avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se poate restitui unor proprietari fondul de reparatii?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se poate restitui unor proprietari fondul de reparatii?

In calitate de presedinte a unei asociatii de proprietari am primit din partea unui numar de 13 proprietari, de pe o scara, dintr-un total de 40 , (3 scari) o solicitare de a le restitui fondul de reparatii constituit, aferent contributiilor lor. Acesti proprietari efectueaza lucrari de izolatie si precizeaza ca suma solicitata este pentru repararea acoperisului urmare a izolarii. Precizez ca din interpretarea art. 24, alin.(5) din H.G. 1588/2007 si al art. 45, alin.(3) din Legea nr. 230/2007, personal consider ca acest fond il putem utiliza doar pentru repararea proprietatii comune la nivel de asociatie si nu am stabilit in bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2014 o anume destinatie. In cazul in care se convoaca o adunare generala, in care sa se dezbata aceasta solicitare, exista posibilitatea ca la sedinta sa participe doar cei interesati si sa voteze favorabil.Este legal sa se restituie fondul de reparatii celor 13 proprietari? In cat timp trebuie sa formulez un raspuns? Multumesc, astept raspuns de la specialisti sau de la persoane care au avut aceasta situatie.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:49, 13 Octombrie 2014
Geneta a scris:
precizez ca lucrarea nu a fost solicitata de asociatia de proprietari, este individuala

Despre ce lucrare spuneti? Daca e o lucrare ce tine de proprietatea comuna, asociatia trebuie sa o faca din fondul de rreparatii. Daca e o lucrare "individuala", treaba individului care si-o face in apartamentru lui si nu pe proprietatea comuna.
Chiar daca invoca faptul ca sunt reparatii la acoperisul aferent scarii lor?

Ei, asta e cu totul altceva si parca mai lamuritor. Deci la o scara sunt probleme cu terasele si acestea necesita efectuarea lucrarilor dde hidroizolatie. Pai dministratorul, presedintele si membrii comitetului sa-si faca treaba. Sa caute executant, sa incheie contract, sa supravegheze lucarile si sa le plateasca din fondul de reparatii. Costul lucrarii se repartizeaza proportional cu suprafetele utile tuturor apartamentelor din acea scara. Cotele astfel calculate se scad din registrul fondului de repartii pe care-l are fiecare proprietar al acelei scari. Cel care nu are fond suficient sa acopere cota de reparatie va apare cu diferenta pe prima lista de plata.
Adica oamenii trebuie sa beneficieze de fondul dde repartii daca se face o reparatie a terasei dar totul asa cum prevede legea, prin asociatie, proportional... si nu dandu-le banii din fond.

Probabil nu m-am facut inteleasa. Acea lucrare de reparare acoperis nu se refera la faptul ca le-ar ploua in case , ci la faptul ca izoland peretii cu polistiren de 10 cm trebuie sa mareasca bordura de protectie de la acoperis cu adaosul de izolatie din polistiren cu inca 10 cm. izolatia pe bloc este in regula si nu se infiltreaza apa.
Principiul ramane acelasi.
Doamna Presedinta,
Este o lucrare care se face pe proprietatea comuna iar conducerea asocitiei este cea care face si desface totul pe proprietatea comuna. Eu, ca presedinte, nu dau aprobare, nu avizez o asemenea lucrare facuta de proprietarul X sau Y. Daca vad ca modifica cu un centimetru fatada blocului, terasa, aticul..., incerc sa-i opresc. Nu le dau voie sa tarne un cablu sau sa monteze o anten pe bloc asa de capul lor. Iar daca o fac u parte de sesizare din partea conducerii asocitiei catre Serviciul de urbanism, care pe lang fapul ca-i opreste, le mai da si o snctiune.
Asociatia de proprietari are, conform legii 230/2007, scopul principal de a gestiona proprietatea comuna:
Art. 4. - (1) Asociaţia de proprietari are drept scop administrarea şi gestionarea proprietăţii comune care, pe lângă drepturi, impune obligaţii pentru toţi proprietarii.
(2) Consecinţele neluării măsurilor de organizare şi funcţionare cu privire la administrarea şi gestiunea proprietăţii comune sunt în răspunderea juridică a tuturor proprietarilor sau a reprezentanţilor acestora, după caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatii acoperis marianelena marianelena Am acoperisul care necesita reparatiisi aducand acest lucru la cunostinta vecinilor de sub mine am ramas surprins si contr4ariat in acelasi timp de ... (vezi toată discuția)
Izolatie acoperis bloc ivanvintilica ivanvintilica Daca pe o scara de bloc cu 20 apartamente si 4 tronsoane,un apartament are probleme cu izolatia acoperisului, cum trebuie procedat legal, sa se faca reparatia? ... (vezi toată discuția)
Reparare acoperis,platim toti,mai putin 2 apartamente... mimozi mimozi sint proprietar al unui apartament de bloc si stau la ultimul etaj.vVecina s-a tot plins ca-i ploua in casa,drept urmare,s-a dus la asociatie sa se repare ... (vezi toată discuția)