avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati asociatie locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati asociatie locatari

Buna ziua!
Ma confrunt cu o situatie despre care cred ca e cam nedreapta, ma intreb daca mi se pare doar sau am chiar dreptate.
Locuiesc din 2010 intr-un apartament cumparat. In momentul cumpararii proprietarul era la zi cu cheltuielile fata de asociatia de loctari, si in sensul acesta a prezentat notarului si o adeverinta.Administratorul blocului mi-a confirmat intr-o discutie ca sunt niste panalitati fata de un furnizor pe care le-a preluat o data cu asociatia in anul 1998. Ieri ne-am trezit cu un afis prin care eram instiintati ca exista o decizie definitiva si irevocabila prin care trebuie sa achitam respectivele panalitati furnizorului in cauza, adica esalonat in 36 de luni cate 230 ron lunar fiecare familie.
Nu mi se par corecte urmatoarele lucruri:
1. noi locatarii nu am stiut ca administratorul in numele asociatiei a avut un proces cu respectivul furnizor
2.de ce sa platesc eu penalitati acumulate de nu stiu cine intr-o perioada in care eu nici nu locuiam acolo.
3.daca in 2010 in momentul cumpararii apartamentului am primit o adeverinta din care reiese clar ca apartamentul si proprietarul din acel moment nu avea nici un fel de datorii catre asociatia de proprietari- e corect sa platesc eu acum acesti bani ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:12, 23 Octombrie 2014
ar fi bine sa vedeti hotararea dupa ce va ramane definitiva si eventual sa pretindeti a fi percepute de la fostul proprietar daca aceste penalitati au fost aplicate pentru perioada cat a fost proprietar fostul.
Aveti dreptate.
Ca nou proprietar, dvs. ati preluat o locuinta a carui proprietar in momentul realizarii vanzarii locuintei nu avea debite fata de as. prop. - lucru de-altfel demonstrat prin acea adeverinta.
Acum, dupa cele explicate in legatura cu aparitia unor penalitati pe care furnizorul le-a obtinut in instanta impotriva as. prop., "vad" cel putin doua solutii, dar in niciuna nu sunteti dvs. implicata:
1. Fostul proprietar s-ar putea sa nu fi fost debitor in perioada pentru care s-au calculat penalizari astfel incat acestuia sa nu i se repartizeze sume reprezentand penalizari;
2. Daca fostul proprietar ar fi avut debite in perioada amintita si as. prop. nu i-a repartizat pe lista de plata penalizari, ar putea acum sa i le repartizeze, cu conditia ca in adeverinta eliberata sa fi fost facuta o observatie privind eventualele obligatiile asociatiei fata de furnizorul respectiv...

Cum spuneam, in ambele situatii, dvs. nu sunteti implicata si de aceea am si facut remarca ca "aveti dreptate".
..................
Din cele aratate de dvs. si ce-am mai inteles noi se desprinde concluzia ca adeverinta pe care as. de prop. le elibereaza proprietarilor in cazul instrainarii proprietatii trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu o remarca/observatie din care sa reiasa ca desi proprietarul nu avea debite catre as. prop. la momentul eliberarii adeverintei, niste debite ar mai putea "apare" in cazul unei actiuni in instanta intentata de catre un furnizor, asociatiei de proprietari, dupa eliberarea adeverintei.
Chestiunea este sa mai gasesti vechiul proprietar...

In cazul dvs. ar trebui sa va adresati as. prop., sa solicitati sa nu vi se repartizeze aceste sume care nu va privesc de nicio culoare, eventual sa le achite cei din vina celor care nu au introdus pe listele de plata sumele ce reprezentau penalitati (afisate distinct in facturile furnizorilor).

Succes!
se pare ca hotararea e definitiva, desi nici un locatar nu a vazut-o Si parerea mea este aceeasi, cum nu sunt in domeniu aveam nevoie de o confirmare. Va multumesc pentru raspuns!
Adam Grecu
le elibereaza proprietarilor in cazul instrainarii proprietatii trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu o remarca/observatie din care sa reiasa ca desi proprietarul nu avea debite catre as. prop. la momentul eliberarii adeverintei, niste debite ar mai putea "apare" in cazul unei actiuni in instanta intentata de catre un furnizor, asociatiei de proprietari, dupa eliberarea adeverintei.


Dar daca era invers, in sensul ca asociatia avea un proces cu un proprietar care avea o restanta la intretinere, iar dupa proces intra o suma mare de bani din penalizari, atunci mai anuntau vechiul proprietar sa ii restituie suma, sau utilizatorul era "multumit si cu lacrimi pe obraz"?
Adeverintele nu se pot elibera cu "ANEXA" in care sa fie trecute toate procesele cu furnizorii sau cu proprietarii restantieri, sau asociatia sa tina evidenta fiecarui proprietar cand a locuit, daca au fost facturi platite sau neplatite, cand a facut fiecare restanta.
Sunt multe administratii care fac listele pe coli liniate de administrator, cu calculator de birou, cu pix sau creion, care nu au chitantiere personalizate, fara carti de munca, unde nu se tine nici o evidenta corecta, iar daca le dai un laptop il folosesc pe post de tava.
@nelusha a scris
Administratorul blocului mi-a confirmat intr-o discutie ca sunt niste panalitati fata de un furnizor pe care le-a preluat o data cu asociatia in anul 1998

Adica ati fost instiintata ca s-ar putea sa apara niste sume de plata din acele penalizari.
Atunci de ce spuneti ca sunteti surprinsa?

Dv. nu sunteti de vina, de acord, dar trebuie sa va asumati orice neplacere apare ulterior achizitionarii apartamentului.
E ca si cum vi s-ar sparge o teava si v-ar inunda apartamentul cu tot cu mobila si toate lucrurile facute varza. Nu-l puteti invinovati pe fostul proprietar ca v-a vandut un apartament cu defect. I se putea intampla lui, dar n-a fost sa fie!
Ati avut ghinion.... si nu prea, daca administratorul v-a spus despre eventualitatea aparitiei unor penalizari din trecut.

Alte discuții în legătură

Repartizare sume pierdute in procese nikoleta_steliana nikoleta_steliana Buna ziua! Traiasca Avocat-Net care ne va ,,lumina\\" iarasi! Cu tot respectul, va relatez urmatoarea situatie : am avut procese pe rol cu 2 restantieri si ... (vezi toată discuția)
Nelamurire achitare debit in cazul executarii silite daan08 daan08 Buna ziua, ma numesc Daniel si doresc daca imi puteti furniza un raspuns referitor la urmatoarea problema: in blocul in care locuiesc un apartament a fost ... (vezi toată discuția)
Penalitati asociatie ContSters208825 ContSters208825 Buna seara! Sunt administratorul unui bloc si am preluat un locatar cu penalitati de acum 5 ani din care nu a platit nimic, dar platea la zi fara ... (vezi toată discuția)