Buna ziua.
Am fost la un avocat si mi-a spus ca nu poate face nimic in privinta faptului ca asociatul meu care este si administratorul societatii si-a deschis o firma unde este asociat unic si detine si functia de administrator, deoarece firma lui inca nu si-a inceput activitatea. Am vorbit cu cineva de pe acest site si mi-a spus ca nu conteaza daca si-a inceput activitatea sau nu, tot ce conteaza este ca a infiintat fara stirea mea si fara acordul meu o societate concurenta cu acelasi obiect de activitate care este si unul destul de limitat. Daca puteti sa ma lamuriti intr-un fel ca nu mi se pare corect sa stau si sa astept sa isi inceapa el activitatea si dupa aceea sa iasa si din firma mea si sa impart eu toti clientii cu el care si asa sunt destul deputini. Ce pot sa fac? M-am legat de art 197 lg 31/1990.
Va multumesc.
Datele si indiciile pe care le detineti par a fi suficiente pentru ca sa transmiteti asociatului in cauza o NOTIFICARE prin executorul judecatoresc de pe langa judecatorie. Solicitati fomularea si transmiterea acestei notificari la executorul judecatoresc, contra unei taxe de cca. 36 lei.
A se vedea Art. 82 din Legea 31/1990:
(1)Asociatii nu pot lua parte, ca asociati cu raspundere nelimitata, in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca operatiuni in contul lor sau al altora, in acelasi fel de comert sau intr-unul asemanator, fara consimtamantul celorlalti asociati.
(2)Consimtamantul se socoteste dat daca participarea sau operatiunile fiind anterioare actului constitutiv au fost cunoscute de ceilalti asociati si acestia nu au interzis continuarea lor.
(3)In caz de incalcare a prevederilor alin. (1) si (2), societatea, in afara de dreptul de a exclude pe asociat, poate sa decida ca acesta a lucrat in contul ei sau sa ceara despagubiri.
(4)Acest drept se stinge dupa trecerea a 3 luni din ziua cand societatea a avut cunostinta, fara sa fi luat vreo hotarare.
Art.197 se refera la administratori, care pot fi si terti in raport cu asociatii. Tot acolo se vorbeste ca acesti administratori nu au dreptul sa primeasca mandatul de administrator in societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate.
Asociatul dvs. e in aceasta situatie, respectiv asociat unic si administrator intr-o societate concurenta sau cu acelasi ob. de activitate-?
V-as sugera sa va uitati si la art. 272 al.1 pct 2 din 31/1990 precum si la prevederile legii 11/1991.
Pai intrebarea cea mai importanta este:
Tu ce vrei sa faci?
1. Vrei sa iti dai afara asociatul din firma?
Se poate, acesta este exact unul din motivele de excludere.
Mai intii iti recomand sa il revoci din functie printr-o cerere la instanta
DAr, de fapt ce este cu adevarat important este sa il impiedici sa plece cu tot cu clientii tai de la firma.
2. Vrei sa te impaci si sa isi inchida firma?
Nu stiu ce vrei sa faci.
De regula, asociatii isi fac firme singuri pentru ca nu sunt multumiti de partasie si vor sa munceasca si sa cistige singuri.
Intrebarea este: Ce ai tu de gind?
Care este interesul tau?