avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Primaria defriseaza o padure pentru vilele unor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Primaria defriseaza o padure pentru vilele unor privati - legalitatea actiunii

Buna ziua. Am o intrebare legata de construirea unor vile (case de vacanta, nu pensiuni) pe un teren acoperit de padure.

Situatia e urmatoarea: primaria din orasul meu a defrisat in 2013-2014 citeva mii de metri patrati de padure, iar o suprafata si mai mare a fost marcata acum o saptamina si urmeaza sa fie taiata in curind, in aceeasi zona (este chiar la intrarea intr-un traseu turistic destul de circulat, in liziera padurii si, din cite stiu, se afla si in interiorul Parcului Natural Bucegi). Problema e ca, pe locul unde s-a taiat in 2013, au aparut deja niste vile ale unor persoane private. Terenul, din cite am inteles, era in proprietarea privata a primariei, deci a ajuns la persoanele respective prin vinzare/donatie/concesiune. Iar intrebarea este: se poate face legal asa ceva, adica un teren impadurit detinut de primarie sa se transforme in cartier de vile, detinute de niste privati?

Eu m-am uitat si in Codul Silvic (Capitolul IV - Asigurarea integritatii fondului forestier national, in special art. 37) si nu vad cum ar putea face asta legal. Exista vreo "portita" legala de care sa se poata folosi? Cunoaste cineva o situatie similara?
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 09:21, 29 Octombrie 2015
Parca zilele acestea se discuta despre ceva dosare, ilegalitati cu padurile, cereri de arestare a unor demnitari... Asa ca totul este posibil, Romania fiind tara tuturor posibilitatilor.
Situatia din Parcul National Bucegi este analizata :
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2015
doina_manuela, utilizator
Portița legală ar fi că pădurea în locul respectiv este bolnavă și trebuie defrișată dar acest lucru se făcea cu condiția reîmpăduririi.
Prin sistemul SUMAL sunt introduse în baza de date toate ocoalele silvice și se poate verifica proveniența, circulația...etc. a masei lemnoase.
Dacă sunteți interesat, solicitați în scris, să vi se comunice prin ce hotărâre s-a stabilit tâierea - adresă către REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-Romsilva. Indicați concret, precis , locația respectivă. Primăria avea nevoie de acceptul Romsilva.
Intre timp am reusit sa comunic cu mai multe institutii cu atributii in domeniu (Garda de Mediu, Romsilva, ITRSV, Ministerul Mediului), au fost si mai multe controale la fata locului, iar concluzia generala a fost ca s-a taiat ilegal. In prezent, exista inclusiv un dosar penal deschis la DNA Ploiesti. Intr-adevar, miine, la "Romania, te iubesc!", se va discuta si despre acest caz, printre altele.
Peisaj mirific,dar dezolant vaznad cele enuntate de tine.
Intamplarea a facutca ieri sa vizitez zona in speta,azi tot intamplator am vazut si reportajul.
Cer este ca unde omul paseste se cam naruie o parte din frumusetea locului indiferent care ar fi el.
Aici insa singurele vinovate sunt autoritatile reprezentate de persoanele dubioase ce s-au perindat ani la rand la carma institutiilor statului.Nici un responsabil director sau alta persoana ce ar trebui sa fie la curent cu ce se intampla evita sa dea un raspuns concret.
Haide sa vedem ce s-a ales si de cele sapte izvoare...? Cine si ce interese meschine a avut acolo? Sa puricam tot ce este in detrimentul nostru,ca si electori doar noi putem stopa aceste crime impotriva naturii ce se vor reflecta ulterior asupra sanatatii noastre a tuturor datorita lipsei de pregatire a inconstienteti si dorintei de inavutire a functionarului public.
Acum este mai simplu in a aduna norodul la o razvrateala dreapta si cinstita pentru un scop comun de interes national.
Muntii sunt ai nostrii aituturor,nu ai ministerlor sau functionarilor publici.In inima muntilor te trezesti cu afise care te informeaza cu titlu mare,PROPRIETATE PRIVATA''.Inadmisibil asa ceva,dupa dezbracarea muntilor,acum a venit randul valorificarii lor si ingradirii efective a dreptului de a mai face in viitor excursii pe traseele montane.
Eu zic sa reflectam asupra industriei sa face o comparatie pentru a ne trezii la realitate.
Pasul 1 a fost oprirea si conservarea fabricilor.
Pasul 2 privatizarea prin actiuni impartite angajatilor ajungand la faliment.
Pasul 3 cumpararea de investitori favoriti adica cei cu bani.
Pasul 4 taierea si vinderea bucata cu bucata a echipamentelor
Pasul 5 teren pentru imobiliare,malluri in principiu si ansambluri rezidentiale.
Asa vor ajunge si minunatii nostri munti!
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Cine raspunde pt prejudiciul civil din taierea padurii? aidu aidu Am achizitionat un teren la marginea unei paduri, unde am amenajat o gospodarie. Dupa mai multi ani s-au mutat vecini vizavi, care au defrisat, incredibil, ... (vezi toată discuția)
Expoatare...? elevan elevan pot exploata o padure pentru care am titlu de proprietate obtinut in urma unei hotarari judecatoresti, fara sa o intabulez? (vezi toată discuția)
Constructie teren intravilan - fond forestier cbc0812 cbc0812 Avand in vedere dificila comunicare cu cei de la ITRSV, nu gasesc solutia la urmatoarea problema. Detin 2 terenuri in intravilanul unui oras care sunt trecute ... (vezi toată discuția)