Am acşionat în judecată pe o societate comercială care are ca obiect de activitaterealizarea de sisteme de alimentare cu gaz presiune redusă. Această societate şi-a amplasat prin terenul meu proprietate privat o conductă de alimentare cu gaz, înainte de apariţia HG 1240 din 12. 12. 2012.
Acţiunea promovată este pentru încheierea convenţiei cadru de plată a unei chirii/lună pentru ai da utilizatorului drept de acces la intervenţii, întreţinere, etc.
Cu toate că am chemat un evaluator judiciar care a efectuat o expertiză evaluatorie, pârâtul meu::justcuz::, obiectează la raport prin faptul că nu este de acord ca să-i calculez ca deschdere a servituţii de trecere distanţa de 4 m, ci cea de 0,5 m faţă de axul conductei motivând Ordinul nr. 5/2009 emis de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
Intrebare:
- Cum se calculează servitutea de trecere a unui utilaj pentru acces la conducta în cauză,?
- Care este actul normativ care reglementează dreptul de uz sau servitute ?
- Cine şi cum se stabileşte chiria pe metru patrat pentru un teren afectat de către o conductă de interes local ?
Vă mulţumesc, cu respect Mihai
Era bine sa apelati la serviciile unui expert parte care sa va consilieze si cu care sa gasiti raspunsurile de care aveti nevoie la intrebarile dvs.!!!
Care este actul normativ care stabileste servitutea de trecere ? Cum se stabileste chiria ? Acestea sunt întrebarile la care astept un raspuns competent. Multumesc !
Art. 617 C.civ. - Dreptul de trecere
(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
(2) Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.
(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.