avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Litigiu familial- problema delicata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Litigiu familial- problema delicata

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat cu privire la o situatie destul de complicata cu care ma confrunt. Sunt sotie si mama a doi copii minori (5 ani si respectiv 1 an si patru luni ) si ma confrunt cu un litigiu familial, daca ma pronunt corect. In speta este vorba despre probleme de agresivitate fizica si verbala a soacrei vis a vis de mine in principal si de sot, respectiv copii in plan secundar, in conditiile in care locuim intr-o locuinta proprietate a bunicului din partea sotului, cu mutatie definitiva pe buletin, bunic care a decedat anul trecut ca urmare a unui suicid. Succesiunea inca nu s-a realizat, prin urmare proprietatea si toate contractele de utilitari sunt inca pe numele persoanei decedate. Ideea este ca suntem de cca. cinci ani (urmarea a neaccepatrii de catre aceasta a ideei ca fiul dumneai s-a casatorit cu mine) de zile amenintati, agasati, hartuiti si mai nou de cca. doi ani si ceva agresati fizic: anul trecut am facut solicitare la organele de polite intrucat mama sotul meu si-a pierdut controlul intr-un acces de furie si a incercat sa imi darame din autoturismul in care ma aflam scoica in care se afla bebelusul in varsta de trei luni, ranindu-l cu unghia la scalp. Anul acesta in vara s-a napustit peste sotul meu provocandu-i o la mana echimoza destul de urata pentru care sotul meu a avizat organele IML si a obtinut un certificat in acest sens. Acum cateva zile am solicitat din nou politia cu aceeasi problema agresiunea fizica si verbala insotita de amenintari si intimidari asupra familiei noastre, mentionez ca bunica sotului, respectiv mama si sora lui locuiesc in aceeasi curte cu noi intr-o alta casa. Conform comportamentului din ultimii ani simptomele pe care le prezinta soacra mea sunt aferente unei depresii severe, mentionez ca si tatal acesteia, respectiv decedatul a suferit de depresie, aceasta conducand la suicid in final. Probabil va intrebati cum am ajuns sa locuim acolo si de ce nu ne mutam in conditiile in care suntem hartuiti.
In timpul in care bunicul sotului traia, ni s-a permis sa locuim in respectiva casa inca de la cununia noastra si ni s-a permis de asemenea sa aducem imbunatatiri imobilului respectiv si ale celuilalt imobil, imbunatatiri care ajung la cca 12.000 euro, bani luati cu un credit de nevoi personale, pentru care mi se opreste jumatate din salariu. Intrucat nu am prevazut cele de mai sus, nu am fost foarte atenti in a ne pastra toate documentele in acest sens: chitante facturi, etc, in schimb avem cateva poze cu imobilul inainte de a fi imbunatati si martori. In prezent sotul meu refuza sa paraseasca imobilul pe motiv ca solicita despagubirea pentru suma investita. As dori sa aflu in ce masura pot actiona in stanta pe succesor pentru solicitarea despagubirii si in ce masura pot obtine un ordin de restricitie sau sa solicit o expertiza psihitatrica a persoanei care ne agreseaza in mod repetat si din cauza careia ne temem pentru siguranta noastra. Mai mult decat atat mama sotului meu, care locuieste acum cu mama sa in aceeasi casa, o incita pe aceasta la omor spunandu-i ca poate sa faca ea ceva in sensul de a scapa de mine, intrucat este mult prea batrana incat sa primeasca o pedeapsa cu inchisoarea, o ameninta si pe aceasta si o incita sa devina violenta.
Exista posibilitatea ca in urma depunerii certificatului IML la politie impreuna cu o reclamatie in acest sens si cu solicitarile anterioare, sa putem sa solicitam cele de mai sus? Va multumesc anticipat pentru un raspuns la problema mea, care nu este deloc una simpla. Imi cer scuze si sper sa fi fost cat de cat coerenta .
Cel mai recent răspuns: BiancaMirelaBorca , utilizator 17:16, 13 Octombrie 2014
Buna ziua. Va spun ce as face eu daca as fi in locul dvs.. As incuia usa de la intrarea in imobilul in care locuiesc si astfel nu mai exista conflicte. Daca locuiti in imobile diferite, prin limitarea accesului in imobilul in care locuiti, nu vor mai exista agresiuni...
Doamna draga daca locuiti acolo in urma unei intelegeri intre nepot si bunic ( bunici ) inseamna ca aveti calitatea de tolerati. Existand situatia in fapt aveti drept de posesie si folosinta. Nu insa un drept patrimonial. Asta nu inseamna ca nu puteti cere in instanta restrictii asupra soacrei. In momentul asta in care nu exista o succesiune. Ordin de restrictie puteti obtine, bineinteles prin abilitatea unui avocat, in primul rand pe fondul agresiunilor. Daca mergeti pe ele, o instanta ar putea sa decida si evaluarea psihiatrica si masuri in consecinta.
Problema e daca fiul soacrei dvs, respectiv sotul va actiona in acest sens?!!!!!!!
doamna pe mine nu ma intereseaza ce doriti sa obvtineti. Eu va spun situatia din punct de vedere legal. Deocamdata Dvs sau sotul nu aveti nici un drept acolo. Nu puteti cere cuiva ordin de protectie (adica sa stea departe de Dvs) cat timp Dvs locuiti la el in casa. Eu inteleg ca ati bagat niste bani dar pana in momentul unei hotarari judecatoresti care sa stabileasca ca sotul Dvs trebuie sa fie despagubit nu aveti nici o calitate si soacra poate cere oricand evacuarea Dvs. V-am mai spus pt agresiuni va adresati politiei si nu va aparati cu sparyul asa cum vi s-a sugerat.
Ma doare sufletul cand vad ca foarte multi "juristi", din pacate in ultima vreme vad ca se inmultesc, uita ca legea guverneaza in "timp si spatiu". Ma adresez aici colegului / colegei luissiana insa nu ca un proces de intentie sau ca urmare a vreunui derapaj de rationament.
In cazul prezentat eu am inteles urmatoarele:
1. imobilul este in proprietate prin devalmasie.
2. in urma decesului unuia dintre proprietari nu s-a procedat la efectuarea succesiunii, pe cale de consecinta inca nu se cunosc toti proprietarii de drept. Sotul doamnei ar putea fi unul dintre ei daca se descopera in cadrul actiunii sucesorale un testament ;).
3. dreptul la autoaparare este garantat prin constitutie. Asupra atacurilor care vizeaza integritatea fizica sau psihica a unei persoane se poate raspunde prin blocari in functie de situatie si raporturi de forte.
4. Atata timp cat exista, respectiv in acest moment, anumite elemente materiale ( probe si dovezi concrete ) ca locatarii unei parti din imobil ocupa printr-o intelegere anterioara cu proprietarul decedat doar acea parte de imobil "cu buna credinta", investind din propriile-si venituri la intretinerea, rapararea sau modernizarea imobilului si ca dreptul de folosinta nu este grevat de interdictii juridice, parerea mea personala, ca interpret si nu ca factor de decizie pe speta care sa-mi confere atributul de a conchide ca "asa stau lucrurile in drept", spun ca familia nepotului proprietarului decedat nu este in pericol de a fi evacuata.
Clar este faptul ca daca s-a ajuns la situatia asta atat de grava trebuiesc pornite anumite demersuri. Primul ar fi sa reclamati la politie actiunile soacrei, dupa cum vi s-a mai recomandat. Absolut toate. Daca nu aveti probe anterioare in sensul judecarii in instanta cu soacra indiferent de speta veti scurta timpul prin care aceasta din urma va va scoate din acel imobil, veti lungi timpul recuperarii datoriilor sau nu o veti putea opri de la a va mai ataca. Atat pe dumneavoastra cat si pe sotul dumneavoastra, dar si pe copil.
Atentie domnilor si doamnelor ca s-a enuntat si o discutie pe seama unei tentative de omor!!!

p.s. aveti grija ca nu toti "juristii" au pareri comune. Trebuie sa aveti capacitatea de a discerne ca sa va puteti mula pe situatie si sa procedati conform intereselor dumneavoastra, fara a produce dumneavoastra "pericol social" indiferent ca aveti o situatie de criza sau nu.
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
costin 7, utilizator
Multumesc tuturor pentru timpul acordat cu scopul de a-mi oferi un sfat sau o indrumare. Vom incerca sa depundem documentul IML la politie impreuna cu o plangere in acest sens si vom vedea ce anume se va decide. de asemenea in cazul in care vom fi executati legal vom actiona in instanta pentru a incerca sa recuperam macar o parte din banii investiti in masura in care se va putea. Sa speram ca nu vom mai avea parte de alte agresiuni...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune PopaGabriela PopaGabriela Buna ziua, Dupa decesul socrului (1983) nu s-a facut succesiunea. A ramas in viata soacra mea. Noi am locuit cu ei si inca locuim cu soacra. Ce drepturi are ... (vezi toată discuția)
Succesiune aditu_smile aditu_smile buna ziua!tatal sotului meu a decedat in 2003,de atunci nu s-a facut succesiunea nici pana in prezent.mama s-a recasatorit la nici o saptamana de la ... (vezi toată discuția)
Evacuare din casă după decesul soției. are dreptul fratele ei să facă asta? AncaTeoS AncaTeoS Buna ziua. Fratele meu locuieste intr-un apartament cedat verbal din partea soacrei. Soacra avea 3 copii, 2 fete si un baiat. Fratele meu a fost casatorit cu ... (vezi toată discuția)