avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... LITIGIU DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

LITIGIU DE MUNCA

Buna ziua ,
Doresc sa aflu si eu niste informatii in legatura cu codul muncii.
Eu lucrez la firma atlassib care se ocupa cu transport de persoane si colete.
La aceasta firma se lucreaza doua luni in tara apoi 2 luni in strainatate conform planului acest lucru fiind stipulat in contractul de munca semnat cu ei (dar nu se respecta acest lucru deoarece din lipsa de personal in tara se pleaca la 4-5 luni ceea ce nu mi se pare corect si legal atata timp cat este prevazut in contract)
Salariul in tara este 900 de roni brut iar in mana primim undeva la 640 de roni.
Cand sunt plecat in detasare sunt platit cu 450 de euro si cei 600 de roni in tara dar din acei 450 de euro se opresc 10 la suta adica 45 de euro , vreau sa stiu daca acest lucru este legal avand in vedere ca atunci cand esti plecat in strainatate trebuie sa fii platit conform salariului minim specific tarii unde esti trimis iar eu sunt platit cu 15 euro pe zi daca nu am masina in primire si 18 euro cu masina deci cred ca sunt niste abuzuri facute de firma si as dori sa stiu daca am dreptate si daca ii dau in judecata daca am sanse sa castig?
In ultimul rand as vrea sa adaug ca in luna iulie am fost detasat in Spania in orasul Castellon iar acolo dupa 2 zile mi-a fost sparta agentia furandu-se seiful cu 3000 de euro plus laptopul meu personal si toata agentia fiind distrusa dar vreau sa mentionez ca agentia nu era dotata cu sistem de alarma seiful nu era prins in pamant absolut nimic hotii au avut de spart decat 2 usi.Am fost trimis acasa dupa 5 zile si am venit in continuare la munca in tara (Timisoara) iar dupa aproximativ 2 saptmani am primit convocare la sediul cel mare al firmei de la Sibiu am raspuns tuturor intrebarile care mi-au fost adresate am dat si in scris iar peste cateva zile mi-a venit decizie sa fiu penalizat cu 10 la suta din salariul din tara(600 de roni) ,iar in aceea decizie imi era scris ca s-a luat aceasta decizie de a mi se imputa din salariu 10 la suta deoarece am efectuat serviciul defectuos deoarece nu am depus banii in banca in pauza ,in aceea pauza care nu exista acolo deoarece mergeam sa imbarc calatorii care plecau spre romania.Sunt legale aceste imputari si penalizari din salariu si diurna de deplasare daca nu ce pot face daca ii actionez in judecata am vreo sansa sa imi fac dreptate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 15 Octombrie 2014
In acest caz, nu este vorba despre detasare , ci despre delegare.

In doctrina s-a aratat ca :
- "Detaşarea nu se poate efectua decât la un alt angajator, inclusiv o filială. Nu este însă legală detaşarea efectuată la o subunitate fără personalitate juridică, cum ar fi o sucursală, o direcţie zonală/regională, un birou local etc. "(Valeriu Zanfir, Noul Cod al muncii - evoluţie reală sau formală, în Raporturi de muncă nr. 5/2003, p. 36) .

- "Detaşarea poate fi dispusă numai în cadrul altei unităţi, care face o solicitare în acest sens către unitatea expeditoare. Prin urmare, nu este posibilă detaşarea în cadrul aceleiaşi unităţi sau în cadrul unei subunităţi." (Vlad Barbu, Dreptul muncii. Curs universitar, Editura Naţional, Bucureşti, 2003, p. 141)
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
nu cunosc legiile... dar intrebarea mea este urmatoarea eu sunt delegat cate 2 luni si sunt platit cu 15 euro la zi sau cu 18 euro la zi in cazul in care am masina sa o conduc pentru firma.din cate am inteles in uniunea europeana ziua de munca minima este 35 de euro ei ne platesc cu 15 respectiv 18 euro este legal?
Faceti sesizare la I.T.M.. Si o sa aflati care este suma alocata de Atlassib pentru diurna in cazul dvs...suma trebuie regasita in C.I.M ,Regulamentul Intern si clar in contabilitate,sunt unele firme care nu platesc diurna stabilita in cadrul unitatii,la Atlassib..nu cred..e posibil sa fi semnat un act la angajare si nu ati fost atent
Pentru sectorul privat : Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. (art.44 alin.2 C.mun.)

HG nr.518/1995
Art. 17 (1) Se recomandă agenţilor economici,
alţii decât cei prevăzuţi la art. 16 alin. (1), precum şi fundaţiilor, asociaţiilor şi altora asemenea, să aplice în mod corespunzător prevederile prezentei hotărâri.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate freelancer mariustofu mariustofu Momentan muncesc in Olanda ca inginer electric , contract de munca olandez . Doresc sa deschid in tara un SRL , sa fiu angajat si sa prestez servicii catre ... (vezi toată discuția)
Diurna ciorel ciorel Daca perioada deplasarii in spatiul intracomunitar depaseste 7 zile si ajunge la 90 zile calendaristice consecutive cum se calculeaza diurna si daca este ... (vezi toată discuția)
Diurna in strainatate lia19 lia19 Am si eu o intrebare.Un salariat care este trimis in strainatate pe ce perioada poate primi diurna?care este numarul maxim de zile in care poate primi ... (vezi toată discuția)