avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Abuz?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Abuz?

Buna ziua,
Sunt al 4proprietar al unui bun (balta) pe care l-am obtinut printr-un contract de v/c. Eu vreau sa vand acest bun pentru care am incheiat un precontract la un notar. Peste 10zile se va incheia contractul de v/c dupa 1an..m-am prezentat la notar pt verificare acte iar acesta imi cere sa ma duc in localitatea primului din cei 4proprietari sa solicit din arhiva notarilor actele de provenienta al bunului. Va rog sa-mi spuneti daca e indreptatit sa solicite acest lucru si daca da ce repercursiuni sunt daca nu le pot obtine ele fiind emise in urma cu 15ani. Poate cumparatorul rezilia intelegerea din vina mea si sa ma oblige sa platesc suma din precontract? Nu era obligatia notarului sa ma incunostiinteze de necesitatea acestor acte la momentul inchieierii precontractului? Un bun trecut de 3ori prin mana unui notar cu act de v/c legal inscris in cartea funciara pe numele meu nu este o baza legala pentru incheierea tranzactiei?
Notarl explica ca este o noua reglementare si eu ca proprietar am obligatia obtinerii acestor acte..
Va multumesc anticipat daca veti acorda atentie problemei mele si ma veti lamuri.
Cu stima,
Georgeta bujor
Bucuresti
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 10:11, 23 Octombrie 2014
este corect ce va solicita notarul
ar fi trebuit a rezulte din acte istoricul dobandirii si transmiterii proprietatii
multumesc de raspuns dar nu aceasta era intrebarea. nu este obligatia notarului sa ceara oficial aceste documente omologului sau care le-a emis in urma cu 15 ani.? nu era obligatia lui sa ma anunte la intocmirea precontractului de necesitatea acestor documente? daca nu m-as fi prezentat cu 1 saptamana inainte pt verificare documente nu as fi stiut ca are nevoie de aceste documente si s-ar fi reziliat contractul din vina mea?nnu credeti ca este o cardasie intre notar si clientul sau?
lucutza55 a scris:
... nu credeti ca este o cardasie intre notar si clientul sau?

Ba da.

1) Normal ar fi fost sa va informeze asupra tuturor aspectelor juridice.
2) Totusi, nu vad rostul "actelor de provenienta" atata vreme cat bunul este inscris in CF si actele anterioare sunt autentice.
Puteti sa incercati sa mergeti si la alt notar (macar informativ), nu este absolut obligatoriu ca sa definitivati actele de V/C la notarul unde ati facut antecontractu de V/C.
3) Dpmdv, o eventuala rezolutiune a antecontractului nu implica neexecutarea culpabila a obligatiilor dvs. (parerea mea).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare fara acte giullia giullia Buna seara. Tatal meu are o garsoniera care acum 15 ani a vanduto fara sa faca vreun act legal cu cumparatorii,acestia din urma tot au amanat zi dupa zi ca fac ... (vezi toată discuția)
Ce verificari trebuie sa fac inainte de a cumpara un apartament ? Stadva Stadva Buna ziua ! Am incheiat , cu firma constructoare , un precontract de cumparare a unui apartament intr-un bloc nou .Precontractul s-a facut printr-o agentie de ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)