avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Statutul sau legea
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Statutul sau legea

Buna ziua,
In cazul unei AS de proprietari organizata dupa lega 203/2007, cu specificatia in statut ca dizolvarea AS se paote face atunci cand in conduminu raman 2 proprietari, este mai presus de lege care spune ca se face cand nr membrilor scade sub 50+1%
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:30, 13 Octombrie 2014
Niciunul din presedinti nu au convocat adunari generale, dar este posibil ca fara 2/3 sa stabilesti la adunare modificarea statutului sau fara 50+1 cum zice la lege? Am convocat AG, dar nu am strans niciodata atatia membri.
Se poate ca intr-o asociatie de proprietari numarul membrilor fondatori sa se diminueze, dar tot atat de bine este ca numarul acestora sa creasca.
Daca un membru fondator decedeaza, acel apartament poate ramane sotiei sau unui alt mostenitor. Noul proprietar poate sa opteze pentru a deveni si membru al as. prop. prin semnarea acordului de asociere si atunci ca membru al as. prop. are drepturile conferite de statutul de membru al as. prop. , sau poate sa ramana simplu proprietar cu aceleasi obligatii fata de as. prop., dar fara a avea dreptul de a ale si de a fi ales, fara dreptul de a vota in AG a proprietarilor.

Deci, in prima AG a proprietarilor trebuie sa discutati si sa hotarati sa urmati o anumita cale, altfel o sa va gasim pe-aici cu intrebari de genul celi din topic.

Trebuie sa tineti cont ce spune HG nr. 1588/2007:
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
.......................
B. Obligaţii:
......................
g) la dobândirea proprietăţii, să depună în copie, la asociaţie, actul de proprietate;

Bun, tot atunci sa aveti pregatit un formular al unei cereri simple prin care proprietarul cere sa devina membru al asociatiei de proprietaride prin semnarea Acordului de asociere.

Daca pana acum nu s-a procedat asa, a fost o maniera gresita de lucru. Pana la urma tot dvs. proprietarii hotarati cum este mai bine : sa lucrati sub o forma de organizare legala sau sa lucrati dezorganizati sa nu mai stii ce sa faci in legatura cu tot felul de aspecte legate de proprietatea comuna - ca de fapt acesta este problema...
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!
rocado a scris:
In statut scrie ca fara 2/3 nu se pot face modificari la statut, deci noi nu mai avem 2/3 din cei fondatori, iar in lege scrie ca fara 50+1% nu se pot face modificari la statut.

Daca in statut scrie 2/3 inseamna ca acesta este corect pentru ca asa prevede si actuala lege 230/2007:
Art. 8. - (1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel puţin 2/3 din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari.

Dar dumneavoastra introduceti aici notiunea de "membri fondatori" ceea ce nu exista in lege. In lege sunt membri ai asociatiei si nu membri fondatori .
Iar asa cum am aratat in lege nu exista prevederea ca statutul se poate modifica cu acordula a 50%+1 ci cu 2/3 din membrii asociatiei.
Buna ziua,
Da este vorba de membri asociatiei, li se spune fondatori pentru ca eu au facut parte din cei care au infiintat AS.
Si atunci cand alegi un presedinte si un nou comitet acest trebuie inregistrat la judecatoria de care aprtii.
In asociatia infiintata in 2003, au aderat 121 de membri din 130 de proprietari din condominiu. De atunci nu s-au mai inscris alti membri. Intre timp unii au murit, alti au vandut, alti au domiciliu in strainatate, alti la azil. La ora actuala mai sunt 56 de mebri inscrisi in asociatie, restul sunt doar proprietari prin cumparare sau mostenire(succesiune, partaj, etc). La judecatorie noi aparem cu 121 de membri, ne fiind prelucrate modificari ulterioare.
Noi am convocat AG cu 2/3 pentru schimbare presedinte si comitet. Au semnat pt convocare dar din cei 56. Nu e statutar asa a spus la judecatorie. Din 56- 2/3 este aprosimativ 38 de mebri. La ei figuram cu 121 si atunci pt ei statutar insemna 80 de mebri.
Este corect cu zic ei? Ei zic ca Asociatia nu a facut modificari si atunci nu se paote sa inregistreze un proces verbal in care se alege un alt presedinte, pana nu se fac actualizarile. Pentru ca nou presedinte are nevoie 80 de voturi. Di abia la a treia convocare se alge cu nr participantilor.
Deci pana la urma cum este?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Delegare 123321123 123321123 presedintele a demisionat,vicepresedintele nu mai poate indeplini atributiunile presedintelui...poate delega orice persoana pt indeplinirea atributiilor sau ... (vezi toată discuția)
Membrii comitetului executiv ivladutoiu ivladutoiu 1. sotia/sotul care nu sunt titulari de contract vanzare-cumparare trebuie trecuti in Actul constitutiv anexa la statut, respectiv acordul de asociere? 2. ... (vezi toată discuția)
Convocator ședința adunarea generală a proprietarilor Dragos248 Dragos248 Buna ziua, convocatorul ședinței de adunare generală a proprietarilor a fost transmis via mediu informare Watap, pe grupul blocului din asociația de ... (vezi toată discuția)