In urma cu trei ani tatal meu a decedat. La momentul decesului el avea datorii la 3 banci.In proprietatea lui exista un imobil si un automobil.
Pana in momentul de fata, nu am inceput nicio actiune de succesiune. Tin sa mentionez ca nu exista nici acte de acceptare tacita: imobilul nu este locuit, automobilul nu a fost folosit de la deces, nu au fost platite impozitele pentru aceste bunuri. Singurul lucru este faptul ca am platit pentru inmormantare cu toate ca stiu ca acest fapt nu este considerat acceptare tacita conform noului cod civil.
Eu si mama locuim in casa care se afla in proprietatea ei iar in ultima vreme primim destul de multe scrisori de la banci (mentionez ca scrisorile sunt adresate in continuare tatalui meu).
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. putem renunta la mostnire sau sa o acceptam sub beneficiu de inventar chiar daca au trecut 3 ani?
2. Putem fi obligate sa platim chiar daca nu exista succesiune (sa mi se opreasca salariul, spre exemplu)?
Daniela, Toate succesiunile care se fac potrivit noului Cod Civil sunt sub beneficiu de inventar. Asadar, daca faci succesiunea vei plati datorii doar in limita valorii mostenirii, deci daca valoarea acestei mosteniri este mai mare decat datoriile atunci nu cred ca ai vreun motiv sa nu o accepti
"mostenire" datorii
gregoo
Buna ziua,
In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Creditul , mostenire?
Adina36
Buna ziua...Mama a decedat si la acea data avea un credit...Acest credit era fara giranti si asigurat...Desi am dus la banca certificatul de deces , dupa 1 an ... (vezi toată discuția)