avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota rezerva succesorala descendenți.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota rezerva succesorala descendenți.

Am 2 intrebari directe!

1.Suntem 3 surori,mama noastra a decedat acum 10 ani,atunci nu am deschis succesiunea iar apartamentul a ramas pe numele lu tata! El acum 6 luni a decedat!
Sora care a stat acolo spune ca ia lasat ei apartamentul! Noi cele 2 surori ce putem face?

2.Avem prin lege normal dreptul la cota parte din avere?

Nu am semnat nici un act de dezmostenire etc!

Astept raspunsuri!

Multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:49, 20 Octombrie 2014
Joha a scris:

In cazul Dvs 3/24 pt fiecare copil.

sunteți sigur? nu cumva (discutăm în fracțiuni din întreg imobilul) 5/48 e rezerva testamentară din partea tatălui?
la care se va adăuga 1/8 partea de moștenire de pe urma mamei? adică în total 11/48? nu e rezerva testamentară 1/2 din dreptul de succesiune?
Daniel1900 a scris:

mai exact-ce valoare are rezerva asta succesorala-încălcată prin liberalitati

Eu va dau ...formula (fiindca am ajuns priceputa in drept drept fugind de matematica :) ) si dvs. faceti calculele cu fracţii, tinand seama si de urmatoarea necunoscuta (pentru mine, la acest moment): Ce inseamna/ce ati vrut sa spuneti prin: "a ramas pe numele lu tata"? Apartamentul era numai al tatălui (bun propriu) si din acest motiv a ramas al lui? Ori era ... si a lu' mama si a lu' tata? (adica bun comun achizitionat impreuna in timpul casatoriei lor)?

Sa zicem ca era INTREG al lui tata.
Intregul impartit frateşte pe din trei (3 surori) = 1/3 fiecare (cota succesorala)

Rezerva succesorala a fiecarui mostenitor rezervatar este de jumatate din cota succesorala care i s-ar fi cuvenit ca mostenitor legal, daca n-ar fi existat liberalitatea. (adica 1/6 in acest caz).

Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2014
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am testament autentic de la părinți pe apartamentul ... Toculeasa Toculeasa Buna ziua! Am testament autentic de la părinți pe apartamentul deținut de ei .Ei au decedat si vreau sa știu dacă pot trece apartamentul pe numele meu in ... (vezi toată discuția)
Mostenitori rezervatari tomi_mithos tomi_mithos suntem trei surori,doua din casnicie legitima iar a treia din alta,nelegitima (sora vitrega),mostenirea ramasa din partea tatalui este un apartament si un loc ... (vezi toată discuția)