avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Litigiu familial- problema delicata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Litigiu familial- problema delicata

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat cu privire la o situatie destul de complicata cu care ma confrunt. Sunt sotie si mama a doi copii minori (5 ani si respectiv 1 an si patru luni ) si ma confrunt cu un litigiu familial, daca ma pronunt corect. In speta este vorba despre probleme de agresivitate fizica si verbala a soacrei vis a vis de mine in principal si de sot, respectiv copii in plan secundar, in conditiile in care locuim intr-o locuinta proprietate a bunicului din partea sotului, cu mutatie definitiva pe buletin, bunic care a decedat anul trecut ca urmare a unui suicid. Succesiunea inca nu s-a realizat, prin urmare proprietatea si toate contractele de utilitari sunt inca pe numele persoanei decedate. Ideea este ca suntem de cca. cinci ani (urmarea a neaccepatrii de catre aceasta a ideei ca fiul dumneai s-a casatorit cu mine) de zile amenintati, agasati, hartuiti si mai nou de cca. doi ani si ceva agresati fizic: anul trecut am facut solicitare la organele de polite intrucat mama sotul meu si-a pierdut controlul intr-un acces de furie si a incercat sa imi darame din autoturismul in care ma aflam scoica in care se afla bebelusul in varsta de trei luni, ranindu-l cu unghia la scalp. Anul acesta in vara s-a napustit peste sotul meu provocandu-i o la mana echimoza destul de urata pentru care sotul meu a avizat organele IML si a obtinut un certificat in acest sens. Acum cateva zile am solicitat din nou politia cu aceeasi problema agresiunea fizica si verbala insotita de amenintari si intimidari asupra familiei noastre, mentionez ca bunica sotului, respectiv mama si sora lui locuiesc in aceeasi curte cu noi intr-o alta casa. Conform comportamentului din ultimii ani simptomele pe care le prezinta soacra mea sunt aferente unei depresii severe, mentionez ca si tatal acesteia, respectiv decedatul a suferit de depresie, aceasta conducand la suicid in final. Probabil va intrebati cum am ajuns sa locuim acolo si de ce nu ne mutam in conditiile in care suntem hartuiti.
In timpul in care bunicul sotului traia, ni s-a permis sa locuim in respectiva casa inca de la cununia noastra si ni s-a permis de asemenea sa aducem imbunatatiri imobilului respectiv si ale celuilalt imobil, imbunatatiri care ajung la cca 12.000 euro, bani luati cu un credit de nevoi personale, pentru care mi se opreste jumatate din salariu. Intrucat nu am prevazut cele de mai sus, nu am fost foarte atenti in a ne pastra toate documentele in acest sens: chitante facturi, etc, in schimb avem cateva poze cu imobilul inainte de a fi imbunatati si martori. In prezent sotul meu refuza sa paraseasca imobilul pe motiv ca solicita despagubirea pentru suma investita. As dori sa aflu in ce masura pot actiona in stanta pe succesor pentru solicitarea despagubirii si in ce masura pot obtine un ordin de restricitie sau sa solicit o expertiza psihitatrica a persoanei care ne agreseaza in mod repetat si din cauza careia ne temem pentru siguranta noastra. Mai mult decat atat mama sotului meu, care locuieste acum cu mama sa in aceeasi casa, o incita pe aceasta la omor spunandu-i ca poate sa faca ea ceva in sensul de a scapa de mine, intrucat este mult prea batrana incat sa primeasca o pedeapsa cu inchisoarea, o ameninta si pe aceasta si o incita sa devina violenta.
Exista posibilitatea ca in urma depunerii certificatului IML la politie impreuna cu o reclamatie in acest sens si cu solicitarile anterioare, sa putem sa solicitam cele de mai sus? Va multumesc anticipat pentru un raspuns la problema mea, care nu este deloc una simpla. Imi cer scuze si sper sa fi fost cat de cat coerenta .
Cel mai recent răspuns: BiancaMirelaBorca , utilizator 17:16, 13 Octombrie 2014
din pacate pe cale civila nu aveti prea multe sanse de a obtine ceva de la soacra. Este in avantajul Dvs ca nu a facut succesiunea astfel fiind proprietara (impreuna cu mama ei) ii era mult mai usor sa va izgoneasca din casa pur si simplu. Cu ordinul de protectie este dificil deoarece este casa dansei si nu puteti sa ii impuneti sa plece.Tot ce puteti face, daca inca nu v-a dat afara efectiv este sa ii faceti plangere penala pentru toate agresiunile. De preferat, pana la rezolvarea situatiei este sa convingeti sotul sa va mutati deoarece chiar daca stati acolo sau in alta parte aveti aceleasi drepturi asupra casei-adica despagubiri pentru ceea ce ati investit si asta va trebui sa dovediti. Atentie ! faptul ca solicitati anumite despagubiri nu inseamna ca acestea va vor fi si acordate de catre instanta sau ca va vor fi acordate la valoarea solicitata.
Multumesc pentru raspuns. Pe baza certificatului IML si a unei plangeri se poate solicita o expertiza psihiatrica, respectiv consiliere psihiatrica a persoanei reclamate?
Chiar daca ati solicita o expetiza, chiar daca in urma expertizei ar reiesi ca are probleme psihice tot nu ii puteti face nimic deoarece este casa ei si nu exista un temei legal de a o face sa stea deprte de casa ei (nu numai a ei dar oricum sotul Dvs nu are inca nici un drept de proprietate in acea casa). Deci ori rabdati in speranta ca ea va avea de unde sa va dea 12 mii de euro ori plecati si va castigati linistea. PS- sa aveti in vederea ca atat timp cat este in viata poate face orice doreste cu cota-parte din imobilul acela.
Stimata doamna,

Intentia mea nu este aceea de a pune mana pe imobil, nu ma intelegeti gresit, ci de a putea locui acolo in conditii de siguranta sau in conditiile in care se pune problema evacuarii sa pot fi despagubita, conform celor ce se vor decide in urma actionarii in instanta pe acest subiect. Daca nu as avea salariul blocat pentru creditul pe care l-am utililzat impreuna cu sotul meu cu scopul de a imbunatati ambele imobile (in curtea respecticva sunt doua imobile: unul in care locuim noi si unul in care locuieste soacra impreuna cu mama si fiica), mi-ar fi fost mult mai simplu sa plec si sa ne permitem inchirierea unui apartament. Repet ca la momentul in care ce-i drept ni s-a propus sa ne mutam acolo nu credeam ca vom avea parte de un astfel de tratament, ceea ce inseamna ca nu a fost ceva premeditat. Daca as fi prevazut asta as fi solicitat un act la notar sau ceva de genul care sa ateste respectiva investitie sau as fi evitat cu totul sa stau acolo.

Multumesc
Inarmati-va cu un spray cu piper si daca va ataca folositi-l - 10 lei. Pentru imbunatatirile aduse se poate deschide proces. Cat timp nu se deschide succesiunea doar bunica este proprietara pe jumatatea ei.

Alte discuții în legătură

Succesiune PopaGabriela PopaGabriela Buna ziua, Dupa decesul socrului (1983) nu s-a facut succesiunea. A ramas in viata soacra mea. Noi am locuit cu ei si inca locuim cu soacra. Ce drepturi are ... (vezi toată discuția)
Succesiune aditu_smile aditu_smile buna ziua!tatal sotului meu a decedat in 2003,de atunci nu s-a facut succesiunea nici pana in prezent.mama s-a recasatorit la nici o saptamana de la ... (vezi toată discuția)
Evacuare din casă după decesul soției. are dreptul fratele ei să facă asta? AncaTeoS AncaTeoS Buna ziua. Fratele meu locuieste intr-un apartament cedat verbal din partea soacrei. Soacra avea 3 copii, 2 fete si un baiat. Fratele meu a fost casatorit cu ... (vezi toată discuția)