avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Nelamurire! - Excepţia necompetenţei materiale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Nelamurire! - Excepţia necompetenţei materiale

Am amanat primul termen la un proces civil in care sunt reclamant, actiune in raspundere delictuala-daune morale.
S-a dispus amanarea, dar, pe site-ul judecatoriei scrie asa :

Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Acordă termen de judecată la data de [---], pentru când părţile litigante vor răspunde la excepţia necompetenţei materiale, raportat la valoarea pretenţiilor formulate de către reclamant.#-o
Document: Încheiere de şedinţă , data [---]

Ce vrea sa insemne ? Ce ar trebui sa spun in prima instanta cand ma afisez in fata judecatorului ? Pe langa ce am eu de spus despre situatia in cauza ....
Cel mai recent răspuns: GeorgeVandu05 , utilizator 16:27, 16 Ianuarie 2015
Depinde de suma solicitată cu titlu de daune. Daca cererea a fost introdusă la judecătorie si valoarea pretentiilor este peste 200 00 lei, este de competenta Tribunalului, drept pentru care instanța a invocat aceasta excepție si a acordat termen.

Art. 94 NCPC

Judecătoria

Judecătoriile judecă:

j)orice alte cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, indiferent de calitatea părţilor, profesionişti sau neprofesionişti;

Codul de procedura civila
Titlul III - Competenta instantelor judecatoresti
Capitolul I - Competenta materiala
Sectiunea 1 - Competenta dupa materie si valoare
Judecatoria Art. 94
Judecatoriile judeca:
1. in prima instanta, urmatoarele cereri al caror obiect este evaluabil sau, dupa caz, neevaluabil in bani:
j) orice alte cereri evaluabile in bani in valoare de pana la 200.000 lei inclusiv, indiferent de calitatea partilor, profesionisti sau neprofesionisti;
Tribunalul Art. 95
Tribunalele judeca:
1. in prima instanta, toate cererile care nu sunt date prin lege in competenta altor instante;

In cauza dvs. probabil ati cerut o suma mai mare de 200 mii lei ca daune, iar judecatoria a sesiazat din oficiu ca nu poate sa judece o cerere de asemenea valoare, din motivul de mai sus.
Dvs. aveti posibilitatea sa raspundeti chestiunii invocate (ca judecatoria nu este competenta), sau nu. Daca nu raspundeti, se va judeca fara raspunsul dvs.
Daca se admite exceptia necompetentei judecatoriei, atunci cauza va fi trimisa la instanta competenta, unde o luati de la capat cu primul termen de judecata.
reveniti cu niste precizari suplimentare: cat cereti in instanta si ca urmare a carui prejudiciu??
apoi va vom lamuri ce se intampla in instanta.
Am cerut ca daune morale 50 000 (cincizeci de mii) euro. Transformat in lei ar fi peste 220 000 (doua sute doua zeci mii). De asemenea, am 7 capete de cerere - calomnie, insulta, tulburare de posesie (prin parcarea repetata a autoturismelor pe calea mea de acces), instigare la violenta, violarea vietii private (prin inregistratrea video a proprietatii private), un fel de constituire la grup infractional (2 politisti, 2 unchi - unul avand calitatea de casier al ipj, celalalt avand o oarecare influenta in administratia publica a primariei comunei prin persoana care da sau retrage autorizatii de functionare a unitatilor comerciale, un var drept - care mi-a filmat proprietatea privata, si calomnii intr-un alt dosar civil precum si calomnii defaimatoare a persoanei [mele] prin intampinare). Un unchi, cel din ipj, i s-a facut dosar penal pentru 4 infractiuni ce nu depasesc 2 ani de inchisoare, iar varului - sesizare penala la Parchet. La 2 politisti am reclamat actele incalcate de acestia la ipj, care a urcat la BCCO-DIICOT din cadrul Parchetului de pe ICCJ, unde am mai dat si o declaratie. Din cele auzite din sat, s-ar parea ca unul din cei 2 politisti e suspendat pentru cercetari, dar nu stiu nimic sigur, nimic concret.
Asadar, dosarul este pe departe de a fi elucidat doar prin 2 fraze in instanta.
Bani pentru avocati nu am, asa ca o parere minimala mi-ar fi de foarte mare ajutor.

O alta chestiune, si as dori sa luati seama - prin intampinare, paratul considera ca eu ii cer acesti bani enormi (50 mii euro) din motive ca nu am servici si nici vreo calificare profesionala, cand de fapt am terminat liceul cu bacalaureat si facultatea (dar fara licenta), avand o unitate comerciala de tip alimentatie publica (cafe-bar) pe care , prin mijloacele sale, mi-a inchis-o la 3 luni de la deschidere. Momentan muncesc, tot in alimentatie publica, pentru a-mi plati datoriile catre furnizori si creditori. Inchiderea nu a fost realizata prin ANAF, SANIPID sau alte institutii, ci doar printr-o cerere sumara catre primaria comunei. Nu am idee si nu stiu ce fel de relatii are cu respectiva doamna de la autorizatiile de functionare ale societatilor, dar totul a fost inchis brusc, fara alte reglementari. Dar inchiderea barului meu este cu totul alta discutie, desi face parte din dosarul civil in care este implicat atat paratul cat si alti functionari.
Ideea este ca, chiar nu as dori niciun ban de la parat, si asa cum am mentionat prin raspunsul la intampinare - ca toti banii care ii cer ca daune morale sa fie virati in contul Ministerului Justitiei, pentru imbunatatirea acesteia.

Nu cred ca a mai nimerit cineva (avocat, procuror, judecator) o asemenea cerere.
De aceea cred ca instanta, parerea mea, are 2 nelamuriri :
1. suma exorbitant de mare (50 mii euro = peste 220 mii lei )
2. transferarea in cazul castigului in contul Ministerului Justitiei.

Ce m-ati sfatui sa fac ... si ce ar trebui sa adaug sau sa modific la cererea mea de trimitere in judecata ?:slap:
P.S. - Cine invoca Excepţia necompetenţei materiale ? Instanta, din oficiu, sau paratul ? Si scrie totusi - raportat la valoarea pretentiilor de catre reclamant ...
P.S. 2 - Ar trebui sa redactez o cerere prin care sa spun ca instanta de fond este compenta, reducand valoarea pretentiilor sub 200 mii lei, sa zicem 190 sau 180 mii lei ? Cand si in ce mod ?
Multumesc aniticipat !
Ultima modificare: Duminică, 19 Octombrie 2014
GeorgeVandu05, utilizator
In primul rand, ar fi bine sa aveti avocat. Era bine sa fi avut de la bun inceput, tocmai pentru ca sa evitati situatia in care va aflati, de declinare a competentei judecatoriei si trimitere a dosarului la tribunal, si multe altele are vor urma.
Exceptia este posibil sa o fi ridicat oricine. Daca nu a ridicat-o vreunul dintre parati, cu siguranta instanta a ridicat problma din oficiu, petru ca judecatoria nu are voie sa judece cereri de a caror solutionare nu este competenta.
Din ceea ce ati scris, intrevad probleme mari de probatiune, de structura a actiunii, de mod in care ati croit si intentionati sa conduceti procesul. O sa pierdeti mult timp si efort si poate chiar procesul, si n-o sa stiti de ce ...Procesele au si ele regulilile lor, proceduri dupa care se conduc si a caror nerespectare duce la respingerea actiunii fara nici un fel de dubiu.

p.s. Cred ca judecatorului la care a nimerit cererea dvs. nu ii pasa nici un pic de problema contului bancar in care ati cerut plata. Asta pentru ca el, judecatorul acela va scapa de dosar la urmatorul termen, pentru ca indicarea destinatie banilor catre imbunatatirea justitiei arata ca dvs. nu aveti un prejudiciu real de recuperat si vreti numai sa pedepsiti pe parati (iar prejudiciul dovedit este o conditie esentiala pentru orice actiune de daune morale / materiale), pentru ca oricum nu este treaba judecatorului fondului cauzei in ce cont se vor plati daunele daca le-ar acorda (asta e problema de executare silita, dupa ce se termina procesul). Nu sunteti mai convingator daca indicati judecatorului ca banii vor merge tocmai catre instante ... dimpotriva.

p.p.s Nu sunt judecator si nici avocat, prefesez exclusiv in cauze "de afaceri", dar pana si eu am vazut vreo doua actiuni ca a dvs. in ultimii trei ani. Nu sunt atat de rare cum credeti, si s-au pierdut ambele (cu tot cu taxa de timbru exorbitanta platita de reclamant, si care din fericire a mers catre bugetul instantelor)
Ultima modificare: Duminică, 19 Octombrie 2014
smeagull, utilizator

Alte discuții în legătură

Declinare competenta, intampinare pentru noua instanta SIE SIE Judecatoria si-a declinat competenta si a inaintat actiunea la tribunal, care-mi solicita actiune de intampinare pentru noua instanta. Cum formulez aceasta ... (vezi toată discuția)
Respingere plata reparării pagubei produse? Narcisa_ Narcisa_ Am depus o petitie la o functionara de la o institutie publica la care nu am primit răspuns in termen de 30 de zile. Dupa ce au trecut cele 30 de zile, m-am ... (vezi toată discuția)
Necomunicare intampinare natyca natyca Am si eu o speta...am chemat in judecata, la Tribunal, in contencios o institutie....la primul termen de judecata m-am prezentat personal neavand angajat ... (vezi toată discuția)