ii modificati felul muncii (functia), locul de munca si (eventual) salariul.