Buna tuturor!
Am nascut in iulie 2008, deci copilul meu are momentan 10 luni jumatate! Am ramas din nou insarcinata,iar pana cand o sa nasc al doilea copil (ianuarie) primul copil nu o sa aiba 2 ani(1 an si 8 luni).Ce se intampla pot sa raman in continuare in concediu de cresterea (al celui de-al doilea copil) de pana la 2 ani ? Mai primesc alocatia +indemnizatia pentru cel de-al doilea copil fara sa mai fi mers la serviciu cel putin 1 an? Mai exact ce bani o sa primesc pt cel de-al doilea copil? Mentionez ca acum beneficiez de 85%... . Trebuie sa anunt din nou la serviciu si ITM - ul ca si prima data?
vA MULTUMESC ANTICIPAT!
Puteti beneficia in continuare de concediu pentru cresterea copilului indeplinind aceleasi formalitati ca si primqa data veti beneficia de indemnizatie nu mai mica de 6oo lei lunar.
Multumesc domnule Dan, dar revin indemnizatie+alocatie=800 ,nu? Puteti sa mi dat si cadrul legislativ referitor la intrebarile mele legate de mama si al doilea copil??Asa as intelege mai bine situatia in care ma aflu!!
Va ajut eu:
Norme metodologice la OUG 148/2005:
Art. 8. - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
(2) În cazul în care situaţia prevăzută la alin. (1) se produce după data de 1 ianuarie 2009, se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil."
1.Pakos,eu o sa nasc al 2 lea copil in ianuarie 2010, IAR PRIMUL COPIL ATUNCI O SA DOAR 1 AN SI 6 LUNI iar dupa cum spune alin.2 din OUG.148/2005 SE VA ACORDA O SINGURA INDEMNIZATIE? SI ALOCATIE?ADICA EU SASE LUNI NU O SA IAU ALOCATIE SI INDEMNIZATIE DUPA AMBII COPII? O SA PIERD DE LA UN COPIL TIMP DE 6 LUNI INDEMNIZATIA?
2. EU BENEFICIEZ DE 85 % , DECI DE RECALCULARE, DUPA CUM SPUNE TOT ALIN. 2 TOT ACESTI BANI TREBUIE SA I PRIMESC SI LA AL 2 LEA COPIL SAU MINIMUM DE 800 DE LEI! MENTIONEZ CA EU NU O SA MAI MERG LA SERVICIU PANA LA NASTEREA CELUI DE AL 2 COPIL!!
Alocatia este dreptul copilului, ca urmare, cand il veti naste pe cel de-al doilea copil, veti lua 200 lei pentru el (pana la implinirea varstei de doi ani) si 200 lei pentru primul ( pana cand va implini doi ani).
Cand veti naste copilutul nr. 2, veti primi in continuare indemnizatie crestere copil, pana va implini 2 ani, in acelasi cuantum pe care il primiti in prezent pentru primul. E mai clar acum? O singura indemnizatie, 2 alocatii.