avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Sucursala ONG?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Sucursala ONG?

Buna Ziua tuturor,

Problema mea este urmatoarea:

Am infiintat un ONG, un centru de ingrijire persoane varstnice, ce are sediul (social) in sectorul 4. Acum, cladirea care urmeaza sa desfasoare propriu zis activitatea, ce urmeaza sa primeasca persoanele spre ingrijire se afla in Popesti - Leordeni.
1. Ce demersuri legale trebuie sa fac pentru intrarea in legalitate a acestei locatii? Trebuie sa infiintez la locatia respectiva o sucursala, pe care apoi sa o inregistrez fiscal ?
2. Daca rapunsul este afirmativ, unde depun documentatia ? La Judecatoria Ilfov sau Judecatoria Sector 4?
3. Ce documente trebuie sa depun?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 18:07, 16 Octombrie 2014
Daca nu va impune legislatia speciala in domeniul social ca acel centru sa fie organizat ca sucursala ( nu prea cred, dar nu am verificat acea legislatie), e suficient sa fie un sediu secundar. Acesta nu se mentioneaza in actul consttitutiv nici in statut (cum e cazul la SRL, SA si alte asemenea) si nu trebuie declarat / in registrat la judecatorie in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, ci se inregistreaza doar fiscal, pe una din cele doua proceduri, fiecare cu formularul aferent, in functie de faptul ca vor activa sau nu un anumit numar de angajati ai ONG-ului la acel sediu secundar.... Am mai redat pe forum indicatiile concrete privind cele doua formulare, sunt si pe site-ul ANAF dar trebuie putin ”sapat” dupa ele in acel site stufos...
Va multumesc pentru raspuns. Are logica ce spuneti dumneavoastra. Insa, in momentul in care am fost la fisc sa inregistrez locatia ca punct de lucru/sediu sediu secundar, mi-au inapoiat dosarul pe motiv ca "nu il pot lua asa, le trebuie hotararea de la judecatorie pentru sediu secundar/punct de lucru". Intelegeti acum dilema mea...

Intre timp am sunat si la judecatorie, le-am spus ca am o asociatie si ca vreau sa deschid un punct de lucru. Mi-au spus ca "normal, trebuie hotararea CD adusa la noi la judecatorie pentru a se inregistra punctul de lucru". In privinta denumirii, raspunsul a fost "il puteti numi cum vreti, sucursala, punct de lucru, sediu secundar...". Deci ...:)))

Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Refined a scris:

in momentul in care am fost la fisc sa inregistrez locatia ca punct de lucru/sediu sediu secundar, mi-au inapoiat dosarul pe motiv ca "nu il pot lua asa, le trebuie hotararea de la judecatorie pentru sediu secundar/punct de lucru". Intelegeti acum dilema mea...

Posibil sa va fi intalnit cu un functionar care este in tema doar cu situatia operatorilor economici, si crede ca si al ONG e la fel, ca se trece in actul constitutiv fiecare sediu secundar. In tot cazul, avea obligatia legala sa motiveze in drept respingerea, sa indice temeiul legal pentru care ar fi nevoie de asa ceva....

Pentru sediile secundare care au obligatii proprii de plata (activeaza acolo peste 5 salariati) si se inregistreaza fiscal in mod distinct se depune la organul fiscal o ” Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru sediile secundare” cod 060, formular aprobat prin Ordinul MFP 2296/2007. A se vedea [ link extern ]

Pentru sediile secundare care nu au obligatii proprii de plata, se depune la organul fiscal formularul ”Declaraţie privind sediile secundare” aprobat prin Ordinul MFP 1329/2004. Declaraţia se depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al contribuabilului care le înfiinţează. A se vedea [ link extern ]

Im ambele formulare exista rubrica ” Modul de dobândire a spatiului, numărul sii data documentului” si organul fiscal ar trebui sa ceara copie certificata de contribuabil a contractului de comodat sau inchiriere sau alt act care atesta dreptul asupra acelui spatiu, nu o hotarare judecatoreasca sau un act constitutiv in care sa fie mentionat acel sediu secundar, mentiune care se face, repet, doar la operatori economici, nu la ONG-uri...

Pai si cine v-a dat relatii de la Judecatorie? Ca de regula e un singur grefier care se mai pricepe cat de cat la chestii ONG... si judecatorilor le este expres interzis de lege sa dea consultanta juridica.... si pe de alta parte la ce aberatii incuviinteaza diverse judecatorii, te intrebi daca acei judecatori au citit si inteles legea si au citit ei actele, sau a redactat totul ceva grefier care nici macar nu se pricepe si au semnat judecatorii fara sa citeasca, cum se mai intampla din pacate, ca se gandesc unii ca, fiind chestii necontencioase, nu merita acordata prea mare atentie.... fiind altii in cealalta extrema, cand se leaga de fiecare virgula chiar si cand nu e o problema semnificativa juridic....
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Centru ingrijire batrani LaurentiuBC LaurentiuBC Buna Ziua tuturor. Vreau sa imi fac un centru de ingrijire pentru batrani. Am ales deja calea infiintarii unei asociatii non-profit. Am spatiul, urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Infiintare punct de lucru pentru scoala postliceala kristianacrissa kristianacrissa Buna ziua, In urma unei proceduri de acreditare ARACIP ne-a fost solicitat sa deschidem un punct de lucru la scoala unde ne desfasuram orele, cu care avem ... (vezi toată discuția)
Autorizatii si avize deschidere punct de lucru asociatie danytah danytah Buna ziua. Am infiintat la inceputul anului 2015 o asociatie non-profit cu sediul principal stabilit in locuinta personala.Am hotarat sa incepem sa ne ... (vezi toată discuția)