buna ziua,
locuiesc in chirie fara contract intr-o casa a carui proprietar este batran si nu are copii.el vrea sa imi "faca acte pe casa"daca il ingrijesc pana cand decedeaza.problema mea este ca nici el nu are acte.casa a fost a parintilor sai.fratii lui au semnat o hartie prin care renunta la mostenire in favoarea lui dar nu in fata unui notar si succesiunea nu a fost deschisa niciodata.intrebarea mea este cum trebuie sa procedez in acest caz si ce garantie am eu ca imi va face actele pe casa dupa ce ii platesc eu tot ce e de plata pt a-si face el actele.
va multumesc anticipat pt raspunsuri
In primul rand, succesiunea a fost deschisa o data cu moartea parintilor batranului.
In al doilea rand, daca vrea sa iti faca "acte pe casa", trebuie sa ii ia pe fratii lui - daca mai traiesc - si sa ii duca la un notar in fata caruia acestia sa dea o declaratie cum ca renunta la succesiune. Nu in favoarea lui, ci ca renunta la succesiune pur si simplu. Asta trebuie clar mentionat.
O data rezolvata problema renuntarii, el ramane singur mostenitor si nu are nevoie de certificat de mostenitor pentru asta. Certificatul de mostenitor nu face decat sa constate calitatea lui de mostenitor, si nu calitatea de proprietar.
Notarul va constata ca, in urma renuntarii, nu au ramas alti mostenitori decat el, batranul respectiv.
Apoi, veti merge impreuna la notar unde veti incheia un contract de intretinere in care se va specifica pretul platit pentru casa si faptul ca te obligi sa ii acorzi intretinere pana la sfarsitul vietii lui (stie notarul cum sa faca asta).
E bine, insa, sa mergi la un avocat care sa iti explice totul mai pe larg.
Succes.