avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie plus HOTIE pe fata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie plus HOTIE pe fata

Buna ziua !!
Lucrez de 5 luni la o firma de curierat si mi-am dat demisia pe 8.10.2014 cu data de 9.10.2014, am vorbit cu directorul sa cadem de comun acord in legatura cu preavizul deoarece eu pe data de 27.10.2014 sa incep in alta parte...mi-a spus sa stau in preaviz si se rezolva dar acesta ma obliga sa stau in preaviz pana pe 6.11.2014 si mai am 10 zile de concediu (mi-au comunicat)...vreau sa.mi iau zilele de concediu in preaviz (am citit pe forum ca se poate) dar nu inteleg dc in preaviz se pun doar zilele calendaristice iar in concediu se pun si week-endurile?...mi-au mai comunicat ca bonurile de masa nu mi le vor da pentru ca cik prima si ultima luna nu se dau...este legala treaba asta#-o?...ce am inteles de la prieteni este ca nu.mi dau bonurile in perioada de preaviz dar eu ar trb sa iau pana pe 9.10.2014 cat am lucrat..la noi bonurile se iau pe data de 12 dar nu au respectat niciodata termenul iar salariul pe 20 si la fel il bagau pe 21..22 si o data pe data de 23... Am acasa fluturasurile pe cele 4 luni de zile cu penalizari (toti din din tara au primit) iar cand i.am intrebat pentru ce au raspuns "pentru penalizare" in fiecare luna acelasi rasp...nu ar fi normal sa scrie undeva pentru ce s.au dat? X-( ...as putea sa ii dau in judecata pentru ceea ce fac ei? plus ca in fiecare luna ne opresc 25 lei garantiile si au spus ca acestea se dau dupa 6 luni de zile...daca eu fac lichidarea nu ar trb sa imi dea toti banii?
Cel mai recent răspuns: codulmuncii , utilizator 11:30, 13 Octombrie 2014
pentru ca sa va luati zilele de concediu,va trebuie acordul angajatorului (fie ca sunteti in preaviz, fie ca ar fi fost inainte)
pentru bonurile de masa, este posibil ca neacordarea in prima / ultima luna sa fie prevazuta pe undeva prin reg. intern, contract colectvi de munca la nivelul firmei etc. Trebuie verificat daca exista o procedura de acordare si ce prevede aceasta. daca nu exista o astfel de procedura, acordarea lor este la latitudinea angajatorului.

pentru retinerile din salariu il puteti da in judecata, deoarece pentru a face acele retineri trebuia sa aiba fie acordul dvs., fie hot. jud., fie o cercetare disciplinara si decizie de sanctionare disciplinara.

legat de plecarea mai devreme: avand in vedere intarzierile in plata salriului si penalizarile aceste nelegale, ati fi putut sa va dati demisia fara preaviz, adica de azi pe maine. inca mai puteti face acest lucru, va dati demisia cu o zi inainte de a incepe la noul loc de munca.

la cum rezulta ca se comporta angjataroul, este posibil sa va faca sicane de genul neplatii ultimului salariu, nerestituirii garantiei, desfacerea disciplinara a contractului si mai stiu eu ce-i mai da prin cap. pentru acestea puteti sa il actionati in judecata.

Prin faptul ca nu v-au platit toate drepturile salariale, ca ati primit penalizari etc, conform art. 81 alin. (8) din codul muncii puteti demisiona fara preaviz.
Conform art. 146 alin. (4) codul muncii cele 10 zile de co. trebuie sa vi le plateasca, iar daca nu, sa vi le acorde. In timpul co nu beneficiati de bonuri de masa.
Pentru neplata salariilor si celorlalte, stabilite prin contractul individual de munca, sau pentru penalizarile salariale (art. 169 alin. (1) si (2) din codul muncii) puteti sa-i actionati in judecata in termen de 3 ani de la data la care aveati dreptul la aceste drepturi (art. 268 codul muncii), dupa efectuarea sedintei de informare privind avantajele medierii (art. 178 alin. (2) din legea nr. 62/2011 si art. 2 si art. 60-1 alin. (1) lit. (e) din legea nr. 192/2006)
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
codulmuncii, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecarea de la locul de munca loa94 loa94 Buna ziua, As dori sa stiu ce se poate intampla daca plec de la locul de munca ( nu ma prezint la servici ). Doresc sa fac chestia asta deoarece nu voi fi ... (vezi toată discuția)
Preaviz alina_zna alina_zna V arog sa ma ajutati intr-o problema, a-si dori sa plec de la firma la acre lucrez, angajatorul persoana publica in lumea mondena, care are un comportament ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale contract suspendat tefanitaa tefanitaa Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie, daca se poate In 2012 mi-a fost suspendat de angajator contractul de munca pentru ca au formulat impotriva ... (vezi toată discuția)