avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... imprumut
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

imprumut

am imprumutat in26iul2006 o persoana cu suma de 400 mil lei vechi,com¡ntract legalizat la notar,fara garantie.scadenta a fost in26iul2007.pers refuza sa -mi dea banii.ce pot face care sunt pasii care trebuie urmati k sa-l dau in judecata,care sunt costurile si durata procesului.va rog nu-mi ocoliti intrebarea.multumesc
Va rog sa nu va mai auto-citati mesajul, s-a inteles ca doriti raspuns la problema postata iar mesajele consecutive constituie o incalcare a regulamentului de postare. Multumesc!
1. Daca refuza sa dea banii, mergeti pe dreptul comun, adica cu taxa de timbru la valoare (cca 10% din suma reclamata o sa ajunga taxa de timbru).Actiunea va cuprinde toate dovezile dvs. (inscrisuri, interogatoriu, martori daca este cazul).Atentie: sa nu treaca 3 ani pt ca altfel se prescie dreptul dvs.
2. Faceti inainte de actiunea in instanta o notificare pt a avea dovada ca ati incercat amiabil sa stingeti litigiul si nu s-a putut. Recomand sa faceti aceasta notificare prin biroul executorilor judecatoresti, inainte de a face actiunea in instanta, (ca in maxim 15 zile lucratoare sa va dea banii datorati prezentandu-se in ziua, luna, ora, locul biroul executor judecatoresc...ca sa aduca banii sau recipisa de virare a banilor in contul dvs),atragand atentia ca in caz contrar datoreaza pe langa suma legala de plata si dobanzi, cheltuieli de judecata.In acest sens, uitati-va si pe acel contract,(daca ziceti ca este contract) daca s-a prevazut vreo clauza prealabila de a se solutiona litigiul pe cale amiabila, cum si in ce conditii, ca sa tineti seama cand faceti aceasta notificare.
3. Costurile:
a) notificare prin biroul executorilor judecatoresti (100 lei, dau un pret estimativ);
b) taxa de timbru pt actiunea din instanta cca 10% din pretentii.
Durata procesului.
Depinde si de dvs. cum va organizati.
Daca depuneti in mod ordonat toate probele prin opis de inscrisuri (pt inscrisuri) numerotate, enuntate cu numar data, odata cu actiunea de chemare in judecatra;
Daca puteti cunoaste de la notificarea ce eu am sugerat sa o faceti prin exeucutorul judecatoresc, o sa cunoasteti daca nu in detaliu dar cel putin enuntiativ care sunt motivele de refuz.
Ce poate sa faca el:
- sa fuga, si sa zica ai lui ca nu mai locuieste la acea adresa;
- sa ceara termen pt amanare ca vrea aparator;
- sa se prezinte dar sa zica ca are si el pretentii de la dvs (pretentie la pretentie se cheama cerere reconventionala) si atunci si el trebuie sa plateasca taxa de timbru la valoare (daca face asa, termenul maxim este odata cu intimpinarea sa depuna cererea reconventionala, daca nu a decazut din acest drept de a cere judecarea a 2 cauze intr-un dosar- adica se judeca separat);
- sa spuna ca nu datoreaza suma, sau o datoreaza in parte.
Aspecte pe care o sa le cunoasteti daca nu in totalitate macar partial chiar de la notificare.
Realitatea este ca procesele reprezinta un lux, taxele de timbru daca nu le platesti se anuleaza actiunea.
Succes.
Inocentia
Daca ati semnat un contract de imprumut cu aceste conditii si notarul l-a autentificat, puteti merge direct la executor judecatoresc pentru a incepe formalitatile de executare. Trebuie sa aveti in vedere ca acest contract semnat la nota reprezinta titlu executoriu si dupa investire se poate trece la executare. Orice executor va poate consilia in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creanta ioananecula ioananecula Buna seara.In anul 2008 luna octombrie am inprumutat unei familii o suma de bani intocmind o chitanta de mina cu mentiunea de a-mi inapoia banii in luna ... (vezi toată discuția)
Sunt curios DreamLand DreamLand daca acest patron la care am lucrat a venit la mine cu un asa zis contract eu am semnat spunand ca el inregistreaza la itm acel contract.....cand i-am zis ca ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie bog_m bog_m buna ziua.am da bani la cineva si nu prea mai are de gand sa mii dea,cu toate ca am act de mana facut cu el,problema e ca,i-am mai dat niste msg de ... (vezi toată discuția)