avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Obligativitatea emiterii facturii pentru plata ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Obligativitatea emiterii facturii pentru plata serviciilor

Buna ziua,

Doresc sa stiu daca exista vreo lege care sa oblige un furnizor de servicii sa emita o factura pentru serviciile prestate si in cat timp trebuie ea emisa.

Concret, un furnizor de telefonie mobila imi emite factura cu mare intarziere. Am vorbit cu acesta si mi s-a recomandat sa ma interesez eu cat am de plata daca vreau sa platesc mai devreme de termenul in care mi se emite factura (prin telefon la furnizor sau pe internet). Nu mi se pare normal ca eu sa ma zbat sa le platesc lor banii datorati, ci ei ar trebui sa-mi spuna cat am de plata si sa-si ceara banii.
Exista vreo lege care spune ca o factura trebuie emisa catre client inainte de a i se cere acestuia sa o plateasca?
Cel mai recent răspuns: Max2001 , utilizator 22:06, 15 Octombrie 2014
Furnizarea serviciilor si incasarea lor au fost cuprinse in contractul de furnizare de servicii. Verificati si daca aveti nevoie de lamuriri, va astept !
In contract scrie doar ca factura se emite in data de ... si trebuie platita pana in data de ... Furnizorul imi spune ca factura poate fi consultata la el pe site si in rest nu-l mai intereseaza, eu trebuie doar sa platesc. Cat trebuie sa platesc, e treaba mea. Platesc mai mult, e plata in avans, platesc mai putin, imi inchide telefonul.
Vreau sa stiu daca e normal ca eu sa ma interesez cat am de plata, nu sa-mi spuna furnizorul.

Exista vreun act normativ care reglementeaza situatii de genul asta?
Poate ceva in genul calatoriilor cu taxiul, in care cursa se considera gratuita daca soferul nu porneste aparatul de taxat?
Nu stie nimeni?

Am gasit articolul 155 din Codul Fiscal:
Art. 155. Facturarea
(5) Persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, în următoarele situaţii:
a) pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate;


Nu se specifica insa si un termen anume de emitere a facturii.
Ramane la mica intelegere intre cele doua parti, sau mai e vreun articol pe care l-am ratat?
Daca asa scrie si ati semnat ca factura poate fi consultata la el pe site, ..asa trebuie sa fie. A emis factura, e pe site, .. Data viitoare, atentie marita !
Probabil ca nu m-am facut inteles. In contract nu scrie absolut nimic ca factura este disponibila pe undeva, ci doar ca factura se emite in data respectiva si am termen de plata doua saptamani. Atat. Cei de la relatii cu clientii ma aburesc cum ca am la dispozitie mii de modalitati de plata a unei facturi pe care eu trebuie sa ma zbat sa aflu care e valoarea ei.

Ca sa ma fac mai bine inteles, furnizorul scrie factura, o emite conform legii, si apoi o pune intr-un sertar. Conform Codului Fiscal, el e acoperit, a emis factura. Ca factura n-a ajuns la mine, nu mai e problema lui. Eu acum trebuie sa dau telefon furnizorului care-mi va spune cat am de plata.

Deci. Factura se emite, conform Codului Fiscal, articolul 155, nu conform contractului de furnizare servicii. Mi se pare absurd sa specific in contract ca factura va fi emisa catre client in prima zi de joi din luna si va fi livrata de un om cu barba care conduce un Opel Corsa rosu cu argintiu. Ma bazez pe un cadru legal care prevede aceste situatii, nu le specific in contract.

Si iar deci. Exista un alt articol, asemanator cu 155, care prevede obligativitatea furnizorului sa prezinte factura clientului? Eventual si cu un termen de prezentare?
Sau nu? Iar in cazul asta sunt exact in situatia descrisa in al doilea paragraf...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se face contabilitatea la un site de anunturi? vestmar vestmar Buna, Intrebarea mea este cum se face contabilitatea la un site de anunturi , pe care mii de oameni isi publica contra cost un anunt de vanzare auto? In ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes datorat avocatului Marius0123 Marius0123 Pentru perceperea onorariului de avocat de succes avocatul pe langa chitanta nu doreste sa taie si factura, intrucat spun el ca nu trebuie sa taie factrura ... (vezi toată discuția)
Facturi externe optionale sob sob Buna ziua, As avea o intrebare legata de modalitatea de facturare catre firme extracomunitare (SUA, Canada). Societatea comerciala cu sediul in Ro, ... (vezi toată discuția)