avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Constatare nulitate contract de asistenta juridica
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Constatare nulitate contract de asistenta juridica

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns de specialitate in urmatoarea situatie:
Firma X cu sediul in Liban a incheiat in 2011 un contract de asistenta juridica cu un avocat.In contractul de asistenta juridica nu s-a specificat in mod expres "reprezentare in fata instantelor" si nici ca avocatul poate face actiuni in instanta in numele clientului.S-a mentionat doar "asistenta pe parcursul procesului de recuperare a unei datorii", dar la momentul incheierii contractului nu exista niciun proces.Cu toate astea, avocatul face tot felul de cereri de chemare in judecata in numele clientului si il "reprezinta" in fata instantelor de judecata pe baza acestui contract.
Eu banuiesc ca acest avocat este, de fapt, un excroc si ca firma respectiva nu mai functioneaza (am incercat sa dam de reprezentantul ei, dar nu am reusit).
E adevarat ca acea firma avea de recuperat niste datorii, dar noi am auzit ca acea firma nu mai exista, patronul ei fiind urmarit prin interpol.
Desi am invocat lipsa capacitatii de reprezentant, avocatul a adus acest contract si instanta ne-a respins exceptia.
Am incercat sa obtinem infromatii despre firma de la Registrul Comertului din Liban, insa fara succes (nu ne-a raspuns nimeni pana acum).
Intrebarea mea este: ce putem face ca sa anulam acest contract? Putem face vreo actiune separata prin care sa se constate nulitatea acestui contract? Sau daca nu se poate cere nulitatea, ce actiune putem sa facem ca instanta sa constate ca avocatul nu are dreptul sa reprezinte clientul in instanta si nici sa faca actiuni in numele lui, deoarece nu a fost mandatat in mod expres in acest sens.
Va multumesc frumos pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:10, 15 Octombrie 2014
Greu, din moment ce instanta s-a pronuntat in sensul ca avocatul a facut dovada calitatii lui de reprezentant.

O sesizare la barou, eventual o plangere penala.
Multumesc frumos, gerberga! Credeti ca am putea sa facem o actiune in constatare, prin care sa solicitam instantei sa constate inexistenta dreptului avocatului respectiv de a promova actiuni in justitie, avand in vedere faptul ca acel contract de asistenta juridica nu il indreptateste sa faca asta in numele clientului, deoarece nu are mandatul lui expres in acest sens?
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2014
Aleko, utilizator
Daca este aplicabil dreptul roman nu trebuie anulat neaparat contractul.
Exista rezilierea contractului.

Daca e vorba de un avocat din Liban atunci e greu de spus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputernicire avocatiala nelegala - obligatia instantei? Micaly Micaly Buna ziua Ce obligatii ii revin instantei in cazul in care, in sedinta, i se atrage atentia asupra faptului ca aparatorul unei parti nu are o imputernicire ... (vezi toată discuția)
Urgent! simo79 simo79 Buna ziua , Daca o cerere de recurs este redactata de un avocat,mandatat doar ca sa o redacteze,aceasta trebuie sa fie semnata si de recurenti? Va rog sa ma ... (vezi toată discuția)
Contract asistenta juridica - dreptul judecatorului de a-l cere anabela11 anabela11 Buna ziua am o nelamurire legat de temeinicia cererii unui judecator pentru ca avocatul sa depuna la dosarul cauzei contractul de asistenta juridica ... (vezi toată discuția)