avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiuni succesive-competenta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiuni succesive-competenta

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu art. 117 alin. (3) NCPC, actuala reglementare instituie competenţa instanţei de la locul imobilului pentru cererile de împărţeală judiciară a unui imobil, cu excepţia cazurilor când indiviziunea rezultă din succesiune. Prin urmare, în materie succesorală, până la ieşirea din indiviziune, competenţa aparţine în mod exclusiv instanţei de la ultimul domiciliu al defunctului, aşa cum rezultă din dispoziţiile art. 118 NCPC. Înalta Curte a mai precizat că, în cazul în care s-au formulat cereri de chemare în judecată, care privesc mai multe moşteniri deschise succesiv, competenţa va aparţine instanţei de la ultimul domiciliu al oricăruia dintre defuncţi, reclamantul fiind cel care are, potrivit art. 116 NCPC, opțiunea de a alege între instanțele deopotrivă competente."

[ link extern ]

e competenta alternativa in situatia succesiunilor succesive...la ultimul domiciliu al fiecarui mort ori ba?

www.avocatnet.ro/content/for...

Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2014
ContSters330712, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:21, 25 Octombrie 2014
:) Daca stiati deja, de ce mai intrebati pe altii ?

In ceea ce priveste competenta notarilor, poate va ajuta art. 11 sau 15 si urm. din Legea notarilor.
eu am intels de la dvs ca notarii au o competenta mica iar instantele una mare

dar nu am inteles de ce?

eu habar nu am rationamentul dvs anterior
Aaaa, acum am inteles ce nu ati inteles dvs. Nu am spus despre notari ca au "competenta mica"... Competenta le-o acorda legea, nu eu. :)

Eu am spus doar ca procedura succesorala in fata notarului se dezbate conform regulilor de competenta stabilite de art. 15, lit. b din Legea notarilor, iar in fata instantei se dezbate conform regulilor de competenta stabilite de art.116 NCPC. Sunt reguli distincte de stabilire a competentei.

Altfel spus:
1. in cazul dezbaterii mostenirilor succesive la notar, ca mostenitor poti sa sesizezi "oricare dintre notarii publici care isi desfasoara activitatea intr-un birou individual sau intr-o societate profesionala din circumscriptia teritoriala a judecatoriei in care si-a avut ultimul domiciliu acela dintre autori care a decedat cel din urma";
2. in cazul dezbaterii mostenirilor succesive la instanta, ca mostenitor poti sa sesizezi "instanţa de la ultimul domiciliu al oricăruia dintre defuncţi".
[ link extern ]


Competenta teritoriala a notarilor publici este determinata de circumscriptia judecatoriei unde functioneaza birourile notariale. Actele notariale se îndeplinesc la sediul biroului notarial, dar, în limitele circumscriptiei sale teritoriale, notarul public poate încheia acte notariale si în afara biroului notarial, daca exista un numar mai mare de persoane interesate sau solicitantul este împiedicat sa se prezinte. În cazul în care în circumscriptia judecatoriei functioneaza mai multe birouri notariale, competenta teritoriala a fiecaruia se întinde pe toata circumscriptia.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2014
ContSters330712, utilizator
milikka, milikca sau cum te-o mai chema pe dumneata dupa ce (si mai ales daca) te hotarasti vreodata sa ramai pe un singur cont de utilizator...

Colega (fiindcă întâmplător schimbarăm şi vreo două vorbe în viaţa reală) ai putea, te rog, să construieşti o frază, două, dar ...cu toate verbele, ca să pot pricepe si eu la ce anume te gândeşti?

Zău aşa! Mi se pare ca-ţi trece prin cap o problemă interesantă... Dar, la fel de bine mi se pare ca există numai confuzie in mintea dumitale intre competenta generala si competenta jurisdictionala.

Iată de ce, nu pot sa ma apuc sa ghicesc cuvintele LIPSA din frazele dumitale, fiindca ar insemna sa expun ceea ce gândesc eu si nicidecum ceea ce gândeşti dumneata.




Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Octombrie 2014
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta teritoriala a notarului bukinst bukinst In situatia dezbaterii unei succesiuni, decedatul avand domiciliul intr-o localitate rurala aflata la egala distanta de 3 orase in care se gaseste un birou ... (vezi toată discuția)
Succesiuni succesive ContSters163072 ContSters163072 de ce se dezbat succesiunile succesive la ultimul domicliu al ultimului mort? ma invartesc..am ametit..:D nu reusesc sa gasesc temeiul de drept derogatoriu de ... (vezi toată discuția)
Succesiune silviota silviota Buna ziua! As vrea sa stiu daca se poate deschide succesiunea in alt sector din Bucuresti, altul decat cel al ultimului domiciliu al defunctului. Daca sunt ... (vezi toată discuția)