Buna ziua.Unde pot sa ma adresez daca fostul sot imi interzice sa ma duc la fata la camin sa o vad?Stiu ca o varianta ar fii sa deschid un proces dar asta dureaza ceva timp .Chiar acum ma intorsai de la scoala de le ea dar vorbiram decat 10 min ca ii era frica ca iese persoana de la camin la care fostul meu sot ia lasat nr de tel sa il sune daca ma duc eu la fata. Noi avem custodie comuna si cred ca am dreptul sa ma duc si eu sa ma interesez de ea.Pot face ceva mai repede in privinta asta chiar daca ii deschid si un proces?Va multumesc.
Relatia cu copilul dvs. este pe viata. Deci trebuie sa stabiliti un program de vizitare a fetitei, mai cu seama ca aveti custodie comuna. Aveti mai mut decat dreptul sa o vedeti 10 min, puteti chiar sa o luati la dvs.,conform unui program dinainte stabilit. Puteti incerca sa discutati cu fostul sot si sa incheiati un acord de mediere pt. stabilirea programului de vizitare. Procedura este mult mai rapida. In cazul in care acesta nu accepta, nu va ramane decat sa promovati o actiune in instanta.
Autoritatea parinteasca prespune ca ambii parintii sa ia deciziile majore din viata copilului.
( deciziile care prezinta o importanta deosebita, precum efectuarea unei interventii chirugicale , parasirea tarii).
Programul de vizitare trebuie stipulat , in sentinta judecatoreasca.
Asadar, din cauza ca nu a fost stipulata modalitatea in care este realizata legatura cu fiica dumneavoastra, vizitarea nu este posibila.
Va puteti adresa instantei de judecata, in vederea stabilirii unui program de vizitare.
(competenta teritorial, material si functional este judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul, datorati o taxa judiciara de 20 de lei ).
Programul de vizitare se va derula in intervale de timp bine definite, in week-enduri, cat si in timpul vacantelor scolare.
De asemenea, vizitarea se poate realiza la domiciliul minorului, la domiciliul tatalui , cat si in alte locatii.
Instanta de judecata va dispune asupra intervalelor de timp, cat si asupra locatiilor unde va fi exercitat dreptul de vizitare.
In speta, este aplicabil principiul preeminentei interesului superior al minorului.( copilul nu trebuie prins in conflictele ce survin intre parinti ).
Programul de vizitare poate fi stabilit in cadrul procedurii transate pe calea dreptului comun, ori pe cale ordonantei presedintiale.( masura speciala, vremelnica, ce comporta urgenta).
In cazul in care hotararea judecatoreasca este nesocotita, de catre mama copilului minor, este savarsita infractiunea de nerespectare a masurilor privind incredintarea copilului minor.
Se poate proceda la punerea in executare a hotararii, desi acest demers este unul anevoios, dificil.
Va multumesc pentru raspunsurii.Eu am program de vizita la cei 3 copii de 2 ori pe luna si in vacanta dar fata nu ma lasa sa o iau de la domiciliul lui cand iau cei 2 baieti mai mici.Fata sta la camin in cursul saptamanii si nici acolo nu ma lasa sa o vad.Se duce si o ia si in timpul programului meu de vizita.El nu respecta hotararea judecatoreasca deloc in privinta feteiFosta mea soacra se duce cu el si concubina lui sa o ia si sa o duca la camin tot timpul Eu imi vad fata doar cand ii duc pe fratii ei la domiciliul tatuluiAdica doua duminici pe luna cate 10 minute pana vine masina sa plec ..Eu vreau sa stiu daca am dreptul la vizita la caminul fetei .
Mergeti si vorbiti cu persoana de care ii este frica fetei ca iese si explicati-i ca sunteti mama fetei, ca aveti autoritate parinteasca in comun si ca nu sunteti ok cu faptul ca fetei dvs ii este frica de persoana respectiva, ca dl respectiv este acolo ca elevii sa se simta in siguranta.
Luati la dvs si hotararea judecatoreasca definitiva.
Daca nu va intelegeti ci dl respectiv mergeti mai sus la seful lui cu aceleasi informatii. Si tot asa.
Drept de vizita la camin aveti in functie de regulamentul caminului. Dreptul sa va interesati de starea copilei il aveti.