Am urmatoarea situatie.
Coproprietarul in cota de 1/2 al unui teren inainteaza actiune impotriva a 2 parati, terti, vecini, prin care se cere:
- sa se constate ca ocupa fara titlu o suprafata de teren aflata in (co) proprietatea reclamantului
- sa se constate existenta unui gard imprejmuitor care delimiteaza suprafata ocupata
- sa se dispuna desfiintarea gardului si restrangerea la suprafata de teren care le apartine legal, pe baza unei expertize extrajudiciare
Unul din parati depune reconventionala, cheama in judecata coproprietarul celeilalte cote de 1/2, care e Statul roman, si detinatorii dreptului de folosinta special pt aceasta cota de 1/2, cetateni straini si solicita granituire. Solicita o alta expertiza, care se aproba. Toate partile solicita interogatorii, care se aproba. Se pune in discutie taxa de timbru, urmand ca instanta sa se pronunte in incheiere asupra valorii. In incheiere, instanta solicita taxa timbru la valoarea terenului.
La termenul urmator se prezinta partile pt. interogatorii, se face dovada platii taxei de timbru, iar instanta hotaraste sa dijunga reconventionala de actiunea principala, care ramane in pronuntare.
Actiunea este respinsa ca inadmisibila, reclamantului i se imputa ca nu a adus Statul roman ca si co-reclamant sau nu a prezentat nicio dovada ca ar fi de acord cu actiunea. Se invoca cazul Derscariu contra Romania.
Ce credeti, ar avea recursul sanse de castig?
Statul roman a fost parte in proces dar nu a participat la procedura, faza probatoriului nu s-a incheiat. Se poate invoca cazul Lupas contra Romania? dar proiectul nolui cod de procedura care prevede expres posibilitatea unui coproprietar de a sta singur in instanta?
Stiti cum se spune, nu se stie niciodata...se mai castiga procese si pe nepriceperea unora/altora...
Puteti face recurs si incerca. NU inteleg cum a fost statul parte?
Dupa pararea mea insa, sansele sunt minime in recurs.Aveti insa posibilitatea sa faceti reconventionala pe cererea disjunsa, si de data aceasta sa indepliniti conditiile de formulare ale unei actiuni in revendicare. Ati pornit prost singur.
Cererea reconventionala disjunsa are caracterul unei cereri de chemare in judecata de sine statatoare astfel ca, eu personal as face reconventionala la ea...dar indeplinind conditiile actiunii in revendicare...etc.
succes
av. Ileana Schwarz
Am formulat acest raspuns cu rezerva ca nu cunosc toate detaliile spetei si ce anume v-a determinat sa porniti singur si ..prost sfatuit...
pai... pentru omul de rand este destul de greu de inteles ca cu dreptatea pe foond in mana, poti pierde pentru o treaba de procedura. :)
Statul a fost parte, ca intervenient, chemat fiind de un parat prin reconventionala. Nu a participat la procedura, nu a dat nici un semn la 3 termene.
pe de alta parte, in mod neoficial, cei de la primarie considera ca ei nu mai au nici o treaba cu un teren pntru care s-a emis dispozitie de restituire ( si acordare a dreptului de folosinta special) conform L10/2001 si cei de la CF trebuiau sa treaca dreptul de folosinta special la P II, proprietate, si nu la P II, sarcini.
reconventionala pe cererea disjunsa in care sa se ceara ce? revendicarea esuata in actiunea principala?
da, revendicarea ...impreuna cu actualul coproprietar.
Nu poti avea proces fara reguli de procedura si nici nu se poate invoca necunoasterea legii sau propria culpa.
dreptul de folosinta se trece la sarcini.
asta nu ar implica o noua taxa de timbru la valoarea terenului?
dar nu-mi pot atinge scopul prin granituire? adica odata stabilita limita prin poces de granituire, partile nu sunt obligate sa se conformeze? ar putea fi necesara o revendicare ulterioara, daca ea nu se face oadata cu granituirea?
e vorba de drept de folosinta special, legea 10/2001 e o lege speciala. e adevarat, nu stiu ce inseamna asta. :)
sunt de acord ca trebuie sa existe reguli de provedura, dar ele trebuie sa vina in sprijinul actului de justitie, nu impotriva.
multumesc.
ps as mai avea o intrebare legata de actiunea principala. stiu ca "La cererea de recurs se va atasa dovada achitarii taxei de timbru, conform legii.", dar ce s-ar intampla daca taxa s-ar achita pana la primul termen?