avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, va supun atentiei o situatie.Ambii parinti ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, va supun atentiei o situatie.Ambii parinti au decedat.Mama ...

Buna ziua,
va supun atentiei o situatie.Ambii parinti au decedat.Mama prima in urma cu 6 ani si acum tatal. Nu s-a facut succesiunea dupa mama ,urmand sa facem acum tot,(stiu ca va fi mai scump,dar veti intelege de ce nu s-a facut).
Am o sora care locuieste in alt oras.Eu am avut grija de ambii parinti,sora mea nu a fost sa il vada pe tata in ultimii 5 ani deloc,(si atunci a venit la o nunta in oras,nu la el in vizita), chiar daca stia ca e bolnav .Nu exista testament sau ceva in acest sens,prin care sa imi lase mie mai mult,desi ar fi vrut si sora mea stie cum ar fi fost dorinta lui.Stiu ca tot ce au avut se imparte in mod egal la 2 in aceasta situatie. Am depus actele la notar pentru succesiune,dar ea nu imi trimite act de identitate sa putem demara succesiunea si nici nu vine aici sub pretext ca trebuie sa se gandeasca sau ca nu are timp.De la biroul notarial au spus ca daca in termen de 3 luni de la inscriere nu se finalizeaza dosarul ,se suspenda si se poate face succesiunea doar prin instanta.
Cum este procedura?
Daca ea nu vrea sa vina sa facem succesiunea se poate obliga prin instanta?Notarul o poate obliga.
Daca ea ,dupa trecerea imobilului pe numele nostru, dupa succesiune ,nu vrea sa vanda eu o pot obliga ?
Ultima modificare: Luni, 25 Octombrie 2021
adriana m, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriana m , utilizator 15:31, 26 Octombrie 2021
Buna ziua,

Partajul la notar este unul amiabil, in prezenta tuturor partilor, personal sau prin mandatar.
Daca sora nu se prezinta/imputerniceste pe cineva (chiar pe dvs in anumite conditii care sa excluda conflictul de interese), atunci trebuie sa efectuati succesiunea prin intermediul instantei de judecata.
In cuprinsul cererii de chemare in judecata, veti indica instantei adresa surorii si va fi citata la domiciliu, nefiind obligatorie prezentarea personala (ca regula). Independent de prezenta dumneaei, se va solutiona procesul.

Dupa succesiune se stabilesc cotele fiecaruia, in principiu de 1/2 pentru fiecare, daca nu se constata ca sora dvs a renuntat tacit la mostenire, situatie in care va revine dvs. dreptul de proprietate cu privire la intreaga masa succesorala.
Fiindca in aceasta faza se stabilesc cotele (generic), puteti vinde doar cota de 1/2 si nu aveti cum sa o obligati pe sora dvs sa accepte sa-si vanda cota (in situatia in care se constata ca aveti cote de 1/2 fiecare).

Puteti efectua si partajul odata cu succesiunea, solicitand sa vi se atribuie apartamentul cu obligatia dvs de a plati surorii o sulta de 1/2, aferenta cotei pe care o detine (in principiu).

Dezvantajele solutionarii in instanta sunt timpul indelungat de solutionare si costurile ridicate (taxa de timbru, onorarii expertize - pentru partaj).

Multumesc, mult.
as mai avea o intrebare.Daca ea renunta in favoarea mea la mostenire,poate merge la un notar in orasul unde locuieste sa faca acest document?De ce acte are nevoie?
Eu ii voi plati partea ei de bani daca vrea ca sa faca renuntarea. Intreb,as putea face acest lucru dar sa am si un document sau o dovada ca am platit partea ei?
Daca mostenirea se face la notar prin renuntarea din partea ei ,acest act se mai poate ataca in instanta de ea peste un anumit timp sau nu?

Nu se poate renunta in favoarea cuiva.
Daca sora dvs nu are nicio pretentie la succesiunea parintilor, nu o intereseaza niciun bun si e dispusa sa renunte la succesiune, ca efect al renuntarii ei, veti ramane dvs unic mostenitor. Ca 2-1 =1. Nu inseamna ca renunta in favoarea dvs.
Declaratiile de renuntare la succesiune, dupa fiecare parinte, se pot face la orice birou notarial, cu;
- actul de identitate
- certificatul de nastere si casatorie al surorii
- certificatele de deces ale parintilor.
Dupa ce sora obtine declaratiile, trebuie sa vi le trimita in original, iar dvs le veti prezenta la notar impreuna cu restul documentelor necesare pentru dezbaterea mostenirii.
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2021
raluk0207, utilizator
Am inteles, multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte de mostenire intre frati oli-m oli-m Doi frati -frate si sora- sunt de acord ca, casa parinteasca sa ramana surorii care locuieste in ea dar nu au bani de acte. Se poate face la notar un act ... (vezi toată discuția)
Succesiunea oanastnc oanastnc Suntem un frate si o sora la parinti(ambii adulti) , tatal nostru a decedat in iunie 2015, mama noastra doreste sa facem succesiunea pina la implinirea unui an ... (vezi toată discuția)
Dezbatere de mostenire Doru luyzz Doru luyzz buna ziua parinti mei au detinut in proprietate o casa. recent mama mea a murit iar tatal meu doreste sa cedam in favoarea lui. noi cei 2 \"copii\":D ... (vezi toată discuția)