avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... raport expertiza tehnica judiciara-bunuri lipsa
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

raport expertiza tehnica judiciara-bunuri lipsa

buna ziua,

sunt la primul raport de expertiza tehnica judiciara, avand ca obiectiv: identificarea si evaluarea bunurilor mobile, intr-un dosar de partaj. Problema mea este faptul ca din bunurile pe care trebuie sa le identific si evaluez (indicate in dosar)...lipsesc o parte, ele fiind sustrase de sot. Din 5 bunuri care sunt lipsa (de gen frigider, TV, etc), 2 recunoaste ca le-a instrainat, iar celelalte 3 nu stie nimic...sotia spune ca toate au fost sustrase de sot, sotul ca nu e adevarat , ca le-a sustras sotia....
Eu ce scriu in dosar..... ca nu le-am identificat si evaluat , ele fiind lipsa...?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:25, 19 Octombrie 2014
Pentru a evalua niste bunuri mobile trebuie sa le aveti la dispozitie. Daca nu le aveti, ce vreti sa evaluati, la obiect ? Puteti cere facturile de cumparare si in functie de data cumpararii/ data fabricatiei si tinand cont de uzura morala/ apreciind uzura fizica puteti formula evaluarea, avand grija sa mentionati in raport/ concluziile la raport ca nu le-ati avut la dispozitie, fiind lipsa din locuinta/ nu v-au fost puse la dispozitie de catre partile in proces.
La data expertizei sa incheiati un PV, cu ce ati gasit in locuinta, PV care sa il semneze partile in proces si dvs.
Daca nu va pun la dispozitie facturi ar trebui sa mentionati in PV respectiv, data achizitiei/ data fabricatiei spusa de catre partile in proces si sa faceti evaluarea in functie de aceasta data.
Domnule gigipopa,
va multumesc pentru raspuns!
totusi dilema mea este - am fost la evaluare, am intocmit proces verbal in care am mentionat faptul ca nu mi-au fost puse la dispozitie fiind lipsa din locuinta....si nici nu mi-a fost prezentat niciun document
-am de intocmit un raport avand ca obiectiv identificarea si evaluarea bunurilor mobile,indicate in fila x din dosar. Aici am 7 bunuri, din care 5 sunt lipsa la convocare(iar una din parti recunoaste ca le-a instrainat). In dosar, in lista bunurilor mobile supuse partajului este specificat anul achizitiei si valoarea (de genul ”aragaz marca Arctic cumparat in anul 2008, valoare 500 lei” )
concluziile mele care sunt:
- evaluez ce am gasit, si mentionez ca restul nu au fost identificate si implicit evaluate, sau
- fac evaluarea inclusiv pt bunurile lipsa, intrucat acestea au fost recunoscute de parti ca au existat, in baza informaiilor din dosar

Multumesc anticipat
Puteti evalua si bunurile pe care nu le-ati gasit, plecand de la valoarea mentionata in lista aflata la dosaul cauzei, scazand din valoarea mentionata acolo amortizarea.
Exista o lista cu amortizarea mijloacelor fixe, anexa la o hotarare de guvern (nu imi amintesc nr/ data) care se reactuaslizeaza periodic.
Daca exita bunuri cumparate in 2008, nu vad ce valoare ar ramane.
In raportul de expertiza sa mentionati modul de calcul.
Pentru obiectele instrainate puteti cere partii respective sa declare valoare cu care le-a vandut. Poate fi si aceasta o informatie utila.
In activitatea mea am intalnit si eu asemenea situatii (lipsa autovehiculului in cazul meu). In asemenea situatii ma foloseam de datele din actele bunului. In raportul de expertiza mentionam lipsa bunului si metodologia prin care am stabilit uzura si, implicit, valoarea bunului. In cazul in care nu mi se punea la dispozitie bunul si actele acestuia nu faceam evaluarea mentionand in raportul de expertiza motivele pentru care nu am facut evaluarea. Niciodata nu luam drept buna valoarea inscrisa de una dintre parti in inventarul bunurilor supuse partajului. Am avut cazuri in care in care nu am facut evaluarea bunului din lipsa de date, dar acestea mi-ai fost furnizate de catre instanta in urma comunicarii acestora in sedinta de judecata. In asemenea cazuri am folosit aceste date.
ing. Ioan Ciobanu
@alinateodor mentionati, citez: "...In dosar, in lista bunurilor mobile supuse partajului este specificat anul achizitiei si valoarea (de genul ”aragaz marca Arctic cumparat in anul 2008, valoare 500 lei” )..."
Daca aceasta lista, depusa la dosarul cauzei, a fost acceptata de catre instanta de judecata, puteti face referire si la aceasta, ca baza a evaluarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada valorii bunurilor furate mirustefi mirustefi Nu stiu cum sa fac dovada valorii bunurilor furate, daca nu mai am facturi pentru ele. Am depus la dosar extrase de pe internet cu preturi, dar mi-au fost ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri mobile mirelas79 mirelas79 Buna ziua. La prima sedinta in procesul de partaj cu fostul sot, solutia fost urmatoarea: - '' Solutia pe scurt: Admite în principiu cererea principală. ... (vezi toată discuția)
Model contestatie expertiza bunuri mobile si imobile in proces de partaj SoareRamona SoareRamona Buna ziua, Ma ajutati va rog cu un model de contestatie a expertizei bunurilor mobile si imobile intr-un proces de partaj. Povestea pe scurt: ea a depus ... (vezi toată discuția)