Sotul meu are un apartament dobandit prin act de donatie. Avem o familie care doreste sa-l achizitioneze prin banca prin programul prima casa.
Mai exact apartamentul l-am dobandit in anul 2006 de la bunica mea care are 4 copii, dintre care si mama mea. La scurt timp dupa intocmirea actului, atat bunica cat si mama mea au decedat.
Familiei care dorea sa cumpere imobilul i s-a cerut de catre banca semnatura de la toti copiii bunicii, cat si de la fratii mei cum ca nu au nici un fel de pretentii.
Ce ma ingrijoreaza este faptul ca nu pot vinde acest apartament prin prima casa datorita politicii bancii, dar si doresc sa stiu daca vreunul din copiii bunicii, cat si fratii mei pot sa-mi atace actul de donatie.
Mentionez ca in actul de donatie nu exista nici o clauza si daca va ajuta donatoarea a fost instiintata de dispozitiile art. 841 din Codul Civil si art. 2 din Legea 319/1944 cu privire la rezerva succesorala.
Intrebarea a doua este, daca nu reusesc prin prima casa sa vand acest imobil, pot sa il vand catre altcineva fara sa fiu impiedicat de vreunul din cei sus mentionati.
Sper ca ati inteles despre ce este vorba si exprimarea mea este cat de cat clara si va multumesc anticipat pentru atentia acordata.
O seara buna!
Mostenitorii bunicii dvs. ar putea sa atace actul in instanta (ca o curiozitate, chiar si mama dvs. ar fi putut face asta dupa decesul bunicii).Ce sanse de reusita ar avea, asta este alta poveste.
Sansele depind de durata de timp trecuta de la decesul bunicii si de ce alte bunuri a lasat bunica dupa deces.
Nu va ajuta ca bunica a fost informata de disp. legale privind rezerva succesorala.
In afara de problema cu banca, in acest moment nu va impiedica nimic sa vindeti apartamentul oricui il poate plati, fie cineva care nu are nevoie de credit, fie cineva care cere credit la o banca mai flexibila decat cea de care vorbim acum.
Problema donatiilor undeva in istoricul apartamentelor este prezinta un factor de risc ipotetic ca vreun mostenitor sa conteste donatia, comparativ cu vanzari sau mosteniri normale, de aceea bancile au tot felul de standarde sa evite sau sa limiteze acest risc (pentru ca anularea donatiei inseamna ca banca ramane cu banii dati, dar fara bun pe care sa puna ipoteca / sa il execute silit in caz de neplata). Este o situatie generala, nu inseamna ca in cazul dvs. aveti un risc real, ci doar ca ati nimerit intr-o procedura bancara mai speciala.
Puteti vinde oricui doriti mai ales fara programe prin banca. In ceea ce priveste atacarea donatiei de catre prezumtivi mostenitori sau de catre oricine considera ca este indreptatit nu trebuie sa va faceti griji atata timp cat pana acum nimeni nu a atacat donatia. Este destul de greu sa obtineti declaratii de la toti presupusii mostenitori deoarece v-ati putea gasi in situatia de a le plati diverse sume de bani.
Mergeti pe vanzare fara creditare bancara. Bancile sunt obligate sa isi ia masuri suplimentare de siguranta motiv pentru care solicita orice act este necesar sa le confere aceasta siguranta.