avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva pentru achizitie din afara uniunii
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva pentru achizitie din afara uniunii

Sunt neplatitor de TVA. Am achizitionat din afara Uniunii o licenta pentru un soft care se utilizeaza on-line. Din ce am citit eu astfel de soft se considera serviciu intrucat ei nu ne-au furnizat nimic palpabil, nici macar un CD. Am primit o factura fara TVA. Acum nu stiu daca trebuie sa platesc TVA sau nu si unde se declara aceasta achizitie?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 17:14, 12 Octombrie 2014
E bine asa. Nu trebuie sa platiti T.V.A.
Gasiti si aici ceea ce va intereseaza:
[ link extern ]
Acest link este pentru o persoana inregistrata in scopuri de TVA. Intrebarea de aici este pentru neplatitori de TVA.

Nu ati facut precizarea ce tip de persoana sunteti - ati putea fi persoana impozabila sau neimpozabila. La persoane impozabile intra si persoanele juridice neinregistrate in scopuri de tva.

In primul rand trebuie sa stabiliti locul prestarii serviciilor (neavand cd-uri si oferindu-va doar un drept de folosinta se considera servicii) .

La art 133 va spune locul prestarii de servicii la alin 2 pt pers impozabile iar locul ar fi la sediul beneficiarului iar la alin 3 pt pers neimpozabile iar locul ar fi la sediul prestatorului dar in cazul dvs. (daca ati fi pers neimpoz) intervine o exceptie la alin 5 pt servicii electronice prestate pers neimpozabile iar locul ar fi tot la sediul beneficiarului.

Deci ... in ambele cazuri locul prestarii ar fi considerat in Romania asa va trebui sa aplicati art. 150 si sa platiti tva prin 301.

ART. 150 Persoana obligată la plata taxei pentru operaţiunile taxabile din România
(1) Persoana obligată la plata taxei pe valoarea adăugată, dacă aceasta este datorată în conformitate cu prevederile prezentului titlu, este persoana impozabilă care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii, cu excepţia cazurilor pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei conform alin. (2) - (6) şi art. 160. Norme metodologice
(2) Taxa este datorată de orice persoană impozabilă, inclusiv de către persoana juridică neimpozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestării în România conform art. 133 alin. (2) şi care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul României sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 125^1 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în România conform art. 153 alin. (4) sau (5).

(6) În alte situaţii decât cele prevăzute la alin. (2) - (5), în cazul în care livrarea de bunuri/prestarea de servicii este realizată de o persoană impozabilă care nu este stabilită în România sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele livrări de bunuri/prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 125^1 alin. (2) şi care nu este înregistrată în România conform art. 153, persoana obligată la plata taxei este persoana impozabilă ori persoana juridică neimpozabilă, stabilită în România, indiferent dacă este sau nu înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153, sau persoana nestabilită în România, dar înregistrată în România conform art. 153, care este beneficiar al unor livrări de bunuri/prestări de servicii care au loc în România, conform art. 132 sau 133.
Se pare ca m-am grabit cu raspunsul si ca domnul Marian Bratu are dreptate. Trebuie sa va inregistrati ca platitor de T.V.A. pentru aceste servicii si sa platiti in Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar doinalisandru doinalisandru O firma A din Ro cumpara de la o firma B din Austria. Firma fin Ro vinde unui client tot din Austria -C. Marfa pleaca de la B direct la C fara sa traca prin ... (vezi toată discuția)
Facturare servicii intracomunitare STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua Societate neplatitoare de tva, neinscrisa in Registrul Operatorilor intracomunitari factureaza servicii la o societate din UE (societatea ... (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari julyana2010 julyana2010 Buna dimineata, Doresc confirmarea conform articolelor din Codul Fiscal prin care PFA-ul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru serviciile ... (vezi toată discuția)