avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile copilului minor sau major in cazul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile copilului minor sau major in cazul divortului parintilor

Buna ziua,

As vrea sa stiu care sunt drepturile unui copil minor sau major daca cei doi parinti se despart pe motiv ca nu se mai inteleg ? ( dupa 20 ani de casnicie ... )
Stiu ca daca nu se inteleg pe cale amiabila este nevoie de instanta care sa decida partajul imobilului si a bunurilor dobandite in timpul casatoriei al acestora, dar daca au un copil inca minor , ce drepturi are copilul ?
Mentionez ca mama are probleme psihice si un diagnostic din care nu-si va mai reveni niciodata, (suferinta datorita neantelegerilor dintre cei 2 care s-a accentuat, dar asta nu o influenteaza negativ sub nici o forma cand vine vorba de copil, este o mama protectoare, insa a fost data afara din casa de tatal care nu o mai suporta ... )
Eu vreau s-o ajut pe aceasta mama indurerata, insa pe cale legala !
Nu mai exista cale de impacare, astfel se va ajunge la divort, dar as vrea sa stiu prin ce metoda isi poate apara mama drepturile ?
VA MULTUMESC TARE MULT ! NUMAI BINE VA DORESC !
inca o intrebare ....
daca mama este bolnava si nu are discernamant, banuiesc ca copilul va ramane in custodia tatalui daca mama detine acte doveditoare din punct de vedere medical. in acest caz, mama este obligata sa plateasca pensie alimentara copilului daca si aceasta la randul ei este pensionata pe caz de boala ( psihic ) ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Octombrie 2014
gi-jane2, moderator
Depinde ce hotaraste instanta ...
inger_parasit a scris:

INCA O INTREBARE ....
DACA MAMA ESTE BOLNAVA SI NU ARE DISCERNAMANT, BANUIESC CA COPILUL VA RAMANE IN CUSTODIA TATALUI DACA MAMA DETINE ACTE DOVEDITOARE DIN PUNCT DE VEDERE MEDICAL. IN ACEST CAZ, MAMA ESTE OBLIGATA SA PLATEASCA PENSIE ALIMENTARA COPILULUI DACA SI ACEASTA LA RANDUL EI ESTE PENSIONATA PE CAZ DE BOALA ( PSIHIC ) ?


Va rog nu mai scieti cu majuscule, sunt foarte greu de urmarit.
Mama este pusa sub interdictie prin hotarare judecatoreasca?
Copilul este si el bolnav mintal?
Buna ziua,

Mama nu este sub interdictie, sunt doar in curs de divort ! Nu exista inca nici o hotarare pana in momentul de fata !
Copilul este perfect sanatos are 17 ani, frecventeaza cursurile de la liceu !
Atat pot spune ca, copilul este foarte influentat de tata ...


Multumesc mult si imi cer scuze pentru majuscule !
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
inger_parasit, utilizator
Daca mama nu este pusa sub interdictie judecatoreasca, atunci nu avem de ce sa discutam de lipsa de discernamant (constatarea lipsei de discernamant nu se face prin parea mea sau a dvs., nici prin barfa la scara blocului, ci prin hot. jud.)
Pana nu este pusa sub interdictie, e prezumata ca avand discernamant si drepturi egale cu tatal referitoare la copil. Asa ca "se va bate" pe pozitii de egalitate cu tatal pentru a dovedi cine este mai potrivit pentru cresterea si educarea copilului, din toate punctele de vedere.
De fapt mama vrea copilul?

Daca minorul are 17 ani, cam discutam discutii degeaba. Pana gata cei doi divortul si eventualul litigiu de incredintare a copilului, acesta va fi major si nu mai avem ce discuta.
Daca minorul se va incredinta tatalui, mama va fi obligata la pensie alimentara functie d venituri. Daca nu are venituri, pensia se va raporta la minimum pe economie.

Alte discuții în legătură

Partaj divort Dascalu7 Dascalu7 Buna Ziua, va rog, in cazul unui divort cum se face partajul in cazul cand exista un minor ( 16 ani) in intretinerea unuia din soti, respectiv a mamei. ... (vezi toată discuția)
Partaj cristinani cristinani Am hotarat impreuna cu sotul meu sa divortam. Pentru partaj, toate bunurile comune se impart la jumatate? Sau parintele care va creste copilul are dreptul la ... (vezi toată discuția)
Despre partaj sindilaru sindilaru Buna ziua, ma numesc Valentina si am 22 ani. Parintii mei sunt despartiti de foarte mult timp, mai precis din aproximativ anul 2002 cand tata a plecat in ... (vezi toată discuția)