avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda la servici pentru lipsa preturi la produse
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda la servici pentru lipsa preturi la produse

Buna ziua,nu stiu daca intrebarea se incadreaza la topicul ales.
Astazi am fost anuntat de un coleg ca s-a dat o amenda la magazinul in care lucrez si eu deoarece nu erau preturi afisate pe toate produsele.Am inteles ca suma e de 2100 RON deoarece suntem 3 colegi si fecaruia ne revin cate 700 RON de plata. M-a anuntat si ca s-a facut cate un angajament de plata in numele fiecaruia dintre noi,si chiar s-a semnat in lipsa mea.
Eu imi asum responsabilitatea,chiar daca nu eram la munca in momentul amendarii magazinului,pentru ca si eu ar fi trebuit sa ma ocup de o parte din marfa, dar nu sunt de acord sa semneze altcineva in locul meu si sa mi se opreasca acei bani fara sa vad si eu amenda,pentru ca nici macar nu mi s-a spus de la ce autoritate a venit.

Ce ma sfatuiti?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: tryme , utilizator 19:35, 22 Octombrie 2014
Intre timp am luat legatura cu unul dintre colegi care spune ca a refuzat sa semneze angajamentul de plata,si ca au ramas 2 angajamente semnate,dintre care unul al meu,pe care nu stiu cine l-a semnat :),avand in vedere ca astazi sunt liber. Eu inteleg ca amenda s-a dat firmei,nu noua personal si mi s-ar parea normal ca firma sa ia masuri impotriva noastra,dar vreau sa stiu daca este legal sa se procedeze in felul descris de mine,cu angajamente de plata si semnaturi false.
NU, nu este deloc normal.
Nu trebuie sa semnati nimic din ce nu vreti.
Orice retinere din salariul fara acordul dvs. este nelegala.
Acordul dvs. nu exista daca nici semnatura de pe act nu este a dvs., ci a altcuiva.
Daca se vor intampla retineri in baza acelui act, aveti posibilitatea sa contesatti retinerea (adica sa cereti sa vi se plateasca acei bani) si sa facei plangere penala pentru semnatura falsa.
Dupa ce va intoarceti la lucru, puteti reveni cu detalii daca doriti si vedem atunci exact ce se intampla.
1. Art.253 C.mun.
....
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.

2. Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

3. Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului sunt: acordul partilor ori actiunea in justitie.

4. Angajamentul de plata nu constituie titlu executoriu si in baza acestuia nu se pot face retineri din salariu.
Va multumesc pentru raspunsuri! Ramane sa vad exact despre ce este vorba si sa iau legatura cu conducerea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa inventar colega3 colega3 la inventar efectuat in luna mart. s a constatat o lipsa in val de 9000 lei. angajatorul vrea sa recupereze paguba de la fiecare angajat, emitand facturi pe ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca boban81 boban81 buna ziua.Am si eu o problema la servici.Lucrez la un magazin ca vanzator din anul 2006.De mai bine de un an sunt amenintat cu datul afara pentru ca treaba nu ... (vezi toată discuția)
Angajament privind acordarea bonurilor fiscale s.a. ssmad ssmad Buna ziua, Am primit spre semnare, de la firma la care lucrez, un angajament prin care ma oblig sa respect informarea celor de la ANAF privind acordarea ... (vezi toată discuția)