avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... contract asistenta juridica - dreptul judecatorului ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

contract asistenta juridica - dreptul judecatorului de a-l cere

Buna ziua

am o nelamurire legat de temeinicia cererii unui judecator pentru ca avocatul sa depuna la dosarul cauzei contractul de asistenta juridica incheiat intre el si client, in conditiile in care acest contract este confidential plus ca nu prezinta nicio relevanta pentru solutionarea dosarului in cauza
am cautat in legea avocaturii dar nu gasesc nimic concret
va multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Micaly , utilizator 14:59, 11 Octombrie 2009
atunci avocatul poate sa se opuna, sa-i spuna judecatorului, ca e de acord sa i-l arate dumnealui, dar nu este de acord sa-l depuna la dosarul cauzei, avand in vedere caracterul confidential si faptul ca odata prezent la filele dosarului, poate fi studiat de toti participantii la procesul respectiv.

av.m.vasilescu
Judecatorul poate solicita orice act ori inscris care are legatura cu procesul respectiv.
Iar partile, inclusiv cei care ii asista au obligatia de a se conforma solicitarii judecatorului.
Contractul de asistenta juridica este cerut pentru a se face dovada dreptului de reprezentare.
De obicei judecatorii solicita acest contract atunci cand imputernicirea avocatiala nu este semnata si de client.
lory10 a scris:

Contractul de asistenta juridica este cerut pentru a se face dovada dreptului de reprezentare.
De obicei judecatorii solicita acest contract atunci cand imputernicirea avocatiala nu este semnata si de client.


Da, asa ar fi.

Insa, cat priveste confidentialitatea contractului aceasta este incalcata.Opinia mea este in acest sens.

Doar in cazul in care avocatul ar face o aparare deplorabila consider ca judecatorul ar avea dreptul de a proceda la aratarea contractului de asistenta juridica.
Daca avocatul il apara ,,prea tare" pe client, nu apreciez ca tocmai legala si temeinica o asemenea solicitare din partea instantei.Adica sa il apere bine.

Probleme cu dileme s-ar putea ivi atunci cand avocatul nu a apucat sa faca nicio aparare in cauza, astfel ca in acest caz, dupa parerea mea, se poate invoca situatia ca delegatia este valabila si fara semnatura clientului.Asa zice Legea nr 51, a noastra.
Dreptul la confidentialitate priveste chiar si dreptul de a fi opus instantei, este un drept opozabil si acesteia.

Ce fel de proces este cel din speta dvs, penal sau civil ?
De aici pot aparea si alte ramificatii juridice.

avocat Claudiu Lascoschi

Instanta poate solicita contractul de asistenta juridica numai in situatia in care dubii cu rpivire la intinderea mandatului acordat avocatului de catre client.

Nu are nici o relevanta modul de reprezentare/asistare al avocatului in decizia judecatorului de a cere contractul de asistenta juridica.

In situatia in care exista o astfel de cerere, asa cum au spus si colegii, se invoca caracterul confidential al acestui contract, lipsa consimtamantului expres al clientului reprezentand o piedica in conformarea la aceasta solicitare.

Alte discuții în legătură

Semnare delegatie!!! noisette noisette sunt din bacau, iar fratele meu este arestat. as fi vrut sa-i angajez un avocat, sa vad ce i-ar putea face ca sa-l scape. intrebarea mea este, in acest caz, ... (vezi toată discuția)
Viciu de procedura otto2007 otto2007 daca intr-un proces civil avocatul depune la dosar "delegatia" sau "imputernicirea" prin care poate reprezenta clientul respectiv si data pe care o poarta ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata constand in onorariu avocat pentru redactare actiune ContSters344547 ContSters344547 Buna ziua! Pot cere cheltuieli de judecata onorariu avocat daca acesta doar mi-a redactat cererea de chemare in judecata? (contracost desigur) Mai departe ... (vezi toată discuția)