avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul la mostenire

As vrea sa stiu daca tata poate sa vanda apartamentul fara acordul meu. Mentionez ca mama este decedata si fratele la fel ....nu s.a dezbatut mostenirea ..poate tata sa lase altei persoane mostenire apartamentul? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ema69nyc , utilizator 19:47, 28 Octombrie 2014
Daca nu a fost dezbătută succesiunea, nu se poate încheia un contract de vinzare cumparare intr-o forma autentica. In ceea ce privește partea dumnealui, poate încheia acte in sensula de a lasa partea dumnealui unei alte persoane, si are o cota mai mare decit aveti Dvs. Poate ar fi mai bine sa deschideți Dvs succesiunea.
Doar pentru corectitudine terminologica: succesiunea nu o deschid mostenitorii, ci doamna cu coasa.

Tatal poate lasa un testament. La decesul lui, veti putea ataca acel testament daca va incalca rezerva succesorala.

Pana atunci, in lipsa dezbaterii succesiunii, nu poate vinde decat mostenirea (cota din mostenire) dupa sotie (art.1747-1748 C.civil). In niciun caz apartamentul sau cota lui de bun propriu din apartament, cota care va fi stabilita abia pe calea dezbaterii succesiunii.
pana anula cesta nu am facut nici un demers legat de succesiune considerand ca apartamentul ii va ramane fratelui meu ....din pacate acesta s.a sinucis in urma cu trei luni fiind bolnav de schizofrenie....tatal meu sufera si el de o afectiune psihica -tulburare bipolara maniaco depresiva......dureros e ca la ceva timp dupa moarte fratelui meu o matusa, sora tatalui meu a inceput sa puna problema in sensul ca ar trebui sa vanda apartamentul tata si sa se mute la tara unde are casa.....eu nu sunt de acord pt ca apartamentul este in oras are toate conditiile ca tatal meu sa stea multi ani fara probleme....imi este teama ca matusa mea il va convinge sa vanda sau sa il lase ei mostenire.......este posibil sa se intample asta?
Si in cazul in care matusa l-ar convinge pe tata sa vanda partea dumnealui (nu poate vinde intregul apartament), actul poate fi usor anulat avand in vedere afectiunea de care sufera tatal dvs. precum si faptul ca va incalca rezerva succesorala .Aveti grija totusi ca tatal sa nu aiba acces la actele de proprietate ale imobilului, pentru mai multa siguranta. Iar cu matusa incercati sa vorbiti omeneste sa-si vada de ale ei.
din cate stiu toate actele sunt la tatal meu care acum s.a mutat la matusa mea.......chiar nu stiu ce ar putea sa faca cu actele apartamentului....mi-e greu sa vad ca acum cand mi-am pierdut si mama si fratele iar tatal meu niciodata nu a avut un cuvant de spus in luarea deciziilor in familie ,apar oameni care cred ca li se cuvine ceva ............la cateva luni dupa moartea mamei in urma unui cancer s.a pus problema tot de matusa mea sa ii dau semnatura fratelui meu pt apartament....eu atunci am spus ca nu il da nimeni afara si ca oricum este al lui.....la ceva timp dupa fratele meu a avut o cadere foarte urata si daca ar fi avut acte ar fi vandut apartamentul cu siguranta.....cum a facut si cu alte bunuri din casa...acum nicitatal meu nu ar mai fi avut unde sa stea......va multumesc pt raspunsuri..! oricum nimic nu ma mai surprinde ..ma stept la orice din partea unor oameni pe care credeam ca ii cunosc foarte bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament cu probleme ralucav54 ralucav54 Buna ziua! Bunica mea din partea tatalui a decedat recent. In urma cu 6 ani dansa a facut un testament prin care si-a manifestat dorinta de a-mi lasa casa ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii in instanta misha4412 misha4412 Buna ziua!Va rog un ajutor.Unchiul meu a decedat in aprilie 2011.Eu,nepot(tatal meu predecedat era frate cu defunctul) am acceptat mostenirea prin declaratie ... (vezi toată discuția)
Dezbatere moștenire xenia_mn xenia_mn Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : Mostenire de la parinti nedezbatuta de foarte multi ani . (Proprietatea este atestata doar de testamentul ... (vezi toată discuția)