avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Convenţie cadru-servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Convenţie cadru-servitute de trecere

Am acşionat în judecată pe o societate comercială care are ca obiect de activitaterealizarea de sisteme de alimentare cu gaz presiune redusă. Această societate şi-a amplasat prin terenul meu proprietate privat o conductă de alimentare cu gaz, înainte de apariţia HG 1240 din 12. 12. 2012.
Acţiunea promovată este pentru încheierea convenţiei cadru de plată a unei chirii/lună pentru ai da utilizatorului drept de acces la intervenţii, întreţinere, etc.
Cu toate că am chemat un evaluator judiciar care a efectuat o expertiză evaluatorie, pârâtul meu::justcuz::, obiectează la raport prin faptul că nu este de acord ca să-i calculez ca deschdere a servituţii de trecere distanţa de 4 m, ci cea de 0,5 m faţă de axul conductei motivând Ordinul nr. 5/2009 emis de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
Intrebare:
- Cum se calculează servitutea de trecere a unui utilaj pentru acces la conducta în cauză,?
- Care este actul normativ care reglementează dreptul de uz sau servitute ?
- Cine şi cum se stabileşte chiria pe metru patrat pentru un teren afectat de către o conductă de interes local ?
Vă mulţumesc, cu respect Mihai
Cel mai recent răspuns: omatcons , utilizator 08:42, 19 Noiembrie 2014
Era bine sa apelati la serviciile unui expert parte care sa va consilieze si cu care sa gasiti raspunsurile de care aveti nevoie la intrebarile dvs.!!!
Care este actul normativ care stabileste servitutea de trecere ? Cum se stabileste chiria ? Acestea sunt întrebarile la care astept un raspuns competent. Multumesc !
Art. 617 C.civ. - Dreptul de trecere
(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.

(2) Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.

(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.
Ce deschidere tregui sa aiba servitutea de trecere si prin ce act normativ este reglementata ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere conducta gaze naturale - vecin luca1982 luca1982 Buna ziua, Ma aflu in situatia in care conducta de gaze naturale care ma alimenteaza pe mine mai deserveste si un alt vecin. Aceasta trece pe fatada casei ... (vezi toată discuția)
Noul cod civil 2014 - drum servitute - acces extindere retea gaz luk2011 luk2011 Pentru a ma putea racorda la reteaua de gaze , am nevoie de acceptul vecinilor proprietarii unui drum privat , drum de pe care s-ar face extinderea de retea ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere balteanu valentin balteanu valentin Este legal ca un BEJ sa execute o licitatie publica pentru vanzarea unei parcele de teren fara ca la respectiva parcela sa existe o cale de acces ? ... (vezi toată discuția)