avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mod de incasare a sumelor restante in litigiu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mod de incasare a sumelor restante in litigiu

Buna ziua,

As dori sa va cer parerea intr-un litigiu ce il am cu asociatia de proprietari.
Intr-un proces pe care l-am avut cu Asociatia de proprietari, instanta a hotarat sa platesc cotele de intretinere+penalitatile, in suma de x ron intr-un nr y de rate. Eu am facut apel pt a contesta DOAR suma ce reprezinta penalitatile.
De la primirea sentintei si pana la primul termen al apelului, eu am platit intretinerea noua(cea care nu a facut obiectul procesului),la zi,la banca, in contul Asociatiei.
Asociatia a contabilizat sumele platite de mine in contul intretinerii vechi(cea care a facut obiectul procesului), in felul acesta eu devenind din nou restantier, artificial dupa parerea mea. In felul acesta, eu practic nu am cum sa fac sa nu mai acumulez restante.....
Intrebarea mea este aceasta: a procedat legal Asociatia, contabilizand astfel sumele platite de mine? Nu stiu daca am ales bine sectiunea pt intrebarea mea. Rog moderatorul sa mute discutia in sectiunea potrivita1

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
myhy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:52, 14 Octombrie 2014
Depinde ce v-a incasat
Iata ce se spune in Noul Cod Civil:

Art. 1.507
Imputatia facuta de debitor
.........
(2) Debitorul nu poate, fara consimtamantul creditorului, sa impute plata asupra unei datorii care nu este inca exigibila cu preferinta fata de o datorie scadenta, cu exceptia cazului in care s-a prevazut ca debitorul poate plati anticipat.
..............
Art. 1.508
Imputatia facuta de creditor
(1) In lipsa unei indicatii din partea debitorului, creditorul poate, intr-un termen rezonabil dupa ce a primit plata, sa indice debitorului datoria asupra careia aceasta se va imputa. Creditorul nu poate imputa plata asupra unei datorii neexigibile ori litigioase.

Cotele de intretinere restante nu fac obiectul apelului, ci numai penalizarile. Deci numai penalizarile sunt sumele litigioase.

Asadar dv. nu puteati sa platiti o intretinere la zi, inca neexigibila (neajunsa la scadenta), in defavoarea sumelor restante, mai vechi.
Pe de alta parte, daca administratorul v-a incasat din sumele platite de dv. penalizari restante, nici acest lucru nu este corect deoarece aceste sume sunt inca in litigiu si nu sunt hotarate definitiv.

Corect, administratorul trebuia sa va incaseze restantele cele mai vechi fara penalizari (pana se emite o decizie definitiva a instantei.
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
elga50, moderator
Va multumesc pentru raspuns,Elga 50!
Asadar dv. nu puteati sa platiti o intretinere la zi, inca neexigibila (neajunsa la scadenta), in defavoarea sumelor restante, mai vechi.
. Odata afisata noua intretinere, ea nu devine exigibila ,scadenta? Va rog sa detaliati!

Cu stima.
Scadenta este data mentionata pe lista.
In alta ordine de idei suma achitata de dv., considerand numai cotele de intretinere, putea achita oricare suma restanta din trecut, fara consecinte. Deci v-ar fi fost indiferent ce achitati din totalul de plata.
Cu atat mai mult aveati interesul propriu sa achitati sumele mai vechi care ar fi produs penalizari, decat sumele noi, curente care nu purtau la ora achitarii penalizari.
Din ce ne spuneti aici, dv. nu contestati cotele de intretinere, ci penalizarile.
Va multumesc pentru raspuns,elga50!Cu toata consideratia pt dvs, tb sa va precizez:ce as vrea eu sau ce interes am, nu conteaza. Pt mine este important ceea ce prevede legea, de aceea am cerut sfatul aici:
1. intretinerea pe o luna(necuprinsa in sentinta, sentinta inca necomunicata), al carei termen de plata a expirat se considera o datorie exigibila?
2. Daca punctul 1 este adevarat, aceasta intretinere este legal sa o platesc inaintea intretinerii cuprinse in sentinta?
Este foarte important sa platesc noua intretinere(cea necuprinsa in sentinta) pt a nu mai acumula noi penalitati.
O ultima intrebare, va rog! Daca apelul contesta penalizarile, sumele din intretinere mai sunt considerate litigioase? Pana la urma sentinta este tot in discutie, iar decizia finala a instantei poate afecta si suma intretinerii.......va rog sa ma corectati daca gresesc!

Cu multumiri,
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2014
myhy, utilizator
1. Da.
2. Este legal, dar nu va avantajeaza. Explicatia este la pct.3
3. Dv. nu contestati la apel cotele de intretinere, deci ele nu sunt sume litigioase, ci numai penalizarile.
Asadar sumele restante cele mai vechi vor continua, nefiind litigioase, sa genereze penalizari care se vor adauga celor care corect calculate vor fi decise a fi platite pana cand cota de intretinere cea mai veche si neachitata va fi dublata cu penalizari calculate zi de zi de neplata a ei.
Cota curenta nu genereaza penalizare, dar lasa neplatita o cota restanta care genereaza penalizari, asa cum v-am spus.

Ca sa ma intelegeti ce spun, va dau un exemplu teoretic:
- aveti o suma restanta de 100 de lei neachitata de 10 luni (cca 300 zile).
- administratorul v-a calculat o penalizare, sa zicem de 120 lei, ceea ce ar fi gresit si contestati in apel acest 120 lei penalizari, nu 100 lei cota de intretinere.
- suma de 100 lei a generat de fapt o penalizare de 100 lei * 0.2% * 300 zile = 60 lei, suma pe care o veti avea in decizia finala a judecatorului de plata ca penalizare pana in ziua de azi.
- maine veti plati o cota curenta si lasati in continuare aceasta 100 lei neachitata. Pentru 1 zi in plus de neachitare veti plati o penalizare de 0.2 lei care se va adauga la cei 60 lei si se va face 60.20 lei. Ca e o zi, n-ar conta, dar se aduna zile si zile de neplata a acelei cote restante care va sporesc suma de penalizare pentru ca preferati sa platiti cote nepurtatoare de penalizari la momentul platii.
Va dezavantajati singura.

Cotele de intretinere din cadrul procesului nu sunt litigioase, ci numai penalizarile lor pentru ca presupun ati contestat modul de calcul, nu alcatuirea cotelor de intretinere.
Penalizarile nu fac parte din cotele de intretinere.

Am avut si eu un asemenea restantier care credea ca, daca plateste la zi, nu-i vor spori penalizarile. Am incercat sa-i explic cu creionul pe hartie, dar nu era atent la ce-i spuneam eu. L-am lasat sa plateasca ce vrea el pana cand si-a dat singur seama sau.... poate i-o fi explicat altcineva, cert e ca acum plateste sumele cele mai vechi.

Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2014
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Aplicarea penalizarilor annik annik Buna ziua,sunt propietara in constanta si am o problema legata de penalitatile la intretinere.Am un sold de plata de 6 mil si penalitatile sunt de cca 7 mil ... (vezi toată discuția)
Penalizari la intretinere alekusta alekusta Buna ziua, as dori sa stiu, daca stie cineva, cum e posibil ca penalitatile la intretinere sa fie mai mari decat restantele. Ce ma sfatuiti sa fac si cum sa ... (vezi toată discuția)
Restanta la asociatie Annis Annis Buna ziua. Pentru ca nu stiu cum sa incep acest mesaj, o sa intru direct in subiect. Am 4 ani de zile de cand spre rusinea mea si datorita conditiilor ... (vezi toată discuția)